[]

Dünyada gerçekten gizli (ya da açık) bir dinler arası savaş mı var?

Haçlılar döneminden ve daha öncesinden kalma bir dinler arası savaş mı var yoksa bu bir para ve sermaye savaşı da üstü dinler arası savaş olasılığı ile mi örtülüyor?
yani olay tamamen duygusal mı? yoksa ''duygusal'' mı.
not: şimdi fark ettim tam quora'lık soruymuş.


 
quora'lık bir cevap mı bilmiyorum ama kesinlikle dinler arası falan değil. dini savaşlar falan çok eskide kaldı. hem amerika'da, hem rusya'da, hem türkiye'de muhtemelen devlet başkanları ve kurmayları dine falan inanmıyor. din şu an halk düzeyinde. o bile yavaş yavaş kayboluyor. bütün savaşlar ve anlaşmazsızlıklar para üstüne gelişiyor. para, güç, hakimiyet. hepsi bu. din artık sadece alt tabandan bir şeyler kopartmak için kullanılıyor.


  • metrobus yoluna kacan angus  (19.08.18 14:28:42) 
Günümüzde dinler arası savaşlar sanırım sadece kabile seviyesinde yaşanıyordur.

En geçerli örneğim şu olacak. Rusya. Rusya bildiğin gibi hıristiyan ama ne Avrupa ülkeleri ne de Amerika sevmiyor. Fırsat bulsalar bir kaşık su da Canına okumak istiyorlar. Dinler sadece bir kılıf olabilir. Yani kimse bize (Türkiyeye) müslüman olduğumuz için düşmanlık yapmıyor. Nedenlerine girmeyeceğim...
  • draconas  (19.08.18 14:35:22) 
dinler arası savaş halen var. bilhassa israil'in yürüttüğü savaş din odaklı. el kadar kudüs'ü ele geçirmek elinde neredeyse sınırsız güç olan israil için din dışında çok bişey ifade etmez. aynı şekilde filistin'in kudüs'ü, mescid-i aksayı bu kadar canla başla savunması para veya siyasetle açıklanamaz bence. savaşların çoğu dinle ilgisiz olabilir ama yahudilerin arz-ı mevud'a ulaşmak için halen ciddi bir savaş içinde oldukları çok açık.


  • cowboy  (19.08.18 14:42:19) 
evet günümüzde çoğu ekonomik kaynaklı ancak israil devletinin kurulma nedeni, amerika'nın ona destek olması vs bunları da unutmamak gerekir. evanjelizmi de bir araştırın.


  • tabirimekruh  (19.08.18 14:44:30) 
İsrail'in nedeni de din odaklı değil. Her seçim öncesi Filistin'le ilgili bir sorun çıkar ve oy kazanılır. Yalnızca saf insanlar bunun nedeninin din olduğuna inanır. Hiçbir politikacı bir din adamı değil. Hepsinde amac koltuk ve para.


  • Traveller  (19.08.18 14:46:45) 
@traveller neden dünyanın dört bir yanına dağılmış yahudiler 1900'lerin başından itibaren örgütlenip filistinin bulunduğu bölgede 1948 yılında devlet kurdular acaba? neden başka bir yer değil de orası? ve neden 1948'den günümüze dek genişleme amacındalar? tam da tevrat'ta yazılan sınırlar çerçevesinde. amerika neden kurulduğu günden beri her türlü desteği veriyor? sadece ekonomi kaynaklı değil tüm bunlar.


  • tabirimekruh  (19.08.18 15:04:35) 
Dinler arasi savas onceden bile dinlerle ilgili degildi ki. Hacli savaslarinin adi hacli sadece; katilanlarin cok onemli bir kismi ganimet pesinde, din isin maskesi, hikayesi, efsanesi... Belki istisnalari vardir ama insanlik tarihinin butun savaslari; ister kabileler arasinda ister milletler arasinda olsun sonucta kaynak paylasimiyla alakali.

Senin topragin daha verimli, senin akarsuyun var, senin fabrikalarin benim fabrikalarima tehdit, siz bizden faha iyi yasiyorsunuz... Bunun ustune insanlari mobilize etmek icin bir "cunku" eklersen de elinde gerekce oluyor. O da irk olur, din olur, kabilecilik olur, "Varliginiz bize tehdit" olur, "Sizin halkiniz mutsuz biz onlarin iyiligi icin seyediyoruz" olur, "Buralari once benim atalarim gormustu" bile olur.
  • salihdt  (19.08.18 15:44:00) 
dünyada dinler arası bir savaş yok, dinlerin kullanıldığı bir savaş var. toplumları bir gaye etrafında toplamanın en kısa ve verimli yolu din ve milliyetçiliğin kullanılmasıdır. ardından kendi manevi değerlerini yok etmeye niyetli bir "öteki" yaratırsın, tamamdır.

israil konusu çok daha farklı. yahudileri diğer toplumlardan ayıran bir özellik var o da ulus-din anlayışına sahip olmaları. musevilik tamamen devlet yönetimine dair kuralları bulunan, indirildiği ulusu diğer uluslara hakim kılan, vaad edilmiş topraklar fikriyle hareket eden bir inanç. aslında her hangi bir milliyetçi ideolojiden farkı yok. atsız ın fikirlerini incele, devlet ynetimi için türk töresi, türklerin diğer milletleri yönetmek için dünya üzerinde olduğu sanrısı, turan / vaad edilmiş topraklar...

ulus - din anlayışını anlayabilmek için bizde neredeyse ona paralel olan ordu - millet anlayışına bakabilirsin. türk halkında hep "ordu güçlüyse halk güçlüdür, ordu güçsüzse halk da devlet de silinir" fikri mevcuttur. buna çok benzer bir şey zira musevileri bir toplum haline getiren şey tarih boyunca dinler olmuştur. israili ve politikalarını musevilikten ayrı değerlendiremezsiniz. bu gelecek de değişebilir o apayrı bir konu. kudüsü vs yi bu kadar savunmalarının sebebi vaad edilmiş topraklar ideali. bununla türkiyenin güney doğusunu terör örgütüne bırakmaması arasında hemen hemen hiç bir fark yok. iki devlet de bahsi geçen bölgeleri kendi toprağı kabul ediyor, bunun için mücadele ediyor.

abd nin israili savunmasının ise din savaşları ile zerre alakası yok. israil abd nin dünya üzerindeki en büyük müttefiki, bölgede abd çıkarları için vazgeçilmez konumda. neden böyle? çünkü abd de yahudi lobisi çok güçlü, ekonomide yahudilerin büyük sözü geçiyor.

parayı yöneten her şeyi yönetir.
  • issiz karga  (19.08.18 15:58:13) 
Su an Turkiye'de olanlarin halifelikle ilgisi olmadigi hakkinda biri beni temin ederse ancak o zaman bu soruya dinler arasi catisma yok diyebilirim. Din hep bir arac ya da maske olarak kullanilmistir, dogrudur. Fakat yoneticileri sadece padisahtan olusuyor sanmayi birakip burokratlar ve klikler dusunuldugunde cikar ile degil ancak din, milliyet gibi ideolojilerle ciddi bir mobilizasyon saglanabilir.


  • dunal  (19.08.18 16:08:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.