[]

futbolda dönen para

ya bu futbolda ne para var. herkesin bildiği bir şey de pek takip etmezdim futbolu. bir de sosyal medyayla futbolcuların hayatı daha görünür oluyor canlı kanlı görüyorsun o denli paranın etkisini. en son gomis'i takip ettim haberlerden dolayı. 4 milyon euro alıyormuş yıllık. adamlar 30 yaşına kadar para biriktirip sonra bakarlar keyiflerine.

bir de haftada 1 maç oluyor sanırım. normal mesaiye gider gibi git antrenman yap. hayatta farklı şeylere de zaman ayırırsın, dünya'nın istediğin yerini gezersin. tabii kabul bu paralar kolay değil. rekabet yüksek, hepsi bu kadar kazanmıyor ama 1. ligteki ya da dandik takımlardaki bir futbolcu bile 400-500 alıyor sanırım. 10 yıl çalışsa güzel para.

10 yaşında olsam futbolcu olmak için it gibi çalışırdım gerçekten.

 
şu konuda pek katılmıyorum. üniversite sınavına 2 milyon kişi giriyor. ama 100.000 sıralama yapmak zor değil. hatta ilk 150 binden sonrası sınava pek hazırlanmıyor bile. 1 milyon kişi arasından düzenli bir çalışmayla ilk 10 bine girmek göründüğünden kolay. futbolda da 10 yaşından beri işi sıkı tutmuş biri 20 yaşında iyi bir seviyede olur bence.

futboldaki kazanç seviyesi gerçekten yüksek. alt liglerdeki futbolcular bile bir doktordan iyi kazanıyor. maddi açıdan tercih edilebilecek bir alan. sonuçta canan karatay en çok kazanan doktorlardan sanırım. xx belediye spor futbolcusu daha çok kazanıyordur ondan.
  • black mamba  (25.08.18 00:44:48) 
alt liglerde doktordan çok kazanabilirsiniz ama bu olay 35 yaşına kadar sürer, Gomis gibi örnekler çok istisna; türk altyapılarında istediğin kadar çalış Gomis'in G'si olamazsın; bunu sana öğretecek ne hoca ne eğitim var; ama Almanya'da Fransa'da doğup büyüsen çalışma ile iyi şeyler elde edebilirdin.


  • gezegen olan pluton  (25.08.18 01:03:07 ~ 01:04:02) 
10 yaşında eğer genetik balı yoksa isterse 2 yasından beri uğaşsın yine de olmaz.
profesyonel ve amatör ayrımı çabukluk ile belli ediyor kendini. bu adamlar ekstra güçlü,hızlı adamlar. öyle çalışarak elde edebileceğin bir iş değil. 11 profesyonel ile 22 amatörü karşı karşıya getiriyorlar. sonuç profesyonel oyuncular rahatlıkla ezip geçiyor.
iyi bir seviye denilen nedir? 20 yaşında iyi seviyeye gelsin sonra bir sakatlık? çime takılıp dizini sahada bırakan nice yiğit var.

türkiye'de mesela bu işten adamakıllı ekmek yiyen sayısı 1000'dir. e 10 milyon cocuk bunun hayaliyle yanıyor tutuşuyor. hadi diyelim cok yetenekli falan fistan ama keşfedilemiyor. keşfedilse devrecilikten lobiden patlıyor.

mesai gibi idman dediğin müthiş süreklilik devamlılık istiyor. yazı ayrı kışı ayrı. benim bölgesel amatördeki arkadaşlarımın ayağında tırnak yok. toynak gibi. kız görse ürker kaçar. küfür kafir bir ton.

bir de futbolcuların hemen hemen hepsi ağır gerizekalıdır. amatörüyle ayrı profesyoneliyle ayrı takıldım. azcık eli kitap kalem tutan adam futbolcularla oturup 2. bardak çayı içmez:) böyle bir iş çevren olacak bunları da düşünmek lazım.
  • hemsta  (25.08.18 01:03:56) 
Oncelikle sunu ogrenmen gerekiyor. Calismayla Messi olunmaz.


  • baldur2  (25.08.18 01:46:06) 
messi olunmasın 2. lig futbolcusu olunsun o da olumlu. birçok meslekte bu paralar zor.


  • black mamba  (25.08.18 01:54:49) 
Profesyonel sporcu olmak doktor olmaktan zordur. Yeteneğin yoksa küçük yaştan itibaren çok üst seviye bakmak gerek vücuda. Baki mercimek mesela. Hiç beğenmezsin. Yıllar önce bi beşiktaş maçına gittim. Yedekti. Devre arasında 3 arkadaş top çeviriyolardı. Adam bi hareketler yapıyo... top diye oynar seni.

