[]

Konuşurken kompleks cümleler kurabilmek

Merhaba, konuşurken hep aynı kelimeleri kullandığımı farkettim ses kaydı aracılığıyla. Ve kurduğum cümleler çok kısa. Bağlaç kullanarak iki cümleyi birbirine bağlayacakken iki cümle halinde söylüyorum mesela. Kendimi iyi ifade edemediğimi düşünüyorum bu yüzden. Kitap oku tavsiyesi vermişler genelde ama zaten okuyorum. Başka ne yapabilirim konuşma tarzımı değiştirmek için?




 
daha cok dinleyebilirsin. bir kelimeyi kullanmadan once baska turlu soz etmeyi yada iliskili seyleri cok fazla carpitmayi dene. ise yariyor. ;)


  • baldan kaymak  (22.08.18 21:25:19) 
Valla bence öncelikle karşı tarafı iyi dinlemelisiniz ve soylediklerini aklınizda tutabilmeli o konusurken sadece ona ve soylediklerine odaklanmalisiniz. O konuşurken kafanizda da söyleyeceklerinizi şekillendirebilirsiniz. Akliniz başka bir yerde olunca karsidakini daha az anlayacaksiniz haliyle daha az konuşacaksiniz. Bu yüzden bence iyi konuşabilmenin sırrı iyi dinleme, iyi hafiza ve iyi bir kelime dağarcığıdır.


  • Amaranta ursula  (22.08.18 21:36:27) 
kitap oku tavsiyesi pek doğru değil. okumak, yazmak ve konuşmak ayrı şeyler. yazılı ifade gücü yüksek olan biri sözlü iletişimde çuvallayabilir. tam tersi de geçerli.

bence aradığınız şey; sunum becerileri, ikna etme yetkinliği, diksiyon, etkili konuşma gibi alanlarda olabilir. bunlarla ilgili kurslar da var ama ne kadar faydalı bilmiyorum. internetten basit bir araştırmayla bile hızlı kazanımlar elde edebilirsiniz. eğer ingilizceniz varsa yerli kaynaklara bakmayın bile.

bu arada, asıl söyleyeceğim şey şu: kompleks cümleler kurmak, güzel ve etkileyici konuşmak demek değil. bu çok karıştırılıyor. sırf bu görüntüyü vermek adına dinleyiciyi/okuyucuyu yoran, ilgiyi hızla kaybeden sunumlar, konuşmalar, yazılar görüyorum. özellikle iş hayatında. hiç gereği yok. hiç işe yaramıyor.

halbuki özellikle sözlü iletişimde bir konuyu olabilecek en basit şekilde anlatmak en doğrusudur. (3-5 kelimeyle konuşalım demiyorum, anlatmak istediğim şey farklı.)

ne demiş einstein:

"Everything should be made as simple as possible, but not simpler"

inşallah o demiştir. :)
  • dave87  (22.08.18 21:40:36) 
Üsteki cevaba katılıyorum. Okumak, yazmak ve konuşmak, üçü de apayrı şeyler. Orhan Pamuk'u konuşurken hiç dinlediniz mi, bilmiyorum, o kadar heyecanlı ve kopuk kopuk konuşuyor ki insan o harika cümleleri bu adam mı yazdı diye düşünmeden edemiyor.


  • amortisman  (22.08.18 23:21:46) 
Bu biraz da tarz meselesi. Kısa cümleler kurmak anlaşılabilir olmak için daha iyi bir yöntem.

Bir konuyu 3 kelime ile de 1 kelime ile de anlatmak mümkün olabilir. Böyle durumlarda 3 kelime konuşmak aslında gereksiz. Buna ek olarak çok konuşan, az şey anlatan kimseler bana konuya hakim olmadıkları hissini veriyorlar. Bundan kaçınmak için yalnızca gerekli detayları eklemeye özen göstermek gerek.

Kompleks cümle kurmak yerine vurgularını doğru ve abartılı yapıp, konuşurken de sakin bir tavırla konuşursan karşındaki kişi daha çok etkilenebilir.

İyi hikaye anlatan kimseler, aceleye getirmezler, taklitler ve yansımalarla konuyu süslerler, betimlemelerle konuyu zenginleştirirler, dokunma, tat alma ve koklama gibi duyguları da sözlerle ve mimiklerle harekete geçirmeye çalışırlar.

'Çoban elindeki yamuk değnekle ağaca bir vuruş vurdu, buruşuk yeşil elmaların hepsi patır patır kuru toprağa düştü.'

Bir cümlede bir çok bilgiyi birden vermek zengin bir anlatım için iyi bir yöntem olabilir.

Ayrıca düşünerek konuştuğunda ve ayrıntıları araya sıkıştırarak anlattığında, mesela bu cümleyi kurarken düşünüyorum, cümlelerin de uzayacaktır. Çok düşünüp uzatırsan işin ucu kaçabilir.

Bana kalırsa derdini en az kelimeyle anlatmak daha büyük marifet.

Antoine de Saint-Exupéry'nin söylediği rivayet edilen bir özlü söz var: “Mükemmelliğe, eklenecek bir şey kalmadığında değil, çıkarılacak bir şey bulunamadığında ulaşılır.”

Küçük Prens bu yüzden çok derin bir kitaptır.

Derdin uzun cümle veya kısa cümleden ziyade 'zengin cümle kurmak' olmalı.
  • idexo  (22.08.18 23:23:02) 
Bişeyi öğrenebilmek için nasıl yapıldığını görmek, gözlemlemek gerekir. Bu durumda da bahsettiğin tarzda cümleler okuyarak beyninde bu cümleleri değerlendirmiş ve cümlelerin kurulma yapısını anlamış olacaksın. Sadece okumak değil, uzun ve girift cümleler okumak lazım. Bilimsel makale bu konuda fazlaca işe yarar ama sıkıcı oluyorsa ağdalı cümleler içeren kitaplar da iş görür. Kelime dağarcığını da genişletmen lazım ama zaten gelişecek bu tarz şeyler okudukça.

Ayrıca yabancı dil öğrenmek de çok işe yarıyor. Uzun ve girift cümleler kurma konusunda başarılı biri olarak benim düşüncem yabancı dillerdeki kendini farklı ifade etme şekillerinin diğer bilinen diğer dillere de sirayet ettiği yönünde.

Diğer konu ise pratik, çok konuşan biri olarak(gerek dolu gerek geyik) bir yerden sonra anlatımını geliştiriyorsun.

Bunlardan öte, işin biraz da yetenekle ilgisi olduğunu düşünüyorum; yine de belirli bir seviyeye çekilebilir tabii...
  • Bruce  (23.08.18 01:27:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.