[]

Şimdi dünyanın en büyük şirketi Apple mı?

1 trilyon dolar piyasa değeri varmış? Yoksa başka parametrelerle başka büyükler de var mı?




 
hayir. (bkz: BlackRock)'tur.

mart 2018'deki verilere gore, 6.317 trillion USD değerinde varlık yöneten bir portföy yönetim şirketidir.
  • BlackRock  (02.08.18 23:49:55 ~ 23:56:10) 
Soru güzel, cevaplar tam aynı paralelde değil.

Birincisi, sorudaki ima edilen şey "hisse değeri üzerinden firma değeri en yüksek kim?" Bankalar da petrol şirketleri de Apple'dan geride. "Prestiji daha yüksek kim sizce" diye sorulmamış. "Bilanço büyüklüğü daha büyük olan var mı" diye de sorulmamış. Her iki cevap da o yüzden yanlış. Hisse değeri üzerinden açık ara en değerli şirket Apple, bitti. Not: Samsungçuyum.

Ancak bir püf noktası var. Burada sadece "halka açık" şirketleri karşılaştırabiliyoruz. Mesela Suudilerin ulusal petrol şirketi Aramco henüz halka açılmadı ve iyi zamanında $1.5 trilyon üstü değer öngörülüyordu. Yani halka arzı gerçekleşse, Apple'ı geçebilme iddiası mevcuttu. Bunun dışında halka açılsa bu değere çıkabilecek kapalı şirket de yok dünya üzerinde.

Ek not: Bilanço büyüklüğü en büyük kim? Temettüsü en büyük kim? Perakenda satış cirosu en büyük kim? Müşteri sayısı en büyük kim? Mağaza sayısı en büyük kim? Çalışan sayısı en büyük kim? gibi envai çeşit soru ile farklı "büyüklük" algıları mümkün. Herbirinin cevabı değişebilir. Ancak özünde, her şirket para yapmaya çalışır. Şirket değerini gösteren ana parametre de hisse değeridir... Bu nedenle Apple en büyük diye öne çıkarılıyor. Yoksa Walmart'ın milyor tane personel ve müşterisi var. Blackrock'ın bilançosu çok büyük evet. ama SONUÇ?? Apple kadar para kazanmıyorlar hisse bazında.
  • 507  (03.08.18 11:02:42 ~ 11:07:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.