[]

Suç mu?

1. Bir psikolog var diyelim. İnstagram ‘da bir sayfa açmış online terapi yapıyorum ücreti şu kadardır diyor. Bu yasal mı?
2. Psikolog olmayan birisi var o da sayfa açmış dertleşiyor mesela insanlarla ama ücretlidir bu fiyatı da şu kadardır diyor. Bu yasal mı?
Teşekkürler.


 
Birinci olarak ikisi de vergi vermediği sürece yasal değil. İkinci olarak ikisi arasındaki farkı soruyorsanız yok. Yanılmıyorsam psikologlara hala meslek yasası gelmedi. (Yıllardır böyleydi önüne gelen danışma hizmeti verebiliyordu yani. Ben duymadım çıktıysa yasası ama çıksa ortalık böyle kaynamazdı herhalde)


  • eatpraylaw  (12.08.18 14:56:23) 
Peki kriptoyla parayı alsalar o zaman takip olur mu?


  • sta  (12.08.18 15:34:09) 
pek yasal gibi görünmüyor vergi ıvır zıvır yok, hizmet verenin gerçek psikolog olduğu nereden belli, aynı lansmanla bir ilkokul mezunu da çalışabilir, ayrıca takip yapmak istedikten sonra isterseniz parayı dünyanın öbür ucunda aklayıp üzerinize alın yine takılırsınız.

ama bence şu yapılabilir; mevcut bir yeri olan psikolog'lardan biri ile anlaşılıp, o yerin online terapi hizmetini siz verebilirsiniz, diğer yer sahibine de belirli bir yüzde verirsiniz.
  • gezegen olan pluton  (12.08.18 15:41:13 ~ 15:43:52) 
kriptopara ile alırlar da şu oynak piyasalarda ne aldıkları da belli olmaz :)
kriptopara ile ilgili yasal düzenlememiz yok bizim birçok ülke gibi

  • passion rules the game  (12.08.18 16:12:13) 
henüz meslek yasası olmadığı için yasal değil diyemeyiz ama etikliği tartışılır. denildiği gibi vergilendirdiği sürece sorun olmayabilir. online terapi yapılabiliyor, hatta skype üzerinden psikanalitik tedavi yürüten biliyorum. ayrıca ruh sağlığı çalışanı olmayan birisinin psikolojik tedavi vermesi, online olmayan bir şekilde hem de, türkiye'de gayet açık biçimde pek çok biçimde yapılıyor malesef. hatta psikiyatrik tedavi alması gereken, hocaların okunmuş su diye antipsikotik "reçete" ettiği hastalar var türkiye'de.

etikliği açısından aklınızda soru işareti varsa türkiye psikiyatri derneği ve türkiye psikologlar derneğine mail atabilirsiniz.

takip açısından; bildiğim kadarıyla privacy coin kullanmadığı sürece takip edilebilir ama çok emin değilim :)
  • gibicibicis  (12.08.18 17:34:10) 
bizde devlet, meslek etiği kavramıyla ilgilenmiyor; yeter ki yapılan işten gereken haracı, şey pardon, payı alsın.
ne yazık ki ikisi de yasal.

  • pangea  (12.08.18 21:30:05 ~ 13.08.18 00:02:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.