[]

Paraya aşık ev sahibi ve depozitoyu geri alma çıkmazı

Aziz Romalılar

Bizim ev sahibi paraya adeta tapıyor. Mesela kirayı en son zam yaptığımızda 1400'ü kabul etmedi 1410 istedi. Gaza sonuna kadar basan sineğin yağını hesaplayan bir zihniyet.

Toki'den ev aldık. Toki'nin dediğine göre Mayıs'ta evlerin inşaat seviyesi %90'dı. Bu sene içinde hatta belki biraz sonra bile teslim için mesaj gelse şaşırmam. Şu an teslim tarihinin açıklanmasını bekliyoruz. Yoksa korniş parasını kiradan kestiğimiz için adam normalde bize çıkın dedi. Biz de durumu anlattık. Bi de bu ev 1 sene boş kiracısız duran bi evdi. Adam kirasını düzenli yatıranları kaybetmek istemediğinden sesini çıkarmadı.

Şimdi biz evi tutarken 500$ depozito verdik. Ben bu depozitoyu alabileceğimize hiç inanmıyorum. Adam parayı inanılmaz seviyor, bu sebeple para konusunda baya güvenilmez. Ben de son ay kiradan kessem 1410 ama yine içerde 1000-1200 arası bi param kalıyor. Adamın da bunu verme ihtimali %10 falan. Kavga etmem lazım. Evet yaptığı hırsızlığa giriyor ama şöyle diyim kirayı kuveyttürk'e yatırıyorum oradan nasıl biri olduğuna pay biçin.

Soru: Ben bu 500$'ı tertemiz bir şekilde nasıl tahsil ederim?

aklıma gelen bir yöntem. kirayı 15'inde yatırıyorum. 15 ağustos'ta dolar kuru neyse onu sabitleyim. o sabitlenip tl'ye çevirdiğim para üzerinden kiradan 300-400-500 gbi bir meblağı taksitler halinde keseyim. ama buna bağlı kalmayın. yani bu benim aklıma gelen bir yöntem sizin aklınıza gelen başka bir şey var mı? ne önerirsiniz.

not: adam siz çıkarken 500$'ı verir dert etmeyin demeyin. verme ihtimali dediğim gibi %10 falan. fakir bir aileyiz o parayı alma işini şansa bırakamam.

 
Kira dönemi bitmeden çıksanız her türlü alırsınız da kira döneminin ortasında çıkacaksanız adamın da zararını isteme hakkı olur o yüzden depozitoyu tutabilir. Bi gidin toki evini kontrol edin. Çıkmadan önce iki aydan kesebilecek şekilde yakalamaya çalışın


  • mabesa  (05.08.18 12:34:24) 
Dava açın ben öyle yaptım, 3 4 ay sonra mahkeme masraflarıyla beraber ödemek zorunda kaldı


  • mirty  (05.08.18 12:38:07) 
@mabesa
toki biraz garip ya. bazen hızlı çalışıyolar bazen yavaş. temmuzun ortalarında baktım 1 hafta arayla iki kez gittim ilk gittiğimde tüm kapılar açıkken 2. gidişimde 3 binaya girdim 3'ünün de 2 daire hariç tüm kapılar kapalıydı. benim anladığım kombi gibi aspiratör gibi bi ihtimal duş başlıkları gibi çalınma ihtimali olan şeyleri takıp kapıları kapadılar. kalan 2 daireyi de örnek olsun diye bıraktılar en son takacaklar gibi geldi. bu açıdan bakınca bu hızla çalışırlarsa 2 ay içinde teslim ederler. en kötü 2018 içinde teslim ederler gibi geliyor.

adam zararını istesin ben evde bi zarar varsa karşılarım. kendime güveniyorum. ama adam zararı yoksa parasını verir olayı yaş iş. bile bile lades demek gibi bişey.

@mabesa
Sözleşmede kiracı daireyi tahliye etmek isterse 1 ay önceden haber vermesi gerekiyor yazıyor. sözleşmede dediğin gibi sözleşme bitimine kadar şeysiyle ilgili bişey yazmıyor. Bu dediğin şey sözleşmede yazmasa da geçerli olan bişey midir
i.hizliresim.com

@mabesa

teşekkürler :)

@mirty
dava fena fikir değil de ona uğraşmak gerekiyor sanırım. yine de dikkate alacağım. bi araştırayım nasıl oluyormuş.

@herospower

haklısınız. ben de çok sinir olmuştum ama abimlere yakın tutulacak başka ev yoktu. abime yakın olması önem arz ettiğinden mecburen tutmak zorunda kaldık. hatta şu aralar bazı evlere bakıyorum kira 1300 depozito 1500. ne alaka diyorum.

@mezarkabul
yok ilk tuttuğumuzda 1250 liraydı.

@robokot
evet dediğiniz gibi sıfır daireye girdik. ilk oturan biziz yani. ama merak ettiğim şu boya konusu. biz eve hiçbir şekilde zarar vermiyoruz. hatta çok nazik davranıyoruz aman bi yerine bişey olmasın parasever ev sahibiyle papaz olmayalım. ıslak mendille geçecek bir kir için vay burda kir var evi komple boyatacam diyebilecek bi potansiyeli var çünkü. evin boyanmasını gerektirecek bir kir durumu olmasa dahi boya parası vermek şart mıdır?
  • error522  (05.08.18 12:43:26 ~ 20:30:04) 
Zarar derken evdeki zararı kastetmedim aslinda ama o da var gerçi. Anladığım kadarıyla siz evi kira dönemi bitmeden boşaltacaksınız. Ev sahibi böyle olunca kira dönemi sonuna kadar kiraları talep edebiliyor. Davalık olursa dosya bilirkişiye gidiyor. Bilirkişi o evin durumuma konumuna göre sizin verdiğiniz kira ile kaç ayda kiraya verilebileceğini hesaplıyor, bu 3 ayı geçmez genelde 2 3 ay olur. He hemen birini bulursa bişey isteyemez veya siz yerinize uygun birini bulur ev sahibine teklif ederseniz yine isteyemez.


