[]

Aşure

“İslami bazı inançlara göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.” Bu geleneğin başka inançlarda ne şekilde tezahür ettiği hakkında bilgi sahibi olan var mıdır? Nuh tufanı’nın Gılgamış Destanı aracılığıyla diğer inançlara geçtiği bilindiğine göre aşure geleneği nereden eklenmiş acaba? Ya da insanların eski dinlerindeki ve geleneklerindeki kimi ögeleri yeni inançlarına entegre ettiklerini düşünürsek, antik anadolu veya orta asya kültüründe aşureye benzer bir gelenek biliyor musunuz?




 
Aşurenin ingilizcesi zaten Noah's Pudding. Bizim kültürümüzde olay şu, aşure ve oruç birdir.

Bunun sebebi de alevilik, Muharrem ayı orucundaki amaç kötülükleri anmak ve unutmamak. Bu nedenle 12 günlük oruç için 12 değişik malzeme ile aşure yapılır ve yenir.

Yani aynı tufanda olduğu gibi. Kötü günlerin ardından nuh kalan son malzemeler ile bu tatlıyı yapar.

Ve bütün yabancı kaynaklarda da aşure anadolu geleneği, türk tatlısı diye lanse edilir. Diğer dinlere bunun bir etkisi olmadı.
  • kablelvuku  (15.08.18 07:43:15) 
sünnet var.

tam hatırlamıyorum hikayeyi ama kibele tapınaklarındaki erkek rahiplerin sünnet olmasıyla başlıyor. attis, onu aldattığı için pişmanlıkla cinsel organını kesiyor ve kan kaybından ölüyor. kibele onu bir çam ağacına çeviriyor. bundan sonra tapınaklardaki erkek rahipler bağlılıklarının sembolü olarak kendilerini sünnet ediyorlar vs.

aslında dinler tarihi okursanız mevcut bütün dinlerdeki rituellerin bir şekilde birbirini takip ettiğini ve taaaa gılgamışa kadar dayandığını görürsünüz.
  • halanne  (15.08.18 11:54:19) 
Türk tatlısı diye geçmesi kafamı karıştırdı çünkü kelime kökeni itibarıyla Farsça. “ Hindistan veya Zerdüştlük ile bir ilgisi olabilir mi? “ diye düşünmüştüm. Farsça olmasından yola çıkarsak Orta Asya Türk geleneği değil gibi.

Bu arada sorum tam olarak bu olmasa da (aşurenin tarihi ile ilgili bilgi sahibi olmak istemiştim) sünnetin ilk olarak Antik Mısır’da ortaya çıktığını daha sonra da İbrahimi dinlere geçtiğini okumuştum, oradan Anadolu’ya gelmiş olması daha olası.

Katkılarınız için teşekkürler.
  • einsteinin kedisi  (15.08.18 13:16:34 ~ 13:24:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.