[]

En çok değer kazanan döviz

Merhaba

Hani şimdi TL son bir iki haftada çok değer kaybetti, dolar yükseldi falan diyoruz ya. Mesela bakınca 1 usdye karşılık gelen isveç kronu da arttı. İsveç kronu da tl ye karşı arttı. Buradan sonuç tl değer kaybetti tamam ama dolar da değer kazanmış.

Teknik adını bilmiyorum dolar endeksi midir nedir, kısaca bir para biriminin diğer tüm para birimlerine karşı kazandığı değerleri görmek/kıyaslamak için mereye bakmak gerekir? Adı nedir? veya bildiğiniz bir websitesinden şu grafikler tablolar şeklinde söyleyebilirseniz sevinirim.

Teşekkürler

 
econ.st

Bugun The Economist dunyada Pound karsisinda parasi degersizlesen tek ulkelerin Venezuela ve Turkiye oldugunu yazdi.
  • Traveller  (15.08.18 00:11:45) 
  • rusyalı kozmonot  (15.08.18 00:24:42) 
şöyle yapıyoruz:

1. siteyi aç: tr.investing.com

2. burada paritelerin oldugu panelde "performans"ı tıkla.

3. hangi vade diliminde sıralama istiyorsan onun etiketine tıkla.

o vadedeki dolara karşı yüzdesel değişimleri sırayla verir. 0'a yakın olanlarla dolar aynı miktarda hareket etmiş demektir. ciddi artı olanlar değer kaybetmiş, ciddi ekside olanlar değer kazanmış demektir.

tek püf noktası şu: usd/xxx formatında olanları dikkate al sadece. eur/jpy veya aud/gbp gibileri değil. çünkü onlar "çapraz" ve biz sadece usd'ye kıyaslayarak performansı inceliyoruz... bir de try/usd gibi ters kotasyonları görmezden gel. doğrusu usd/try onun...
  • 507  (15.08.18 01:56:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.