[]

Demirim neden sürekli düşüyor?

İlk kez yaklaşık 10 yıl önce demir eksikliği teşhisiyle ilaç kullandım ve o zamandan beri şu döngüden çıkamadım: birkaç ay ilaç kullanıyorum, değerlerim normale dönüyor ya da doktor yeterli diyor bırakıyorum, 1-2 yıl sonra tekrar baktırayım diyorum yine düşmüş oluyor. Beslenme tarzımdan mıdır (et pek yemem, süt ürünleri severim), yalnızca böyle bir yatkınlığım var demek midir (altında bi şey aramayayım mı, sadece demir eksikliği yaşayan bir insanım o kadar mı?), yoksa başka bir sorunum olabilir mi? Teşekkürler şimdiden
ibb.co



 
çay demir emilmini düşürüyordu çok içiyorsan bu da sebep olabilir


  • basond  (14.08.18 18:45:50) 
Çay değil de kahve çok içiyorum. Günde ortalama 3 Türk kahvesi diyelim :/ Tek başına beslenme tarzıyla açıklanabilir mi?


  • mezzosprite  (14.08.18 18:47:42) 
Ciğer yiyin biraz. 50 gramında sadece 3-4 mg demir var. Yiyemiyorsanız sonrasıyla Et haliyle ıspanak, lahana ve pekmez en yüksek demir kaynakları.


  • ihanet kac kisilik  (14.08.18 18:53:06) 
vücut genetiği neden oluyor demek ki kötü beslenme ile de daha kötü oluyor olabilir yada kan ile ilgili bir durum olabilir(bilmediğin kılcal damarlarda hissedilmeyen iç kanama gibi) doktor en doğrusunu bilir.
Bu arada benzerini babamda yaşadık iç kanama çıktı.

  • basond  (14.08.18 18:53:52) 
Benim yeme içmeyle yükselmiyor, çay içmem, kahve içmem, ilaçla bile ittire kaktıra yükseliyor çok uzun zamanda.

Bir kaçak olabilir, araştırılması gerek deniyor genelde ama araştırınca bulunuyor mu ondan da emin değilim, zaten kadınlarda bu durumun olması çok da anormal değil.
  • hair freak  (14.08.18 18:58:16) 
merhaba,

yıllardır demiri yükseltemeyen bir şahıs olarak artık demir ilaçlarını çöpe atmaya başladığım sırada bunların hep bağırsaklardan kaynaklı emilim probleminden kaynaklandığını öğrendim. doktorum süt ürünlerini tamamen kesti. bu biraz kompleks bir mevzu. eğer başka bir hastalığınız yoksa beslenmenizi düzeltip bağırsaklarınızı iyileştirmenin yollarını aramalısınız.
  • ruh i tibbiye  (14.08.18 19:10:36) 
aynı ben. o kadar demirsizim ki şu an battaniyeyle oturuyorum. çayla, ciğerle, pekmezle olacak şey değil. benim doktorum pekmezle demiri bir puan yükseltmek için bir yıl her gün litre içmen lazım demişti. ama gene de beslenme tabi ki önemli. kan yapıcı şeylerden sonra çay ve süt ürünleri tüketmemek, ciğer, dalak, böbrek sakatatları ve bakliyatları bolca tüketmek gerek. en azından plasebo etkisi yapar.

size sadece kan tahlili mi yapıldı? bu tarz demir anemilerinde kolonoskopi ve endoskopi ile mide ve bağırsaklarda kaçak olup olmadığına bakılıyor.

size tavsiyem bir üniversitenin ya da araştırma hastanesinin hematoloji bölümüne gidin. bütün testlerinizi orada yaptırın, akdeniz anemisi için de test yaptırın. kolonoskopi ve endoskopi de yaptırın.

