[]

Biri sevdiğiniz bir şeyi eleştirdiğinde...

Selamlar,

Diyelim ki birisi sohbet esnasında sevdiğiniz bir şeyi eleştirdi. Nasıl bir tepki veriyorsunuz? Üzülüyor musunuz, savunmaya mı geçiyorsunuz? Gülüp geçiyor musunuz? Sinirleniyor musunuz?

Bu sevdiğiniz bir film olabilir, bir mekan olabilir, bir müzik eseri olabilir. Her şey olabilir.

Kapalı anlatım oldu biliyorum. Ancak atış serbest. Yaşanmış örnekler olursa ayrıca sevinirim.

Teşekkürler.

Edit: imla

 
Valla karşı tarafa, söyleyiş tarzına ve mevzu bahis konuya göre değişiyor. Ama genelde hakliysa "aa evet öyle olabilir" ya da "olsun ben seviyorum " şeklinde tepki veriyorum .


  • Amaranta ursula  (01.09.18 21:55:44) 
normalde ailem dışında herhangi bir şeyi körü körüne savunmam. bu bahsettiğin türde durumlarda eleştiriş şeklini izliyorum. eğer eleştirisi hakikaten mantıklı ise kulak kabartıp dinliyorum hatta ateşler nitelikte bir iki karşıt laf atıyorum, vizyonum genişliyor.
ama kulaktan duyma bilgiyle öten birisine karşı tavrım tamamen o anki ruh halime göre yersiz eleştiriyi yerlere çarpmak ile sakinliğimi koruyup konuşmamak arasında değişiyor.

  • bokmuhendisi  (01.09.18 21:57:54) 
@amaranta +1

Eleştiri var eleştiri var. Fikrini beyan ediyorsa Eyv ama saldırma amaçlı yapıyorsa ben de saldırırım
  • gazozailacatmauzmani  (01.09.18 21:58:25) 
Salaklığın daniskası aslında ama evet genellikle insanları kötü etkileyebiliyor, fazlaca özdeşleştiğimizden ötürü sevdiğimiz şeylerle.
Misal benim oyun konsolu koleksiyonum var sayısını bilmediğim kadar oyunum ve klasik konsolum var artık kişiliğimin bir parçası. Hayatımda fiziksel olarak da bilişsel olarak da epey bir emek vermişim bu konuya, gelip de direkt olarak yav 30 yaşında oyun mu oynanır diyenleri mevzuyu zaten hiç anlamadıklarından ötürü hiç takmıyorum da az çok kültürü bilen birisi retro oyun ile meşgul olmanın fena halde vakit kaybı olduğunu söylediğinde ister istemez direkt olarak bana da değdirmiş oluyor ve alınıyorum elbette.

Genelde insanlar ayrılık yaşadığı konularda anlaşamıyorlar. Anlaşmazlık esnasında karşındakinin mantığını anlayıp katılmamak yerine genellikle yekün olarak karşı çıktığımız için (çıktıkları için) salakça durumlarda kalabiliyoruz zaman zaman. Örneğin X seven ve sevmeyen iki insanın birbirine argümanlarını sunduktan sonra sakin bir şekilde evet anladık birbirimizi dediği çok az yaşanıyor.

Sanırım bu sebeple de ortak ilgi alanı ve zevkler arıyoruz sosyal hayatımızda, anlaşmanın çok bi yolu yok bari aynı şeyleri sevelim de tatsızlık çıkmasın diye :)
  • hedep  (01.09.18 22:00:50) 
ben sevdiğim şeylerin eleştirilmesine bayılırım ama her zaman çaktırmam; gevşek görünüyorsun bir noktadan sonra.
kendi içinde mantıklı bir argüman ile eleştiriyorsa kişi, anlatmasını isterim sebeplerini, ufuk açıcı olabiliyor. saçma salak bir şekilde savunuyorsa "sen ne anlarsın tırrek" diyip geçiyorum.

  • Bruce  (01.09.18 22:03:29 ~ 22:04:16) 
Amaranta + 1

Eleştiriye bağlı. Yakın arkadaşımsa “Tövbe de de çarpılma” ya da “Öyle deme, gölgelerin gücüne gider” diye dalga geçerim.
karikaturistan.files.wordpress.com
Tanıdık biri değilse de “Niye ya, bence güzel”, “Olsun, ben seviyorum” derim.
  • aychovsky  (01.09.18 22:13:46) 
çok kişisel alıp savunmaya geçerim.

sırf bu yüzden tavsiye vermez oldum. çünkü o filmle, kitapla, oyunla benim kurduğum ilişki farklı oluyor bu duygu durumuna yakın olmayacak kişilerle paylaşmam.
  • Ufuk  (01.09.18 22:20:37) 
"x'i sevenler geri zekalıdır, embesildir, vay efendim armuttur" demediği müddetçe saygı duyarım. ben seviyorum der geçerim.


  • nice tnetennba  (01.09.18 22:21:21) 
Sevdiğim/ anlaştığım biriyse zaten doğal şekilde "aaa ben çok severim mesela" diyip sevdiğim taraflarını anlatıyorum.
Diğer türlü birine anlatmak için zaman& çaba harcamıyorum. He he diyip geçiyorum umrumda olmuyor..

  • lambada  (01.09.18 22:28:22) 
Pek etkilenmiyorum ben. Ama mantiksiz bir yaklasimla elestirmisse o zaman gicik olurum ve savunmaya gecerim.
Sevdigim şeyleri sahiplenmem fazla, elestrildi diye tehdit olarak algilamam.

  • stavro  (02.09.18 11:30:33) 
açıkçası söyleyiş tarzı ve söylediklerine bağlı değişir ama genelde umurumda olmaz ne söylediği zevkler ve renkler derim. Söyledikleri ve tarzı o insanın zeka durumu hakkında bilgi sahibi yapar sadece.


  • basond  (07.09.18 18:23:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.