[]

köye yerleşeyim mi?

istanbul doğumluyum. 25 yaşındayım. bir türlü yapamadım şehirde. ekonomik olarak idare etsem de kent hayatına alışamıyorum. arkadaşlar köye gittiğinde onlarla gidince orada geçirdiğim zaman resmen mutlu ediyor. dönmek istemiyorum.

editörüm. çeviri de yapıyorum. kenarda bir beş-altı bin liram var. edirne'de bir köyde kira ve faturaların toplam 300 lira tuttuğu iki katlı bir ev baktım geçen gidip. oraya yerleşip yine çeviri ve editörlükle çok rahat yaşarım. ayda bir iki kez gelip kadıköy'de takılırım yine diyorum atla deve değil.

ne diyorsunuz?

 
İş ve sosyal açıdan istanbul' a bağımlı değilsen bunlarsız da pekala yaşayabileceksen durma git yerleş.


  • Amaranta ursula  (11.08.18 23:14:47) 
İmrendim valla, hiç durma yerleş derim.


  • bir fincan kahve ile film izlemek  (11.08.18 23:31:44) 
bence olmaz. bu tarz şeyler kolay değil. köyde yaşayanlar da şehire gitmeye çalışıyor. gençsin daha şehirde tutunmaya çalış. köye 10 yıl sonra da gidersin. ama şu an şehirde tutunmak için yapabileceklerini 10 yıl sonra yapamazsın. bu tarz şeyleri herkes söylüyor da gerçeğini yapmak kolay değil. mantıklı da değil. köyde hiçbir şey yok. hayat yok. bence şehiri zorla. çünkü gidersin 3 yıl sonra sıkılırsın o saatten sonra şehirde tekrar tutunmaya çalışmak daha da zorlaşır.


  • black mamba  (11.08.18 23:32:05) 
köyde yaşamak sadece köyde bir evde yaşamak olarak algılanmamalı bence.

çünkü çeviri yapmak, yazı yazmak senin mesleğin işin bittiğinde bir sosyal hayatın da olmalı.

iş dışındaki yaşamını değerlendirmen gerekiyor, mesela bağ-bahçe ile uğraşmayı seviyor musun, tutacağın evi bahçesi var mı?

insanlarla iletişime geçmen gerekiyor, köylülerle iletişimin iyi midir, uyum sağlayabilir misin?

istanbul'da olup köyde olmayan vazgeçemeyeceğin şeyler var mı, sevgili, manzara, sevdiğin bir restaurant, bar, kafe, insan herhangi bir şey.

tüm bunları değerlendirdikten sonra hala sorun yoksa tabii ki gidilir.

ama black mamba'nın dediği gibi bu iyice romantizm olmaya başladı, sanki köyde yaşamak matah bir şeymiş gibi, önemli olan gerçekten oraya uygun bir yaşam tarzın var mı?
  • ocanal  (11.08.18 23:39:25 ~ 23:40:45) 
Edirnede ne işin var o zaman? O 300ü bir şekilde 800 yap, muglanin bir köyüne git.


  • retiredcolonel  (11.08.18 23:48:50) 
Git abi. Bizim köyde su parası yok, 5 tane buzdolabının çalıştığı eve elektrik faturası 100 lira falan geliyor. Fatura derdi yok. Onun dışında sahiden su içtiğini anlıyorsun, gece kaçta yatarsan yat, kaç tane içmiş olursan ol sabah dinç kalkıyorsun. Ben de seviyorum gidince gelesim gelmiyor ama yaşayabilirim diyorsan git.

Zor yanlarını yazmadım :)
  • eazy  (11.08.18 23:56:20) 
İki - üç ay deneyecek şekilde geçici bir plan yap, önce gidip biraz orayı yaşa.

Sonra zamanı artırırsın, istersen temelli gidersin.

Köy hayatı şehirden daha sosyal olmanı gerektirebilir. Orada bireycilik sökmez. Gittiğin yerde iyi ilişkiler kurarsan tutunman daha kolay olur. Buna karşılık topluluk içinde barınmak için biraz siyaset yapman gerekebilir. Mesafeyi baştan iyi belirlemen gerek. Mutlaka dedikodular da olacaktır. Dışarıdan gelen biri olarak aralarına hızlı giremeyebilirsin, uyum sağlayamayabilirsin.

