[]

Richard Feynman'ın Challenger kazası ile ilgili söylediği söz.

"For a successful technology, reality must take precedence over public relations, for Nature cannot be fooled."

Burada public relations'u neye istinaden söylemiş? Neden buna vurgu yapmış anlamadım.


 
Kazalar halkın güvenini sarsıyor ve uzay teknolojisine ayrılan devasa bütçelerin sorgulanmasına yol açıyor. Yetkililer de desteği kaybetmemek için gerçekleri gizleyebiliyorlar. Halkla ilişkiler derken bunu kast etmiştir sanıyorum.


  • mikro patlama  (29.08.18 10:39:07) 
Bu tur olaylarda pr kaygisiyla hareket edilip gerceklerin acica cikarilip cikarilmayacagi, ne derece cikacagi pr politikalarina baglidir ya, ondan bahsediyor iste.
Yani aslinda teknolojiye yaptigin yatirimi reality tabanli yapman lazim diyor, insanlari keklersin ama doganin kanunlari keklenemez demek istiyor. Ben boyle anladim.

  • stavro  (29.08.18 10:39:54 ~ 10:43:22) 
Challenger'in firlatilmasi ertelene ertelene bir hal olmustu. Birkan kere ertelendikten sonra halkin NASA'ya olan guveni bir miktar zedelenmis. Hani biz "Nerede 90'larin TUBITAK'i, simdiki TUBITAK da TUBITAK mi. Eskiden sorulari TUBITAK hazirlayacakmis dendiginde titrerdik. Simdi hayvanat bahcesi mudur oldu" falan diyoruz ya, NASA da o donem arka arkaya birkac basarisiz girisim yapmis ve uzerine Challenger'i da bir turlu gonderemediler. Dolayisiyla, tipki bizim TUBITAK gibi, bu derece olmasa da o donem de halkin NASA'ya olan guveninin dustugu ve NASA'nin "15 yil once aya gonderdiler, simdi bir mekik firlatamiyorlar" diye itibarsizlastigi donem. Challenger'in fIrlatildigi gun Florida'nin en soguk gunlerinden biriymis ve teknisyenler "Bu havada olmaz, bu soguklukta hic test etmedik ve ne olacagini bilmiyoruz" demisler. Gonderilme karari da tamamen "Zaten itibarimiz iki paralik oldu. Bir daha ertelersek iyice rezil oluruz" diye teknik detaydan anlayamayan yoneticilerin karari ve tamamen PR kaynakli bir karar. Sonucta daha beter patladi tabii.

Hatta, gidecek kisilerin icine siradan bir kisinin, secilmis bir ogretmenin gonderilme karari da ayni itibar kazanma, popularite kazanma cabasinin sonucu cikan bir karar.

Richard Feynman da "Ortada kabak gibi bilimsel ve dogasal gercekler varken "MIllet ne dusunur"u, "Bugun de gondermezsek rezil oluruz"u one koydugunuz icin bu olay gerceklesti" diyor. Olay tamamen kazanin oncesi ile ilgili.
  • aychovsky  (29.08.18 20:20:36 ~ 20:23:33) 
aychovsky: Çok iyi açıklamışsın teşekkürler.


  • Simrug  (29.08.18 23:19:18) 
Tam da @aychovsky'ın dediğini yazmak için kaydırıyordum.. Eklenecek bir şey bırakmamış :)

Sırf "bir daha ertelemeyelim de millet kafa bulmasın" diye milyonluk yatırımların, onu geçtim hayatların riske edilmesi inanılmaz cidden..
  • orion  (29.08.18 23:59:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.