[]

Otomobillerdeki otomatik vites mevzusu

Merhabalar.

Sahibinden.com gibi sitelerde vites türü olarak düz ya da otomatik görüyoruz. bir tamirci dostumun dediğine göre otomatik araba alacaksan öyle direkt atlamayacaksın, bunun full otomatiği var, yarı otomatik robot sistem olanları var falan dedi. ve onlar ilerde çok sorun çıkarırmış.

bu konuya en net nasıl ulaşacağız? piyasadaki arabaların modellerinin hangisinin full otomatik, hangisinin yarı otomatik bla bla olduğunu gösteren kaynaklar var mıdır?

 
alacağın arabanın modelini ve yılını internetten araştıracaksın. şanzımanı atıyorum CVT yazar. CVT şanzıman nedir diye google amcaya soracaksın sana kaynak verecektir. Yada istersen buraya sor sana söylerler.


  • false pretension  (23.08.18 20:06:22) 
böyle bir kaynak hakkında bilgim yok. internette illaki vardır. ama her marka bazen tam otomatiğine ve yarı otomatiğine farklı adlar verebiliyor.

bildiğim kadarıyla temel mantık şu: tam otomatik araçlarda çift kavrama vardır. otomobil biri ile motoru diğer ile aynı anda vitesi yönetir. tork konvertörü denilen bir mekanizma işler. bir miktar güç kaybı olur. yarı otomatik araçlarda ise modeline göre değişmekle birlikte bildiğimiz manuel şanzımanlı araçlardaki gibi bir debriyaj sistemi vardır. sadece bu debriyaj sistemini araç kendisi yönetebilmektedir. örneğin hızın x ise ve aracın devri a ile b arasında ise 2nci vitesteyken 3ncü vitese atmalısın tarzında kurallar silsilesi aracın elektronik beynine kodlanmıştır. araç bu kodlara göre hareket eder. bazı yarı otomatik araçlarda bu işlemi manuel olarak override edebilirsin. yani araç daha henüz vites yükselt talimatını vermemişken kendin bu talimatı verip yükseltebilirsin. ama sanıyorum ki tüm yarı otomatik araçlarda böyle bir opsiyon bulunmayabiliyor.

eğer güncel bir araç alacaksan artık öyle sorunlu şanzımanlar çok kalmadı. çok genel kural olarak japon arabaları sorunsuz, fransız arabaları sorunlu denir. alman arabalarından da vw'in çok ünlü bir dsg şanzıman sorunu vardı. ama artık yeni modellerde o sorunu da ortadan kaldırdıklarını biliyorum. şahsi önerim, eğer tek derdin şanzıman kalitesi ise honda'nın cvt şanzımanlı modellerinden birine yönelebilirsin.
  • twelfth  (23.08.18 20:08:24) 
Yukarıdaki arkadaşın verdiği teknik bilgi çok yanlış.

Tam otomatik şanzıman: tork konvertörlü, eski tip, çok yakan, az kaçan, zor bozulan şanzıman türüdür.

Sonsuz dişli oranlı: cvt de denilen sarsıntısız, vites geçişi olmayan tip. Avantajı dezavantajı markaya modele göre değişir bu aralar oldukça moda.

Yarı otomatik şanzımanlar: bunlara çift kavrama da dahildir. Bu şanzıman türünde debriyaj ve balatası vardır ancak kullanıcısı sürücü değil robotize sistemdir.

Çift kavramada 1-3-5 ve 2-4-6 iki ayrı şanzımanın birleşimi halindedir. 1'de iken 2'yi hazır tutar, çat diye geçer sarsıntı yapmaz, arada devir ve süre kaybetmez.

Avantajı; manuelden bile performanslı launch. Verimli, bu nedenle çok yakmaz hatta manuelden bile az yaktırabilir.

Dezavantajı: bozulursa arabayı çöpe at. Motorun kendinden daha pahalı bir sistemdir ve kırılgandır, narindir. Yüksek torka dayanamaz.

Diğer robotize şanzımanlar da bunun tek kavramalı boktan versiyonlarıdır. Robotize otomatik tek kavrama o kadar kırılgan değildir ama bozulabilir. Tüketimde büyük bir artı eksisi yoktur. Kararsızlık yaşayabilir performansı düşük olabilir(smg hariç) ama otomatiktir ve konfor sağlar. Balata vardır ve periyodik olarak değiştirmek gerekir(100 bin km)

Acemi sürücüsün ve İstanbul'da yaşıyorsun. Para sıçmıyorsan Cvt al. İkinci el robotize sıkıntılı. Hata veriyordur mesela, hatayı serviste deaktive ederler, koyarlar ilana. Alırsın 2000 km sonra hata verir, zorlarsan sonra bozulur, sonra 7000 tl lere çıkarsın servisten. Sıfır araçta garanti var zaten o
yüzden problem değil bunlar.

cvt de modifiye yoksa bozacak çok bir şey yok. Yüksek tork bozar sadece cvt'yi fabrikasyon orijinal ve çok sert kullanılmamış(pis, rolling vs) araçlar sorun yaşatmaz.
  • bos gezenin bos ustasi  (23.08.18 20:21:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.