[]

poligami mevzusu

poligami, yani çokeşlilik. öncelikle fakbadiliği dışarda tutuyoruz. onunla karıştıranlar olabiliyor. fakbadilik, insanların sadece cinsel paylaşım yaptıkları partnerliği temsil ediyor. geçelim.

poligamiyi şöyle tanımlayalım. kesinlikle 1 adamın 4 eş alması gibi bir şey değil. tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu çoklu ilişki kalıbıdır. bir adam aynı anda en az 2 kişiyi daha sevebilir, onlarla gönül ve cinsel ilişki sürdürebilir. aynı şekilde bir kadın da bunları yapabilir. ve bu kadın ve adam da birbirinin eşi olabilir. her eşin de eşit sayıda eşit olması gerekmiyor. sadece buna hakkı var demek oluyor. yani ali ile ayşe çift olabilir. ayşe'nin bir de ahmet ile ilişkisi olabilir. ve bunlar gizli ilişki şeklinde de değiller. şimdi bu kalıp üzerinden devam ediyoruz;

1) poligamiliğe karşı sıcak olmak (açık) ya da soğuk olmak (kapalı) dışında negatif hisleriniz var mı? varsa 2. maddeden, yoksa 3. maddeden devam ediniz.

2) neden negatif hisleriniz ya da düşünceleriniz var? ilişki tercih şekliniz tekeşlilik diye bunu mutlak bir doğru olarak mı görüyorsunuz? ve bu yüzden içinizde bir şeylerle çeliştiği için ortaya negatif hisler ve düşünceler mi çıkıyor? peki kaynak olarak bu içinizde nereye varıyor? tam olarak neyle çelişiyor? sizi kimse zorla bir çokeşliliğin içinde tutamayacağı halde neden bunu yaşayan insanlara karşı homofobiklik benzeri bir his ve düşünceler taşımaktasınız? biraz düşünürseniz, bunun "bir adam öldürmeyi ahlak süzgecinden geçirmek" kadar uç bir şey olduğunu göremez misiniz?

3) kendi doğrunuza çok tutunmadan, kendinizi dünyadaki herkesin yerine koyarak düşünün. tekeşlilik aslında rol olabilir mi? nedenselliği ve temellendirilmesi tartışılır. unutmayın. siz bu sistemin içine doğdunuz. düğünlerdeki beyaz gelinliğe karşı duyduğunuz hislerin altında küçük çocukken gelinden bebek oyuncaklarla oynatılma sürecinizin bile maniplesi yer alabilir. tamamen hissederek değil de bir oranda korkulardan, kaygılardan beslenen bir mecburiyet sebebiyle tekeşliliği yüceltiyor ve meşrulaştırıyor olabilir misiniz? yani özetle, taraftarı ve gönüllüsü olduğunuz tekeşliliği ne kadar sağlam argümanlarla savunabilirsiniz?

4) tek seferde tek partner ile yaşanılan aşk sizi ne kadar tekeşli yapmaktadır? hayatınız boyunca birden çok sevgiliniz oldu. hepsini de sevdiniz. hepsini de arzuladınız. hepsine sarılıp, hepsini öptünüz. bu ilişkileri üst üste koyduğumuzda bir tür çokeşlilik olmuş olmamakta mıdır?

 
4. soruyu cevaplandirmaya geldim.

Hayir bu durum cokeslilik olmamaktadir cunku hepsi ayri zamanlarda ve bir sonraki henuz portakalda vitamin bile degilken yasanmis ve bitmistir. Cokeslilik olabilmesi icin, sizin de belirttiginiz gibi ayni anda, gizli olarak yurutulmeyen birden cok partnerle iliskide olmak gerekir. Bir partneriniz varken bir baskasiyla gizli sakli, digerini aldatmak marifetiyle iliski yasamak da poligami degildir mesela.
  • Thredith  (23.08.18 20:13:19) 
Genel cevaplayacağım. Ben gerçekten sevdiğim zaman çok kıskanç olduğum ve başka kimseye çekim hissedemediğim için poligamiye uygun biri değilim.


  • i m cool with that  (23.08.18 20:26:23 ~ 20:26:51) 
poligami konusunda "herkesin hayatına kimse garışamaz" diyorum ve bu tarz ilişkiler yaşayan insanların yaptığı bana çok da garip gelmiyor - o nedenle genel olarak olumlu yaklaştığımı söyleyebilirim ama kendim sanırım altından kalkamam. tekeşlilik mutlak doğru falan değil ama kişisel olarak bana daha iyi geleceğini, uzun vadede bana daha iyi hissettireceğini düşündüğüm ilişki şekli odur.

tekeşlilik ya da poligami konusunda bu kadar felsefe kasmaya ne gerek var bilmiyorum açıkçası, herkes ilişkisini nasıl yaşıyorsa öyle yaşasın. benim açımdan önemli olan şey dürüstlük. anlaşabilmek, anlayabilmek, anlatabilmek, ortak paydada buluşabilmek. ben kıskanç değilim ama duygusal açıdan dengesiz biriyim. açık ilişki demek problemi katlamak demek. olası bir sorunda başka birisi yüzünden olayın iyice dallanıp budaklanabilmesi ihtimali demek. dediğim gibi düşünce olarak poligami bana iğrenç ya da absürt gelmiyor; seven üç kişiyle birlikte olsun, dünyalarla sevişsin. iki taraf da aynı görüşteyse, bunu yürütebilecekse yapsınlar. bellerine kuvvet. ben yapamam. o yüzden tekeşliliği tercih ediyorum.
  • der meister  (23.08.18 20:42:29) 
Alan razı satan razıysa sorun yok diyorum.
20-26 yaşlarda erasmuslu falansa heves ve merak olarak görüyorum ama 28den sonra hala böyle takılanları gençliğini yaşayamamış insanlar olarak görüyorum. Bir yaştan sonra insanın birini sevmeye dermanı kalmıyor. Bi de üstüne 3-5 kişi görecek de onlara enerji sarfedip zaman ayıracak da. Ooofff çok boş insan olmak lazım. Her şeyin başı mantık ve olgunlaşmak.

  • cocodancer  (23.08.18 21:07:38) 
Sorulari tek tek cevaplayamayacagim ama su kisa belgesel monogami ve poligamiye olan bakis acimi guzel ozetliyor gibi; www.youtube.com


  • yuzır  (23.08.18 22:44:56) 
Poligami dünyada daha çok erkekler tarafından yapılan bir şey.Kadınlar açısından yapajnyoğın yok.Yapan insanlarında açıkçası çok sağlıklı olduğunu düsünmiyorum.Duygusal ve cinsal açlık ve doyumsuzluktan kaynaklandığını düsümüyprum


  • sinx90  (23.08.18 22:52:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.