[]

Lens kullananlar, acil yardiminiza ihtiyacim var

Merhaba baytarlar, doktorlar. 17 yillik gozluk tecrubemden sonra bugun (1 saat once) lense yatay gecis yaptim. oncelikle numaralarimi soyleyeyim de, derdimin buyuklugu hakkinda bir fikir sahibi olun.

sag goz -6.00 miyop/2.00 astigmat. sol goz -6.50 miyop/2.25 derece astigmat. (evet askerden yirttim sanirim :D)

gozluk kullanmak artik bikkinlik verdigi icin lens aldim. Takmak kolay olur saniyordum. Zira kullanan arkadasim coktu, ve onlari takarken bol bol izlemistim. Fakat ben bugun 1 cift lensi asagi yukari 50 dakika da takabildim. bu esnada ettigim kufurlerle 7 sulalemin sevap defterinin de ebesini belledim tabi. gece cikarilmayanlardan ve hava alanlardan olsun dedim. o da naylon torba gibiymis anasini satayim. hemen ters donuveriyor, bir turlu takamiyorum. simdi sorularim:

1- bu lensin tersi/duzu olur mu? nasil taktigimin bir onemi var mi?
2- takarken cok ugrastihim icin lense cok dokundum. bunun bir zarari var mi?
3- lens takmak icin tavsiye edebileceginiz bir yontem var mi, yoksa allah yaratti demeden giriseyim mi paldir kuldur?
4- su anda gozlerim asiri sulaniyor, ve kirmizi. bu galiba normal birsey. peki gorus kalitem neden yerlerde surunuyor ? gozlugun %75'i kadar da biverim alamiyorum su anda.
5- 1 ay gozde kalabilir dedi satici. ama ben yine de her gece cikarmani tavsiye ederim dedi. kaybolsun da yenisini satayim diye ayak yapmis olabilir mi herif. yoksa sagligimi mi dusunuyor ?

cok tesekkur ederim yardimlariniz icin. inanin su anda hic birsey goremimyorum desem yeridir. etrafimdakiler bana monitorun icine girmeye calisna manyak diye bakiyorlar su anda. ha bi de, mouse nerde lan ??!1!!

 
Hocam tesekkurler, sagolasin. herhalde ben ters taktim bunu galiba yaa. cunku bu kadar da kotu gormemem gerek.
haa bir de, gozumu ogusturmamaliyim degil mi ? kasindiginda falan ne yapmaliyim ?

  • arnatuile  (07.03.10 11:01:29) 
simdi, lensin tersi duzu olur... alirken doktorun gozune takmistir muhtemelen, oradaki gibi rahat degilsen ya lensinde pislik vardir ya da ters takmissindir...
goze takmak icin onerebilecegim taktik olarak, oncelikle solusyonla parmaklarini cokcok iyi yika ve ondan sonra diger elinle ust goz kapagni ful çek yukari... lensin oldugu elin kalan parmaklariyla da alt kapagi cek assagi ama baya cek ki istesende kapayamayasin gozunu...

takmasi gene bi derece de cikarmasi benim kitabimi sikerdi... kafami duvarin kosesine kaciramayacak sekilde yaslar gozlerimi ayirirdim kardesim cikarirdi...

bigun kavga ettik kardesimle cikarmayacagini bildigimden is basa dustu de oyle ogrendim cikarabilmeyi...

isin puf noktasi gozune dokundugunda birsey olmayacagini idrak edebilmen... olmuyor abicim bisey... bunca insan takip cikarabiliyorsa sende yapabilirsin... alistir gozu biraz cok rahatlayacaksin...
  • notorious brklp  (07.03.10 11:01:44) 
gözünün kırpma refleksini yendiğinde rahatlayacaksın rahat bir ay falan alır bu takma çıkarma işkencesi sonra bir sabah kalkıp geç kaldım lan diye 10sn de takabiliyor oluyorsun o lensleri.
1) lenslerin tersi düzünü çok rahat anlayabiliyorsun eğer lens düz ise kenarları kıvrık olmaz lens eğrisini devam ettirir. ama tersse kenarlar biraz açılıyor o kenarlar kıvrılıyor falan kendi kendine evir çevir lensi biraz anlarsın aradaki farkı. ters takarsan gözünde durmaz düşer zaten bir süre sonra.
2) lensi yırtmadığın sürece bir sorun olacağını zannetmiyorum ama lensi çok mıncıklıyorsan her seferinde solüsyonuyla bir temizleyin.
3) ben lensin içine takmadan önce iki üç damla solüsyon döküyorum gözüne yapışması kolaylaşıyor onun dışında göz kapaklarını nasıl rahat ediyorsan öyle sabitlemeye çalış ve lensi göz bebeğin yerine göz akına koyup oradan göz bebeğine yerleştirmeye çalış. gözün dış alt tarafı bu iş için daha ideal bence.
4) lensleri iyi temizlediğinden emin ol elini kuruladıktan sonra elinde kalmış minnacık bir iplik parçası bile sana cehennem azabı yaşatabilir. tavsiyem elini kağıt havluyla kurulaman veya hiç kurulamaman. batma hissediyorsan lan geçer mi acaba diye düşünme geçmiyor genelde çıkar temizle tekrar tak.
5) her gün çıkarıp takmam senin durumunda hem daha sağlıklı oluyor hem de daha çok pratik yapmış oluyorsun. doktorların çoğu lensi önermez zaten kozmetik bir üründür lens (tabi spor yaparken kullananları falan saymıyorum). yatarkeni bırakın eve gelince direk çıkarın gözleriniz rahat etsin zaten bilgisayar karşısında ağlatır adamı lens.
ha bir de lens takan arkadaşlarınıza yine bir sorun elleriyle gösterirler bak ben böyle tutuyorum diye yardımcı olabilir size.
  • argent dawn  (07.03.10 11:31:52) 
Bir de şu var, lens eğer ters ise, parmağının üzerinde dururken tam yuvarlak bir çanak şeklinde değil, elips şeklinde bir çanakmış gibi durur zaten. Kolayca anlayabilirsin. Bulanık görme için de lensi takmadan önce gözüne bir damla solüsyon sıkarsan daha rahat edersin. Hem de taktıktan sonra yanma hissi daha azalır.


