[]

Neden ABD batıyor haberleri yapılıyor?

Sebebi ne ki? Türkiyedeki muhaliflerden bile bu söylemi duyuyorum. İşsizlik en düşükte, alım gücü artmış, Katar, Arabistan müttefik, teksasta petrol gani vs vs..




 
kim diyor acaba abd batıyor diye?


  • dedim dedim de kime dedim  (25.08.18 00:04:06) 
milletin gazını alıyorlar işte.


  • tabirimekruh  (25.08.18 00:04:17) 
yuzde 52 oy oranı yaplıyor o haberler. sana bana değil
biz inanmıyoruz. onlar inanıyor.

evet amariga batıyor. hatta coca kola içmezsek israilde batacakmış..
  • bana her yer cehennem  (25.08.18 00:12:33) 
Kendi akrabamdan bu bildiriyorum:

Dünyada iki güç kalmış, ABD ve Türkiye. Şimdi kim kazanırsa dünyayı yonetecekmis. Çin ve Rusya bizi bekliyormuş.

Ne kadar doğru bilmiyorum, eleştiriyi sana bırakıyorum.
  • Traveller  (25.08.18 00:54:56) 
amerikadan bildiriyorum

bu adamların dünya sikinde değil. amerika batsa dünya kalmaz. çomar avutuyorlar böyle
  • oscar  (25.08.18 08:21:29) 
Bayram tatili nedeniyle televizyon izleme fırsatı buldum. Ve tahmin edin Amerika batıyor, dolar çakıldı haberlerini kim yapıyor?
Bildiniz, a haber. :)

  • etna  (25.08.18 09:34:00) 
almanya kıskanıyor, amerika batıyor. yeni türkiye dünyayı inletiyor.

insanları kafalamak için yapıyorlar ve başarılı da oluyorlar.
  • tabudeviren  (25.08.18 11:53:15) 
a haber izliyorsan bu haberler normal.


  • Tears of Devil  (25.08.18 12:20:02) 
bunlar biraz amerikan medyasından da kaynaklı iddialar.
Amerikan medyası hem halkı bir eğilimden diğerine yönlendirmek için hem de bir düşman algısı yaratıp patriotismi körüklemek için arada "acaba çinliler bizi batıracak mı" gibi haberler yapıyor. Geçmişte de sovyetleri baz alarak böyle iddialar yapıyorlardı.

Amerika birleşik devletleri şu anki haliyle bile onlarca devletten oluşan Avrupa Birliği'nden, çin ve rusya ittifakından daha güçlü bir devlet. Ekonomik olarak da, askeri olarak da, siyasi olarak da bunlardan daha nüfuzlu.

Osmanlı'nın büyüklüğünü düşünün, ABD onun kat kat daha büyüğü. Bizim sandığımız gibi Osmanlı döneminin tek süper gücü değildi. O dönemin nüfuzlu devletlerinden biriydi. Avrupa'da Avusturya, Venedik ve Vatikan'a bağlı katolik devletlerle bir güç mücadelesi içindeydi. Askeri olarak eş güçte olsa da, Ticari olarak bu devletlerin biraz gerisinde kalıyordu. Tarım dışında öyle aman aman bir üretimi de olmadı. Özellikle duraklama döneminde portekizlilerin hindistan'a kadar ticaret yapmaya başlaması ekonomik olarak epey zorladı. Oysa ABD elindeki nüfuzu şu anda kimseyle paylaşmıyor. Belki rusya ve çin ittifakı. Ama onların da nüfuzu batı dünyasına ve Avrupa'ya sökmüyor.


Kaldı ki ABD sadece ABD değil. Avrupa'yı ayrı tutmak gerek, zira Avrupa-ABD ilişkileri bir çıkar ve batı medeniyeti işbirliği. Ama güney kore, japonya, kanada, ingiltere abd ile göbek bağı olan ülkeler. Tabii ki çıkarlar ve politikalar zaman içinde değişebilir. Ama özellikle Asya pazarında 2. dünya savaşından sonra Japonya ve güney kore ABD tarafından dizayn edildi. Buradaki şirketler, büyük markalar ABD finansmanlarıyla kuruldu.

Evet ABD de güç kaybedebilir. Çin büyüyen ekonomisiyle şu anda ABD için en büyük rakip. Ama ABD'nin sovyetler gibi bir günde batması çok zor bir ihtimal. 600 yıllık osmanlı'nın bile duraklaması ve çöküşü 350-400 yıl sürdü. Roma'nın dağılması yüzlerce yıl sürdü. ABD çapında bir devlet de öyle kolay batmayacaktır.

Bir de @acemi demiş ki sermaye sahipleri bir zamanlar osmanlı'nın arkasındaydı.
Bu biraz fantezi. Osmanlı sermaye için öyle çok acayip bir cazibe merkezi olmadı. Sermaye elbette Avrupa'daydı. Venedik'te, Avusturya'da, İngiltere'de. Yani serbestçe büyüyüp ticaret yapabileceği yerlerde. Muhakkak Osmanlı topraklarına da yatırımlar yapıldı yabancılar tarafından. Ama sınırlı. Osmanlı'nın avrupalı güçlü sermayedarlarla en büyük ilişkisi onlardan borç almak üzerine kuruluydu. Zaten batmasında da bu önemli etkenlerden biriydi.
  • anten  (25.08.18 21:21:25 ~ 21:25:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.