Doktor olmaktan çok daha zor bi şey. Doktor sürekli doktor hem. Zaman geçtikçe geliştirir kendini. Sporcunun verimli yılları kısıtlı. Sakatlığı falan var. Hep üst seviye olmak zorunda. 2. Lig de öyle.
  • Delay Fuze  (25.08.18 04:57:40) 
abi kusura bakma da yetişkin olup "keşke futbolcu olsaydım" diyen insanlar biraz şey geliyor bana. yani bayağı vizyonsuz, hayatın gerçeklerinden uzak vs... çocukluğumdan beri spor hastasıyım. çocuğumun aktif olarak bir sporla ilgilenmesini hatta sporcu olmasını da isterim eyvallah ama bu bel bağlanabilecek bir hayal değil.

birincisi kariyerin en fazla 35-36 yaşında bitiyor. sonrasında çok çok ünlü bir futbolcu değilsen yalnız başınasın. "o ara ben yatırımımı yaparım" deme, futbolcuların çoğunun iq düzeyi deniz seviyesinde.

ayrıca "normal mesaiye gider gibi antrenman yap" diye bir şey yok. adamlar amele gibi haftanın 4-5 günü sabah akşam çok ağır spor yapmak, sonra maça çıkmak zorunda. haftada bir maç olduğu da doğru değil. üst düzey kulüpler haftada iki, bazen üç maç yapmak zorunda kalabiliyor artık. avrupa kupalarında oynayan bir premier lig takımı şampiyonlar ligi, lig, lig kupası, federasyon kupası derken sezonda 60-65 maça çıkabiliyor. üstüne bir de avrupa şampiyonası veya dünya kupası eklenirse al başına belayı. yediğine içtiğine dikkat edeceksin, insanüstü disiplinle çalışacaksın vs... bunlara girmiyorum bile.

baki mercimek örneği çok güzel. televizyonda izleyip "bunu ben de yaparım lan ne var" diyorsun da mesela o "disiplinsiz" dedikleri quaresma bile sıradan insanlardan 1500 kat disiplinli bir adamdır. "sıradan" birinin o seviyeye çıkması yetenekle tek başına mümkün olamaz. ha inanılmaz yetenekli olup çok çalışmadan başarılı olan topçular yok mu? var. ama onlar istisna. ayrıca ne kadar çalıştıklarını biz bilmiyoruz. en disiplinsiz sporcu bile solitaire oynayan memurdan, günün 6 saatini yatarak geçiren çalışandan çok çok daha sıkı ve disiplinli bir yaşam tarzına sahiptir.

futbol oynadın mı hiç bilmiyorum ama 18 yaşına kadar gelmek bile zor. hem çok dolap döner hem de o zamana kadar ciddi sakatlık yaşayan, devam edemeyen adam sayısı çoktur. ha şanslısın, üçüncü lig takımına falan girdin diyelim. yükselebilmen için ciddi anlamda iyi olup sıyrılman lazım. o da kolay değil.

ayrıca profesyonel kariyerine 18 yaşında başlamış olsan dahi yükselmek için fazla zamanın yok. atıyorum çevirmen olursan 24 yaşında çalışmaya başlasan bile 65 yaşında hala çeviri yapıyor olabilirsin. futbolda sıçramayı yapamadın mı, gözden düştün mü sıçtın. diyelim ki 24 yaşındasın, ikinci lig takımında oynuyorsun, yıllık 600 bin türk lirası veriyorlar sana. 2-3 maç formun düştü, hoca seni yedeğe çekti. yerine gelen çocuk iyi oynuyor, hocayla falan da aran bozulmuş zaten bir daha ilk 11'e dönemiyorsun. sözleşmen bittiğinde ne yapacaksın? sözleşmeler 15 yıllık yapılmıyor ki, çok çok üst düzey değilsen genelde 2 yıllık bile yapmazlar. bir sene oynatır, göze çarpan bir adam değilsen gönderir. e sen ikinci ligde kendi kulübünde forma şansı bulamadın, 34 haftalık ligin 15-20'sini yedek kulübesinde geçirdin. ne yapacaksın? şanslıysan aynı ligde takım bulursun, değilsen alt lig takımına gidip "abi ben üst ligde oynadım beni alın la" dersin, 600 bin liranın yakınından bile geçmeyecek paralarla alt ligde oynamak zorunda kalırsın. şanslıysan, parlarsan sonra belki tekrar üst lige dönersin... iki senen gitti bile. kariyerin maksimum 35-36'da bitecek, performansının zirve potansiyeline ise sadece 2-3 yılın kalmış.

