[]

Takım Elbise Sorusu

Vücuduma fit oturan takım elbise bulmakta zorlanıyorum. Öyle aşırı kilolu/kısa da bir tip değilim. Bu durumda olan arkadaşlar ne yapıyor? Custom made dikim mi? Eğer böyleyse Ankara'da terzi önerilerinizi alabilirim veya ara bedenlerin bulunabildiği geniş çeşide sahip markalar hangileri bu konuda da yorumlarınız bekliyorum. Teşekkürler.




 
düzgün bir ustaya özel diktirirsen üzerine "tık" diye oturur.


  • babilbaligi  (30.07.18 11:32:45) 
"düzgün bir ustaya yaptırılan özel dikim" olayını ben bundan 2 sene önce filan sormuştum. tunalı'daki aynalı çarşı'nın üst katlarından birinde, işinde gayet iyi gözüken bir terzi vardı. o dönem fiyatı en uygun kumaşla 2500 TL filan demişti. şu anda tahminim 4000'den az değildir.

marka olarak ben beymen business'tan alıyordum. bir süredir aldığım takımlardan memnun kalmadım (ama almış oldum). bundan sonra alacağım takımlarda network ve damat'a bakmayı düşünüyorum.

perakende satan yerlerden (beymen business, kip, altınyıldız, sarar, kiğılı vs.) takım elbise alırken en önemli şey kumaş. ben mesela kilolu ve kalıplıyım. ama 1990'lardaymış gibi giyinmek de istemiyorum. o yüzden anladım ki takım elbise seçerken kumaşın "%88 Yün %8 Poliamid %4 Elastan" olması ideal. %88 yün olması ısı dengesini güzel kuruyor. yazın az terletiyor, kışın az üşütüyor. %8 poliamid ve %4 elastan çok önemli. kumaşın önemini çok iyi bilmezken %100 yün bir takım elbise almıştım. hakikaten jilet gibi duruyordu üzerimde; ama ayakkabı bağlamaya eğilince dizimin arkasından patladı. o yüzden az da olsa bir miktar elastan olması şart.

takım elbisenin çok güzel oturmasını istiyorsanız, mağaza sakinken gidin ve sabırlı bir şekilde oradaki müşteri temsilcisi ile konuşun. paça vs. ayarlarken iğne batırıyorlar ya. çoğu erkek takım elbisenin paçasını ayarlatıp, gidiyor. aynada sürekli kendinize bakın. baldırdan daraltmak lazım mı, dizin altından daraltmak lazım mı, ceketin kol boyu iyi mi, ceketin kolu çok mu geniş vs. bunların hepsine bakın. eğer tam olarak ne yapılması gerektiğini anlamıyorsanız, rahatsız olduğunuz şeyi açıkça size yardımcı olan personele söyleyin. aklınıza yatmadıysa almayın. kafanıza takılan her şeyi iğnelettirin ve terziye öyle gitsin. o zaman daha düzgün oluyor.

gömlek ise ayrı bir konu. üzerinize kalıp gibi oturan takım elbise olsa bile, en üst düğmesi açık, yanlardan sarkan bir gömlekle giyiyorsanız bir boka benzemiyor. gömlekte önemli şeyler elbette kalıp, kesim ve kumaştır. bunları yukarıda anlattığım gibi kendi kendinize seçebilirsiniz. aynı şekilde terzide düzenleme yaptırılabilir.

bunlar haricinde gömlekte dikkat edilecek üç ayrıntı: 1) en üst düğme 2) etek boyu 3) yaka tipi.
1) gömlek alırken mutlaka en üst düğmeyi ilikleme testi yapın. en üst düğmenin biraz uğraştırdıktan sonra iliklenebilmesi lazım. iliklendikten sonra hafif; ancak alışılabilir bir rahatsızlık verebilir. takım elbise giyen erkeklerin belki de %10'u filan bunu yapıyordur; ancak en üst düğmesi iliklenmiş ve üzerine düzgün bir kravat bağlanmış takım, her türlü kendisini fark ettirir. bütün event boyunca en üst düğmeyi ilikli tutmanıza gerek yok. ben örneğin düğüne gidiyorsam, mekana girip, tebrik sunduktan sonra yemek aşamasında filan en üst düğmeyi açıyorum. ya da toplantıya gireceksem ama sonrasında hemen eve gidemeyeceksem, toplantıdan sonra en üst düğmeyi açıp yolda öyle yürüyorum.
2) gömleğin, pantolonun içine sokulacak kısmına etek kısmı deniliyor. bu kısım mümkün mertebe uzun ve düzgün olmalı. maalesef her düz renk gömlek takım elbise gömleği olmuyor. o yüzden gömleği giyerken düzgün bir şekilde pantolonun içine sokun ve yanlardan taşma vs. yapıyor mu ona bakın.pantolon içine sokulmayacak türdeki gömlekleri pantolona sokmayı denediğinizde yanlardan saçma sapan şişlik oluyor.
3) yaka olayına çok hakim değilim ama bazı tercihlerim var mesela. adamgibigiyin.com - tr.depositphotos.com

benim yüzüm yuvarlak ve büyük olduğu için uzun-ince yakaları seviyorum. o yüzden straight ve (bulabilirsem) snap tab yaka tercih ederim. kendi surat yapınıza göre diğer tür yakaları da alabilirsiniz. ama işte üst düğmesi iliklenmeyen bir gömlek aldıysanız ve yakası da spread yaka ise kravat bağladığınızda saçma sapan bir görüntü oluyor.
  • starborn  (30.07.18 11:44:29 ~ 12:00:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.