  • mabesa  (05.08.18 12:54:53) 
Her şey lehinize olur da vermezse yazın bana nasıl alacağınızı anlatırıö


  • mabesa  (05.08.18 12:55:53) 
o kadar da seyetme her turlu alirsin depozitonu ya adam gibi verir ya da soke soke alirsin, gecti o eski devirler.

dikkat etmen gereken seyler:

bu durumda kontrat onemli, kac para depozito verdiginin kontratta yazmasi lazim.

kontrat her sene ayni tarihte otomatik yenileniyor. sen bu yenilendigi tarihte cikacaksan cikmalisin. donem ortasinda cikarsan, ev sahibi senden evin bos kaldigi bir iki ayin kirasini talep edebilir (ya da sen kiraci bulursun cikmadan) ve bunun icin yasal hakki da var. ama tam kontrat bitim tarihinde cikiyorsan boyle bir sorun yok.

eve ilk girdiginde ev boyaliydiysa (yani sen girince boya yaptirmadiysan) cikarken boya yaptirman gerekiyor veya bir boya masrafini depozitodan dusmen gerekiyor. eve ilk girdiginde ev boyasizdiysa, senin boya yaptirmana gerek yok.

bunun disinda evdeki diger "eskime" (yani bilincli / kazalı zarar olmayan seyler) senin sorumlulugunda degil. Yani kapinin kolu kullanimdan eskidiyse senin problemin degil ama kapiyi kirdiysan masrafini depozitodan dusuyorsun yine.

Yani tum bunlar isiginda kalan depozitonu ev sahibi evi gorup gerekli kesinti (varsa) yapip verir. Vermezse mahkemeye verir alirsin korkacak bisey yok. Mahkemeye verecem masrafin artacak dersen yine verir. Cikarken butun evin fotografini cek bulunsun.
  • robokot  (05.08.18 13:09:35 ~ 13:11:08) 
34 yaşımdayım, 18 yaşından beri kirada oturuyorum. Daha depozitoyu aldığımı hatırlamam. Son kiradan düşerim biter gider. Başta hata edilmiş. Bu herkesin aklında olsun: depozito, evin 1 aylık kirasıdır. Üstünde para vermeyin. 500 dolar ne ya?


  • herospower  (05.08.18 15:33:26) 
Herospower, belki evi kiraladıkları zaman 500 dolar bir aylık kiraya denk geliyordu :)

Parayı seven adam genelde korkak olur. Karşısında dirayetli durursan alırsın paranı.
  • mezarkabul  (05.08.18 16:06:32) 
@herospower, 500$ bir kac sene once kiralanmis evin 1 aylik kirasi olabilir.

bir de nerede yasiyorsun bilmiyorum ama depozito 1 kira olacak diye bir kaide yok. yasal ust limit 3 kiradir. 3 kira altinda oldugu surece ev sahibi istedigi kadar depozito isteyebilir. sen de tutup tutmamakta serbestsin tabii. cogu ev sahibi 3 kira istemez evini cabuk kiraya verebilmek icin ama 1.5 veya 2 kira da ozellikle bugun bol bol olan sifir evlerde oldukca yaygin. yani 30 yillik ici les bir eve degil de yeni bitmis insaata giriyorsan evdeki tum aksamin yeni oldugu falan, ev sahipleri biraz daha fazla istiyorlar depozito.

bir de son kirayi depozitoya saymanin yasal dayanagi yok. diyelim eve zarar verdin, veya boyali aldigin halde boya yaptirmadan ciktin - ev sahibi son kirayi odemeden ciktigini iddia edebilir. cunku depozito zaten senin masraflarina sayilacaktir. ha son ay ev sahibi evi gelir gorur, depozitodan kesinti yapilmayacagini soyler, son ay kira odemene gerek yok ona sayariz der oyle anlasmali olur. ama mahkemelik oldunuz diyelim, son kirayi odemediysen "depozitoya saydim" diye senin negatif hanene kotu niyet olarak yazilir.
  • robokot  (05.08.18 17:24:24 ~ 17:24:38) 
Aslında bir ay önce maddesi de kanundan gelir, kanunda bu süre 15 gün veya bir aydır ezbere hatırlatamadım ama zaten sözleşmede bir ay demişler. Bunun dışında anlattığım erken tahliye durumuda hem tbk'da yer alıyor hem de mahkeme içtihatları anlattığım gibi.


  • mabesa  (05.08.18 22:10:38) 
cevabi yukaridaki duyuruya edit olarak yazmissin, hocam hic farketmiyor istersen mucevherlerle donatmis ol duvarlari, o boya parasi veriliyor. hele sifir eve girdiysen her turlu veriliyor. bunun yasal durumunu da evden cikarken arastirmistim, evdeki eskimelerden sorumlu degilsin ama boya eskime sayilmiyor - direk kiraci sorumlu, cikarken boyali aldiysan ya boya parasi vereceksin ya boyatacaksin. eve girerken boyayi sen yaptirdiysan cikarken sorumlu degilsin. yani ev sahibi boyle bir sey isterse itiraz etmenin anlami yok.

ozetle ev sahibi istemezse sart degil ama istiyorum derse sen de mecbursun.
  • robokot  (05.08.18 22:26:34 ~ 22:27:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.