[]

Elektromanyetizm ile ilgili bir soru

bir devrenin manyetik bir alanda döndürülmesiyle elektrik devresinde akım meydana geldiğini ve bu sayede kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini anlatan bir video izlemiştim.

Fizikle uzun yıllardır alakam olmadı ve çok bir şey bilmiyorum. Hareket, manyetizm ve elektriğin etkileşiminin temellerini öğrenince biraz düşündüm aklıma şu geldi:

enerjinin kaynağı ne bilmiyorum ancak gezegenler sonsuz bir kinetik enerjiye sahipler ve birçoğunun çevresini saran manyetik alan mevcut. Güçlü bir manyetik alanı ve çekirdeği tamamen sönük olan bir gezegenin içinden devre geçirilecek olsa gezegenin kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek mümkün olur muydu? Ya da çevrilen enerji miktarı tamamen anlamsız mı olurdu? Bir gezegenin içinden elektrik devresi geçirmenin, ya da daha o gezegene gitmenin imkansızlığı falan göz ardı ediyoruz tabii.

 
Erimiş metal çekirdek yoksa manyetik alan da yoktur gezegen veya uydularda. En azından şimdiye kadar gözlemlenenler böyle. Mars'ta manyetik kutup yok, manyetik etkileşim yok veya yok denecek kadar az. Ay'da da yok. Ama Dünya'da var çünkü Dünya çekirdeği sıcak kalmaya yetecek kadar büyük kütleli.


  • bos gezenin bos ustasi  (03.08.18 20:29:17) 
@acemi zaten bahsettiğin ikinci sorun yüzünden bir gezegenin içinden geçirelecek elektrik devresi dedim. Böylece statörler sabit kalırdı. Ama çekirdeği sönmüş olan gezegenlerin manyetik alanı olmuyormuş dediğiniz gibi.

Gezegenin dönüş hızını yavaşlatırdık kinetik enerjiden çalarak ancak dönmesini durdurur muyduk gerçekten?
  • siz tek ben hepiniz  (03.08.18 20:59:52 ~ 21:25:19) 
Bunun çok daha basitini sürekli rüzgar akımı olan bölgelere rüzgar değirmeni dikerek yapıyorlar bugünlerde. Bu rüzgarların en önemli oluşma sebebi dünyanın dönüşü.


  • bos gezenin bos ustasi  (03.08.18 22:26:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.