[]

bedelli askerlik ve yurtdisinda yasayanlar

arkadaslar 4 yildir yurtdisindayim ayni zamanda bakayayim ama kalici oturumum yok ve 3 sene calismisligim da yok aslinda. simdi bu bedelliden yararlanabilmek icin turkiye'ye gelip 21 gun askere mi gitmem gerek? yasa buna ne ongoruyor?




 
yurt içinde veya yurt dışında olman, çalışman çalışmaman, okuman vs. hiçbir şey farketmiyor. bedelli askerlik için tek şart 15bin ve 25 yaş. bunları sağlayabiliyorsan parayı verip vakti gelince de 21 gün askerlik yapıyorsun.


  • nrmnm  (30.07.18 15:47:10) 
Yurt dışı için uzaktan eğitim öngörülüyordu.
Detaylara bakarsan görürsün.

Edit : www.haberturk.com
  • cakabo  (30.07.18 15:49:28 ~ 15:56:13) 
yaw yazili bir yasa cikiyor, herkes farkli bir sey soyluyor ben bu ulkeyi de anlamiyorum, kendimi de anlamiyorum.


  • baldur2  (30.07.18 15:53:47) 
@cakabo'nun verdiği linkte ve daha da önemlisi tbmm'ye sunulan taslakta açıkça yazıyor. 2 alternatif var ya dövizli ya bedelli askerlik. bunlar dışında bir seçenek yok ama nedense herkes okuduğunu farklı anlıyor.

1. dövizli askerlik: yurtdışında en az 3 yıl prim ödenmiş şekilde çalışmış olma şartı var. yaşa falan bakmadan istediğin zaman 2000 euro verip uzaktan eğitimle askerlik yükümlülüğünü tamamlamış oluyorsun. şu an bundan yararlanma şansın yok.

2. bedelli askerlik: 15bin lira verebilen 25 yaş üstü her insanın yararlanabildiği dönemlik bir olay. 3 ay gibi bir süre başvuru ve ödemeler yapılacak. sonra da henüz detayları belli olmayan şekilde 21 gün temel eğitim gerçekleştirilecek. yurt içindekiler şöyle, yurt dışındakiler böyle diye bir ayrım yok bedelli askerlikte.
  • nrmnm  (30.07.18 16:24:08) 
@baldur2 soruna biraz kaynak yapıcam ama benim merak ettiğim seni de ilgilendirebilir.

@xportant ve @nrmnm

sigortadan, primden, emeklilikten bahsediyorsunuz. xportant, hatta part time işleri saymayın demişsin.

şu an ben İsveç'teyim, 8 aydır burada part time bir işte çalışıyorum. Çok bilgim yok konuda ama sigorta primi konusunda hiç fikrim yok. Ben çalışmadan önceki ve şu anki sağlık hizmetleri olarak aynı, hastaneye gidince 1 sene içinde toplam 600 tl ye kadar ödeniyor sonrasını devlet karşılıyor. Benim burada yıllardır çalışan akrabalarım da öyle. Onlar bu parayı işyerlerinden alıyor mu bilmiyorum tabii. Bana her ay gelen maaş özeti belgesi mi diyim ne diyim, maaş gününden önceki gün, şöyle yazıyor mesela maaş periodu 01.03.2018-31.03.2018 detaylar var altta, kaç para brüt kazanmışım o ay, kaç para vergi olarak ödenmiş ve ben net ne alıyorum.

Şimdi benim bu 8 aylık çalışmam sayılmayacak mı?
  • senolll  (30.07.18 16:47:56 ~ 16:48:40) 
çalışma izni vizesiyle çalışıyorsan part veya full fark etmiyor ama çalıştığın süre senin çalışma izniyle yapılması gerekiyor.


  • isvicre rakisi  (30.07.18 17:47:06) 
@xportant
işe girmeden önce imzladığım kontrat var ama kontratta öyle bir madde yok. sigorta ile ilgili tek kısım ise şu
The employee is covered by Länsförsäkringar's accident insurance during working hours
yani çalışma saatleri içinde kaza sigortam var.

ben öğrenciyim ama işin öğrencilikle bir alakası yok. öğrenci olmayıp aynı işi yapanlar da var ve aramızda ne kontrat ne de şartlar bakımından hiç fark yok.

yani herhangi bir muafiyet durumu yazmıyor kontratta.

@isvicre rakisi, ab vatandaşlığım var, çalışma iznine ihtiyacım yok dolayısıyla.
  • senolll  (30.07.18 18:14:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.