  • topuksuz ayakkabi  (07.03.10 11:35:39) 
4 yıldır lens takıyorum, tersidüzüolduğunu ilk defa sizden duydum. clear all day, johnson%johnson ve soflens kullandım, hiç de dikkat etmedim ters mi düz mü diye; demek ki ben her takışımda düz denk gelmiş.

Benim tek bir tavsiyem olucak zaten arkadaşlar uzun uzun cevaplamışlar; lensi takmadan ve çıkarmadan önce kesinlikle elini sabunla çok iyi yıka.
  • t joe  (07.03.10 12:48:28) 
ben de birkaç gün önce lens muayenesi oldum, henüz lensi almadım ama doktorun dediklerini ve yaptıklarını aktarayım biraz.

1. lensi avcunuza veya parmağınıza bir kase gibi koyduğunuzda, lensin kenarları biraz dışa doğru kıvrıksa o anda terstir. lens kenarları biraz daha içe kıvrıksa o düzdür.
5. gece, denizde, banyoda falan çıkar. günde 12 saat kullanırsan 30 gün, 8 saat kullanırsan 45 güne kadar çıkabilirsin dedi.
elini kağıt havluya silmen daha iyi. solüsyon dışında ıslaklık olmaması gerekiyor. bir de sıvı sabunlar çok iyi durulanamayabildiği için katı sabun kullan demişti.
  • sanal uyku  (07.03.10 12:52:41) 
mümkünse elini kırlangıç'ın zeytinyağı sabunuyla yıka. elde en az kalıntıyı bırakan sabun bu. diğerleri solüsyonla birleşince köpürüyor.

bulanık vs. görüyorsan gözündeki astigmattan kaynaklanıyor olabilir. onu doktoruna danış istersen.

geçmiş olsun.
  • pass  (07.03.10 12:57:51) 
Herkese cevaplari icin tesekkurler. sabahtan beri anam agladi yahu. ne yapacagimi sasirdim. iyi goremiyorum su anda, en buyuk sorunum bu. umarim duzelir, yoksa yine essek gibi sisedibi gozluk kullanmaya devam.


  • arnatuile  (07.03.10 13:06:46) 
astigmat lensi takmak daha zor galiba. ben de 2küsür numaralı astigmatik lenslere sahibim. diğer lenslerin gözde duruş açısı önemli değil ancak astigmatik olunca iş değişiyor. bunların bi tarafı daha ağır ve lensin hep aynı açıda durmasını garantiliyor. yine de lens yönünü bulana kadar bulanık oluyor görüntü.
ilk bir hafta kadar net görüntü alamamak normal bana da aynısı oldu sonra geçti.
lens takma sürem 40dkdan 5 snlere indi, senin de öyle olacak.
şöyle bir takma yolu önerebilirim:

lensi işaret parmağına koy. (sağ el varsayıyorum)
orta parmağın ile gözünün alt kapağını aşağı doğru çek.
diğer elinin bir parmağ ile de üst göz kapağını yukarı çek
faltaşı gibi açılsın göz.
bu konumda zaten işaret parmağın ve lens gözünün hemen önünde olacak zaten.
pıt diye dokun artık sadece.

ama lens, parmağına tepe noktasından temas eidyor olsun. biraz yamulup parmağa yapışınca parmaktan kurtulup göze yapışamayabiliyor.

bir de bir gözüne lens takarken diğer gözünü de kısmaya çalışma.

güneş gözlüğünün keyfini çıkar.
  • helpwanted  (07.03.10 13:30:26) 
doğrudan irise nişan almak zorunda değilsin. gözünün akına dokunman daha kolaydır oraları nişanla. gözün de ufka baksın, eline bakma.
ayrıca eskiyen lenslerini mıncıklayıp bakarsan çok sağlam olduklarını sen de göreceksin.

(anam nlpci gibi oldum sürekli bak demişim gör demişim :)
  • kediebesi  (07.03.10 13:56:35 ~ 13:58:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.