[]

amerika'da alınan dersleri türkiye'de saydırmak? [yüksek lisans]

amerika'da bir üniversitede (yale) mba yapacağım. okulda sınırsız elective alma opsiyonu var. şimdi benim aklımda şöyle dahiyane bir fikir var.

ben mba yaparken oturup felsefe bölümünden de 6-7 ders alayım. sonra türkiye'ye dönünce bu dersleri atıyorum bilkent/odtü felsefe'de saydırayım. master derecesi için sadece tez kalsın. tezi de burada yazayım.

sizce bu fikir işler mi? ders saydırmak süreci nasıl oluyor?

 
Bizim bölümümüzde bu durum dersi veren hocaya bağlıydı tamamen. İçerikler o dersi en az üç sene veren bir hocaya götürülüyor, içerik ve ders saatleri karşılaştırılıyordu. İki konuda çok sorun çıkıyordu. İlki, bizde aynı dersin 14 haftadan 52 saat dersin verilmesi ve karşıdaki okulun üç dönemlik programı ya da az sayıda ders saati olmasıydı. Bölüm Kurulu’nun ortak kararı eğer 45’ten az ders saati varsa saydırmak için kabul edilmemesiydi. Hatta, karşı hocadan haftalık ders programı isteniyor ve pkuldaki ders programına karşılık gelen konuların en az 45 saat olması bekleniyordu. Bir diğer sorun da hoca inisiyatifi idi, bazıları hemen kabul ederken bazıları hiç kabul etmiyordu. Aynı ders kitabının kullanılmasını talep eden hoca vardı.

Bı tarz şartlar bölümden bölüme değişebilir. ODTÜ Felsefe’de bölümün ortak kararlarının ne olduğunu ancak oradaki hocalar ve İntibak Komitesi gibi bir bu işlerle ilgilenen takım varsa, onlr biliyordur.
  • aychovsky  (05.08.18 11:13:09 ~ 11:15:02) 
Yönetmelikte %kaç kredi saydırılabileceği yazar ve bu oran %50yi geçmez.

Bir de iyi üniter genelde o dersler ile mezuniyet alınmamış olmasını ister. Yani o dersleri kredisiz alırsın. Burda bu muaf olursun gibi.
  • renegade  (05.08.18 11:30:07) 
ben amerikada 7 ders almistim, tr’de 2’den fazla saymadilar. yonetmeliklerde bu tarz maddeler var.


  • cedex  (05.08.18 11:32:32) 
Okuduğunuz esas bölüm dışında Amerika’dan ders alarak, buraya gelip geçerli saydırıp başka bölümde yüksek lisans yapmış gibi kabul görme hayalinizi takdir ediyorum. Sanırım doğru anladım değil mi?

Şahsen dışarda y.lisans yapıp tr’de geçerlilik almış biri olarak, bu fikrinizin komisyondan geçme ihtimalini sıfır olarak görüyorum.
  • herospower  (05.08.18 15:49:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.