[]

Akademik arkadaşlara soruyorum

Bildirilerimde mahlas kullansam n’olur? Kongrelere gidip kendimi tanıtırken ismim dışında yalan söylemeden ama kendimle ilgili fazla detaya da girmeden sunsam bu çalışmaları? Birkaç sene sonra kendi ismimle bu bildirileri sahiplenebilirim ama şimdilik kısmen anonim kalmak istiyorum. Burda etik sorun var mı?




 
amacı ne bunun ki? ileride karşınıza çıkmasından endişe duyacağınız çalışmaları neden yapıyorsunuz? ya da tam tersi ileride sahiplenecekseniz, niye şimdi saklamaya çalışıyorsunuz? ha çalışmalar politiktir ya da muhaliftir ya da eleştireldir. onu anlarım da, o zaman da iltica için size ortam sağlar işte.

ileride nasıl ispatlayacaksınız o mahlasın size ait olduğunu? benim iki adım var, evlilik sonrası soyadım da değişti. şimdi bir cv hazırlıyorum, elli farklı isimle çalışmam var ve bunları bile ispatlamakta sıkıntı çekiyorum. atama yükseltme dosyalarında hepsi sorun oluyor. ki benim elimde hiç değilse nüfus kayıt örneği var, sizde o da olmayacak muhtemelen.

ayrıca bu bildiriler sayesinde isim yapacaksınız alanda zaten. kongrelerin amacı sadece bildiriyi sunmak değil, alana kendinizi tanıtmak. olmayan bir şahıs üzerinden nasıl isim yapacaksınız.

başka isimle gittiğiniz yerde sizi ahmet olarak bilen, öğrenen biri daha sonra çalışmalarınız hakkında size ulaşmak istediğinde nasıl bulacak sizi? ya da çalışmalarınızı nasıl takip edecek?

uluslararası alanda her akademisyenden bir orcid nosu olması, yoksis'te de bir araştırmacı nosu olması isteniyor. bu numaraları nasıl alacaksınız?

kongrelerde sizden bilgi de istenmiyor ki zaten, kurumunuz ve unvanınız yetiyor.

etik midir bence değildir, kanunen yasak mı, kanunda hiç böyle bir şey duymadım muhtemelen yazanın da aklına gelmemiştir.
  • halanne  (14.08.18 13:58:41 ~ 14:01:34) 
birkaç sene sonra sahiplenebilir misin emin değilim ama gerçek isim kullanmak zorunda değilsin.

ya da etik olarak istediğin ismi seçebilirsin ancak sürekli farklı bir isim kullanmak çok uygun değil (bunu kısıtlayan yazılı bir kural elbette yok).
  • cedex  (14.08.18 13:59:02) 
eğer kostümle gitmeyeceksen o ortaya çıkar, sonra da rezillik çıkar. daha doğrusu kafalarda soru işareti oluşur niye böyle yapıyor diye. niye anonimlik istiyorsun bu arada, ben de merak ettim şimdi :)


  • passion rules the game  (14.08.18 14:25:43) 
Hocam dr olana kadar tek başıma çalışma yapmama etik değil bahanesiyle izin vermiyor, başkalarıyla çalışmama doğrudan etik değil diyemediği için mırın kırın ediyor. Derdi beleşe adını yazdırmak. Bana çok iyi fikirmiş gibi gelen bazı taslak çalışmalarım var, bunları kongrelerde sunmak istiyorum. İlerde karşıma çıkacak bi şey yok. Amacım isim yapmak değil, konuşulması yazılması gereken şeyleri konuşmak yazmak. Bunu yaparken hocamın tek cümle katkıda bulunmadığı çalışmalarımdan nemalanmasını istemiyorum.
Dr olmama çok kalmadı, yıllardır da araştırma görevlisiyim, yayınlanan çalışmalarımı hep kendim yazdım (tabii ki yanımdaki isimlerden çok değerli feedbackler alarak, danışmanım hariç). Kendimi tek başına çalışma yapmak için yetkin görüyorum. Ayrıca buna kongrenin bilim kurulu da karar verebilir.
Dr olduktan sonra bu çalışmaları cv’me yazarım, kanıtları mailimde vs duruyor olacak zaten. Doçentliğe de sayılmazsa sayılmasın, derdim o değil. Şu an için takma isim kullanmam sahtekarlığa girmiyorsa sorun yok gibi..
  • mezzosprite  (14.08.18 14:30:47) 
bu doktora danışmanlarının allah belasını versin zaten. benim tezime zerre faydası olmayan malın önde gideni kadının adını yazmak zorundayım ssci çalışmaya. neymiş etik kurulmuş.

size tavsiyem şu, yayını bırakın bir an önce tezi bitirin. savunmak için bir tek yayın yapmanız yeter. tez bittikten sonra zaten tünelin ucu bombok bir yere çıkıyor. o zaman lanet olsun atomuna da profesorlüğüne diyeceksiniz. ama o zaman o kafanızdaki şeyleri yazmak için çok daha rahat olacaksınız. en azınızdan üzerinizde baskı olmayacak, avutmanız gereken bir danışman olmayacak.

ikincisi türkiye gerçeği doktorasını almamış akademisyenleri henüz akademisyen kabul etmiyorlar. bu çalışamları doktora öncesi olarak sınıflayıp yazık etmeyin.

üçüncüsü bir türkiye gerçeği daha. etik kurul denen bela. siz maillerim var o var bu var deseniz de , onlar kabul etmezse silerler cağnım dosyadan o çalışmalarınızı. sonra idari mahkemelerde sürünürsünüz ispatlamak için. uğraşmayın bunlarla hiç.

dördüncüsü. bir türkiye gerçeği daha. yarın kanun değişir, mevzuat değişir, 2547 değişir. her an her şey olur. derler ki saymıyoruz doktora öncesini ya da isim değişikliğini ya da tez döneminde yapılan ama danışman adı yazmayan çalışmaları. elinizde patlar.

doçentliğe saylmasın demekle olmuyor işte. bu devir o devir değil. ne insanlar doçent prof oluyor, açın bakın bi tvyi. ya da zaten gittiğiniz kongrelerde hatta okulunuzda görüyorsunuzdur. sayılmazsa sayılmasın diyip ortalığı bunlara bırakmasın kafası çalışan insanlar lütfen.
  • halanne  (14.08.18 15:34:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.