ha ben 3 yıl boyunca gittim, noldu, sonunda sadece kansız çıktım. gerçi şükür tabi.
  • halanne  (14.08.18 19:38:05) 
www.ncbi.nlm.nih.gov
buradaki araştırmaya göre eğer durum anemi boyutuna ulaşmamışsa üzüm pekmezi etkili bir demir kaynağı. yani demir seviyeniz ilaçla normale yükseldikten sonra tekrar düşmesini önlemek için pekmez içebilirsiniz.
onun dışında yukarıda da bahsedildiği gibi, demir kaynaklarıyla (et, yumurta, baklagil vb) süt ürünlerini bir arada tüketmemek gerekiyor. örneğin ben dikkat ettiğim dönemlerde kahvaltıda yumurta yiyorsam yanında peynir, ya da öğle yemeğinde fasülye yiyorsam yanında yoğurt yemiyorum.
  • slow like honey  (14.08.18 19:49:36) 
Kötü beslenmek eşittik yetersiz beslenmek değil. Babam cay/kahve icmeyen ve saglık ve spor delisi bir insan. Doktor asırı süt ürünü tüketmesine bagladı demir eksikligini. Demir emilimini yavaslattıgından, mesela demir ilacı alımında da önerilmiyor süt ürünü tüketmek.

Düzenli test yaptırıp takip edin derim. Demirce zengin besinleri sürekli eklemeye çalışın öğünlerinize uzun vadede.

Hiç fiziki bir sıkıntınızdan bahsetmemişsiniz. Bir sorununuz yoksa, panik haline düşmeyin gereksiz yere.
  • buf-e kür  (14.08.18 20:02:45) 
Ben de kansizsizim. Su haplardan kullaniyorum alti ayda bir.

Yukaridaki arkadaslar sut urublerini hic mi tuketmiyorsunuz? Yogurt, peynir? Tuketmiyorsaniz zararli degil mi kemiklere? Bana annem neredeyse su gibi icirecek.
  • geçerkenugradım  (14.08.18 20:10:00) 
@geçerkenugradım ben ayrı öğünlerde tüketmeye çalışıyorum her zaman mümkün olmasa da. mesela yumurta yedikten sonra 2-3 saat bekliyorum süt ürünü tüketmek için. bunu düzgün uyguladığım dönemlerde demirim hiç düşmedi. ne zaman ki bozuyorum tekrar ilaç kullanmam gerekiyor.


  • slow like honey  (14.08.18 20:19:49) 
Ben de ayni dertten muzdaribim. Ferritin degerim 2, daha once de 1.8e kadar dusmustu.
Doktor regl kaynakli olabilecegini soyledi ama ona ben ihtimal vermedigim icin beslenme tek sebep olamaz arastirilmali nereye gittigi diyor. Tabii ben useniyorum ama siz arastirin.

Bir de, kuzenim de boyleydi, yillarca arastirdilar çölyakli oldugu ortaya cikti ama diyete uymasina ragmen devam ediyor ara ara dususler. Ben de o sebeple sulalede genetik anemi olduguna inanmaya basladim.
  • yaraticinick  (14.08.18 20:36:53) 
Belki saçma gelecek ama benim ferritin duşuktu. Dr ilaçsıcz asla yükselmez dedi. Kereviz yedim birde o sıralarda oruç tuttum. Ya ondan ya ondan bilmiyorum. Normalin üzerinde. İsteyene tahlilimi gösteririm.


  • for day to break  (14.08.18 20:44:53) 
B vitamini yetersizse (et yemediğiniz için) ya da b vitamini emilimi bozuksa demir de düşer çünkü demirin vücutta tutulmasını b vitamini sağlar. Tedavi ile depolarsınız tedaviyi kesince tekrar eksiklik oluşur.


  • curukturpkokusu  (14.08.18 21:39:43) 
Kadınsan adete bağlı olabilir.


  • bos gezenin bos ustasi  (14.08.18 21:45:20) 
@geçerkenugradım Tüketiyorum, sadece demir hapı aldığım zamanlarda iki saat aralık bırakıyorum.


  • hair freak  (23.08.18 16:25:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.