[]

Tarihin kaynaksız yazılamaması saçma değil mi

Mesela ben hitleri yahudiler yahudi devleti kurulmasına zemin hazırlamak için destekledi desem ve bunu kanitlayamam zira bununla ilgili belge varsa bile yok edilmiştir. Bu durumda egemen güçlerin bilgiyi tekelinde tutması değil mi bilimde kaynak kullanma kuralı




 
1984'ü oku, aradığın cevaplar o kitapta.


  • angelus  (03.08.18 18:49:12) 
Bahsettiğin konu bir yorum. Bu tip yorumlar genelde alıntı şeklinde according to bla bla diye kaynağı yorumu yapan kişi gösterilerek girilir.

Tarih bana göre motomot girilen şeydir. Mavi Marmara olayı şu tarihte şu lokasyonda şu kişilere, şu kişi ve kurumlar tarafından yapılmıştır. Gerekçe olarak da şu gösterilmiştir.
Bak yorum yok. Buna işte yok Rte verdi gazı bunlar gitti sonra Rte kaldırdı bana mı sordunuz dedi bunlar sap gibi ortada kaldı minvalinde bir şey yazarsan bu tarih olmaz. Tarihi bir olayın yorumlanması olur.

Tarih sadece kronoloji ve resmi içeriktir. Bunu okuma ve yorumlama yetisi işinde usta tarihçilerin maharetidir ama ikisini bir tutamayız bana göre.
  • bos gezenin bos ustasi  (03.08.18 19:28:07) 
Benzer bir soru vardı geçenlerde. Buna birinin evet ya da hayır demesi çok zor. Ama yol göstermesi adına bahsettiğin sorularla ilgilenen dalın adı Historiography ya da Tarihyazımı.

Temel iki kitap olarak da: Peter Burke- History and Social Theory ve Georg Iggers- History Writing in the 20th century'i okursan sorularına fazlasıyla cevap bulursun. Bu arada ikisi de türkçeye çevrildi
  • bahcemaruf  (03.08.18 21:17:37 ~ 21:18:07) 
belgesi varsa da yok edilmiştir = halamın tekerlekleri olsa bisiklet olurdu


  • idonthaveatvset  (03.08.18 22:01:01) 
Tam o sekilde bilmeden ufurmemen icin kaynak isteniyor zaten. Ve dahasi kaynagin itibari onemli.


  • dunal  (03.08.18 23:47:56) 
Kitap tavsiyeleriniz için teşekkür ederim 1984 dışındakileri daha önce duymamıştım.

@idonthaveatvset @dunal genelde ingilteredeki kaynaklar itibarlı. Ingiltere neden kendini kötüleyen bir kaynağı tutsun ki?

@mevzu o mantıkla da hiçbir bilime güvenme. Tarih olmadan kullanılmaya mahkum olursun. Tarih bilgin yoksa önüne konan şeyi yemek durumunda kalırsın
  • her gece aç  (04.08.18 09:17:21) 
@boş gezen tarihi takvim yapragina indirgemissin sanırım miyendis falansın


  • her gece aç  (04.08.18 09:18:48 ~ 09:19:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.