uzun lafın kısası futbol çok ciddi kumar. para bu kadar hoşuna gidiyorsa bence ticaret kısmına yoğunlaş. türkiye'de cimriliğinden tofaş'a binen, kıyafetini pazardan alan ama sikindirik bir fabrikadan yaptığı ticaret işiyle yıllık 4 milyon euro'yu antrenman yapmadan kazanan bir sürü adam var. onun dışında abramoviç gibi adamlar var mesela. 4 milyon euro kazanan futbolcunun "patron" dediği, işveren pozisyonundaki, o topçu gibi elinde 15-20 tanesi daha olan adamlar. üstelik bu futbol kulüpleri bu adamların bir nevi hobisi, gelirlerinin belki maksimum %20'sini falan bu işe yatırıyorlar.

spor aşkından kaynaklı bir futbol sevgisi yoksa (ki öyle görünmüyor) bence sen işin diğer ucundaki paralı adamlara bak. futbolcu olmayı istemek anlaşılabilir bir hayal ama olacak, yapılacak iş değil.
  • der meister  (25.08.18 06:47:32) 
Der meister e katiliyorum ve ekleme yapmak istiyorum sahit oldugum bir hayat ve bunun gibi binlerce vardir


bir arkadasim vardi arif diye adam resmen ronaldo sürat teknik vs hepsi 10 numara amatör bir kulubun altyapisina girdi esti firtina gibi okulda falan sinifta kaldi ama futbol kariyeri baya umut vaad ediyordu babasi da futbolcu olmasi icin cok cabaladi bizimle futbol oynamasi falan yasakti sakatlanir vs diye aradan zaman gecti kimse bu adami kesfetmedi hep oyle kaldi biz okuduk mezun olduk bu okulu birakti hep amatör kumede kaldi takim yukselmeyince bu da goze batacak bir performans sergileyemedi bir sure sonra. kayboldu gitti en sonunda.

Benzeri bir hikaye amator bir klupte oynayan bir arkadasimdan adam firtina gibi sol acik oynuyor birgun izlemeye geliyorlar istanbuldan bunu cagiriyor spor yazari birisi adini soruyor babasinin meslegini(ne alaka diyorsunuz) soruyor isci deyince cevap bile vermeden maca don isareti yapiyor sonrasinda zaman geciyor bursaspora kabul ediliyor iki dizi birden menuskus yirtilmasi oluyor dizi donuyor vs spor hayati bitiyor

Hikayenin özü oncelikle bir miktar yetenekli olacaksin, tanidiklarin seni camiaya tanitacak kesfedecek, sakatlanmayacaksin, insanlarla iyi iliskilerin olacak, disiplinli calisacaksin bunlardan 1-2 tanesi eksik az oldu mu olmaz o is mobilim cok bile yazdım imla affola
  • basond  (25.08.18 08:51:46) 
parmak basilan nokta harika olmus bu arada. en kotu profesyonel futbolcu veya basketbolcu, ben de oynasam bunun kadar oynarim yeaaa diyen amatorleri top diye oynar. bir tanesi eski nba oyuncusu brian scalabrine'e seni tek tekte yenerim diyor, scalabrine de kabul ediyor ve adami resmen potaya gomuyor. scalabrine de oynadigi sure boyunca nba'nin tasak oglani olmus hantal kazma bir basketbolcu.


  • baldur2  (25.08.18 09:22:48) 
Istediğiniz kadar yetenekli disiplinli olun. Turkiyede altyapı olarak kulisiniz yoksa harcanirsiniz. Şimdiye kadar hem kendi oynadığım hem de rakip olarak karşılaştığım çok yetenekli, şu anki milli takımın sorunu olan sağ bek, sol bek, forvet bölgelerinde o kadar çok kişi vardı ki harcandı gitti. Bu kişiler de 8 yaşından itibaren altyapıya başlayan kişilerdi. Öyle dışardan bakıp konuşmak kolay. Şimdi o arkadaşların çoğu ya işsiz ya amatör takımlarda sürünüyor.


  • defansif orta saha  (25.08.18 10:40:30) 
Yetenek,boy pos,azim,çevre,sağlık,şans

Bunların hepsi olmak zorunda.

konu sadece paraysa dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, her bankadan ve tefeciden borç alıp yurtdışına kaçmak vs gibi birsürü yol var
  • owaki  (25.08.18 12:12:02) 
bir iste sadece parasi icin calismak, kendinize yapabileceginiz en buyuk kotuluktur.

futbolda o kadar aham saham bir para dondugu yok bu arada.
  • Leonardo~Da~Vinci  (25.08.18 16:51:43 ~ 16:53:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.