[]

Ticaret ile ilgili ahlaki bir soru

Kullanım değeri olan ve satın alan kişinin belki ömrünce kullanacağı bir mal ya da hizmet satıyoruz. Somutlaştırmak için farazi örnekler vereyim: Özel üretim deri ceket, danışmanlık hizmetleri, bir şeyi üretmeye ya da işlemeye yarayan bir alet vb.

Bu mal ya da hizmet müşterinin ihtiyaç talebi, uretici/satıcının önerileri vb. sonucunda şekillenir ürün haline geliyor, bu açıdan standart denebilecek özellikleri asgari düzeyde kalıyor ya da hiç yok.

Sözün özü müşteriye özel üretilen ve faydası uzun vadeli olan şeylerden oluşuyor mal ya da hizmet.

Bunun fiyatında belirleyici olan unsurlara (elektrik taşıma masrafları dükkan kirası vb.) ürünün fiyatını artırmayı şart koşacak düzeyde zam geliyor, ya zam yapılacak ya da kar miktarı cok düşeceği için uzun vadede zarar edilmeye başlanacak.

Bu aşamadan itibaren, önceki müşterilerin referansiyla gelen müşterilere zam yapmayıp; mal veya hizmetten reklam/pazarlama faaliyetleri sonucu haberdar olanlara zamlı fiyattan satış yapan satıcı/üretici itlik mi yapmış olur? Zamlı fiyata keskin bir geçiş yerine böyle aşamalı bir geçiş tercih etse? Referanslı müşterilere de azar azar zam yapilacak bu aralıkta.

 
etik değil.
müşterilerini bu şekilde segmente etmen hiç doğru değil.
elbette referanslı müşterilerine diğerlerine yapmadığın bazı ayrıcalıklar yapabilirsin (daha uzun vade, daha hızlı gönderi vs.) belirli bir kots üzerine yurtdışı tatili x, y, z........

ancak dediğim gibi ticaret anlamında farklı fiyat etik değil bence......
  • 2 tostos turan  (24.08.18 18:49:29) 
İşin ahlâkî yanını bilemiyorum ama sürekli ve hatırlı müşteri her zaman bazı fiyat avantajlarına sahip olmuştur. Yapmak istediğiniz şey ticarette halihazırda mevcut bir teamüldür diye biliyorum.


  • nihayet  (24.08.18 18:50:40) 
zam gelirse, hepsine gelmeli. zam referans dinlemez, dinlememeli.


  • Leonardo~Da~Vinci  (24.08.18 19:25:03) 
şu zamanda kimse zammı yadırgamaz, eski müşteriler dahil


  • PoscheN  (25.08.18 01:15:15) 
Herkese zam gelse lakin referanslı müşterilerin yüzde bilmem kaç indirim hakkı olsa?


  • az bilinen yonleriyle starklarin gelini  (25.08.18 02:19:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.