[]

ödediğim stopajın ev sahibine faydası var mı?

yıl başında bir şahış işletmesi açtım. oturduğum evi de ofis olarak gösterdim. Dolayısıyla ödediğim brüt kira üzerinden her çeyrek sonunda stopaj ödüyorum.

ev sahibi de yıl sonunda benden aldığı kiralardan dolayı gelir vergisi ödüyor (zorunlu mu bilmem ancak eve alarm takıldığında benden faturasını istemişti ben bunu gider göstereceğim diye).

benim ödediğim stopajların yıl sonunda ev sahibinin ödediği gelir vergisinden düşülmesi gibi bir durum var mı? yoksa bu stopaj ve burada bir işletme olması ev sahibini bağlamaz her koşulda o da yıl sonunda gelir vergisini öder mi?

 
Aslında şöyle, sizin kiranız = ev sahibine ödediğiniz net miktar + devlete ödediğiniz stopaj. Devlet stopajı ev sahibi ile uğraşmamak için sizden tahsil ediyor, fakat bu zamanla tersine dönmüş işte.

Yani işyerinin sahibi olsanız stopaj gibi bir derdiniz yok, buradan bakarsan devlet kiracı olan esnaftan stopaj alıyor ama mal sahibi olan esnaftan almıyor gibi duruyor. Ama aslında devlete göre stopaj sizin mal sahibine ödeyeceğiniz kiradan sizin devlet için her ay kesip devlete ödediğiniz bir vergi türü.

Karıştı di mi :)

Özetle ev sahibine bir faydası yok, o kira gelirini ayrıca öder.
  • John Bloor  (08.08.18 16:20:45) 
Evet fatura ev sahibi adina kesildi. Ben parasini odedim kiradan dustum.

Anladim. Peki ben sadece kiraci olsaydim (ortada home office durumu olmasaydi yani konut olarak kullanilsaydi) sadece ev kirasini odyecektim. Kira da 1000 tl olsun. Bu durumda ben yilda 12000 tl odeyecektim. Suan ise 12000 + 4x250 den1000 tl de stopaj oduyorun. Sadece konut kiracisi olma durumunda bu 1000 tl stopaj kimden cikiyor? Yoksa mesken sadece konut olarak kullanildigi icin stopaj devre disi mi oluyor?
  • quricco  (08.08.18 17:07:38) 
Hesabi yanlis yapmisim. Yilda 12 x 250 den 3000 tl stopaj oduyorum


  • quricco  (08.08.18 17:09:06) 
faydası olmaz olur mu hiç? yıl sonunda kira gelirinden dolayı ödeyeceği vergiden sizin onun adına ödemiş olduğunuz stopaj vergisini düşecek ve kalan kısmını ödeyecek.


  • naksidil  (08.08.18 17:13:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.