7 çok sığ piyasalarda gözüktü.
swap kisitlamasi bu konudaki her onlem gibi yan etkileri olan bir sey:
(bankalara) soylenen sey su, yurtdisina TL vermeyin, yurt disindan TL almayin.
Yani yabanci yatirimcinin TL shortlamasina (dolar alip TL satip sonra islemi kapatip aradaki deger farkindan kar etme) engel olunmus oldu. iyi guzel.
yan etkisi? bu likidite yabanci yatirimcinin TL yatirim yaptigi zaman kur riskini sigortalamasi icin gerekli mekanizmayi elinden aliyor. bizim asil amacimiz ve muhtac oldugumuz sey yabanci yatirimciyken onlarin guvenini birak gunluk operasyonlarini engellemis oluyoruz yani.
bir diger problem de, ayni hedge islemini bankalarimiz da yapiyor. uzun surdurulurse riskten kurtulmak icin doviz almak zorunda kalacaklar, bu da kuru firlatabilir.
ote yandan bu tasmayi biraktiginda kopegin kacma riski de var. ama bir zaman birakmak da zorundasin boyle devam edemez.
oyle yani. kur kendi degerini bulurken buna yapilacak her mudehalenin bir de kotu yani var yani, yonetim bunu secti, simdilik.
0