Bugün, yıllar sonra ailesiyle şehirden köye döndüğünü söyleyen bir müşteri geldi. Oğlu okulunu bitirmiş vs. Dedi ki köyde yaşıyoruz diye oğlana kız vermiyorlar. Yani kızlar köye gelin gitmek istemiyormuş.

İstersen önce senle benzer fikirde birini bul, onla birlikte göçün. Yine önce dönemsel olarak gidin, biraz hayatı deneyimleyin. Sonra daha uzun vade planlar yapın. Hemen temelli karar vermeyin.

ek: Bu müşteri köye döndüğünden beri ev almış, araba almış, borcu harcı kalmamış... maddi manevi çok daha iyi olduğunu da söyledi. Şimdi tek dertleri oğlanı evermekmiş : )
  • idexo  (11.08.18 23:59:52 ~ 12.08.18 00:03:28) 
Valla olabilir. Yalnız kışın soba yakması falan onları da düşünün. Yazın köy yeri kolay olsa da, kışın yollar izler çamurdan kardan geçilmeyebilir. Tuvalete gitmek bile zor gelir sobalı odadan/evden çıkıp. Yani tüm olasılıkları zaman dilimlerini düşünün.


  • rosencruz  (12.08.18 00:26:55) 
köye değil de antalya, eskişehir gibi nispeten ucuz şehirlere yerleşebilirsin. daha mantıklı bence. şehrin imkanlarını sunan ama ucuz olan birçok yer var.


  • black mamba  (12.08.18 00:40:15) 
Iyi dusunmekte fayda var cunku ikide bir su kesiliyor, elektrik kesiliyor. Issiz ve merkez bi yere gitmek icin ulasim cok yetersiz ozel araciniz yoksa sorun olabilir. Saglikla ilgili bi durum yasarsaniz daha fena. Merkez bi yer degilse mutfak masrafiniz pahaliya mal olabilir. Bunlarin disinda oldukca rahat ve huzur verici tabii.


  • superfluid  (12.08.18 01:37:10) 
Merkeze ya da en azından şehre görece yakın yolun düzgün olduğu bir yer lazım yani köy nüfus olarak büyük değilse. Çünkü her boku dışarıdan alıp gelmen gerekebiliyor.

Araban var mı mesela bu da önemli bir mevzu. Yol masrafı olacak illa ki. Köyde yaşanır. Düzgün bir internetin de olduğu sürece işini yapabileceksin anlaşılan. Ama bunları da dikkate alman lazım.
  • kljgslsdkjsd  (12.08.18 01:58:51) 
Konforu arttıracak bir şey söyleyeyim, imkan varsa, evi satın aldıysanız falan iyi bir yalıtım yaptırın + inverterlı güzel bir klima taktirin. Kışın sizin en büyük yardımcınız olabilir.


  • kisa  (12.08.18 08:54:47) 
Ege, Akdeniz taraflarına falan gitmeyi düşünürsen beni de al yanına.


  • redskull  (12.08.18 12:22:09) 
Bazı köylerde bakkal dahi olmuyor. Tuvalet bile dışarıdadır hala çoğu köy evinde.
İstanbul'da belki zihnen çok yoruluyorsunuz ama köyde de bedenen yorulacaksınızdır. Şehirde her şey elinizin altındayken köyde öyle bir fırsatınız olmayacak.
Telefonun çekmediği yerler hala var, işinizi internet üzerinden devam ettireceğinizi düşünerek internet bağlatmak sıkıntılı olabilir.
Ama yedi yirmi dört çeviri yapmayacağınıza göre kendinize başka meşgaleler edinmeniz gerekebilir. Muhakkak siz de düşünmüşsünüzdür ama hayvan bakabilirsiniz ya da bahcenize ufaktan bir şeyler ekebilirsiniz.
Yine de sizin kararınız. Toplu düzeninizi bozup hiç bilmediğiniz bir yerde yeni bir hayata başlayacak olan sizsiniz. Yeni kurduğunuz düzeni de bozup tekrar şehre dönmemiz de icap edebilir.
Umarım sizi mutlu edecek kararı verirsiniz.
  • black holes in the sky  (13.08.18 00:58:06) 
bu gibi durumlarda hep şunu sorarım
-olmazsa ne olur?
senin durumunda hiç bir şey olmaz en kötü döner devam edersin, git arkana bakma
  • hopp  (13.08.18 01:07:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.