[]

sizce gelecekte kült olabilecek türkçe edebi eserler hangileri?

orhan pamuk - kara kitap/yeni hayat, oğuz atay - tutunamayanlar, peyami safa - yalnızız, yusuf atılgan - aylak adam/anayurt oteli, latife tekin - sevgili arsız ölüm, hasan ali toptaş - uykuların doğusu, hüseyin nihal atsız - ruh adam

gibi şu an belki çok kişinin farkında olmadığı ancak ileride edebiyat severlerin el üstünde tutacağına inandığınız eserler hangileri?

ya da benim atladığım ilk örneklere yakın örnekler neler sayabiliriz?

 
sayılabilecek çok örnek var da ilk aklıma gelen oktay ihsan anar'ın puslu kıtalar atlası.

100 yıl sonra bile değerini kaybetmez diye düşünüyorum.
  • burty  (30.07.18 10:45:30 ~ 10:46:47) 
Puslu Kıtalar Atlası +1
Kinyas ve Kayra
Dublörün Dilleması

İlk aklıma gelen bunlar.
  • lunedor  (30.07.18 11:01:03) 
direk kitap adı söyleyemeceğim ancak cemil kavukçu'nun öykülerinin ileride konuşulacağını düşünüyorum.


  • fosforlu cevriye  (30.07.18 11:01:40) 
Murat uyurkulak - tol, har
Baris bicakci - veciz sozler

  • lamira  (30.07.18 11:13:28) 
bana kalırsa yekta kopan'ın kitapları kült olacak.


  • babilbaligi  (30.07.18 11:17:31) 
gunumuzde yazilan edebiyat tarihi kitaplarinda bahsettiginiz yazarlar yer alir. Ama hepsi bu eserleriyle degil.
Bana sorarsaniz Yusuf Atilgan, Oguz Atay, Orhan Pamuk ve Hasan Ali Toptas pek cok eserleriyle gelecege kalacak buyuk yazarlardir. Nihal Atsiz, Peyami Safa ve hatta Latife Tekin kalmayacaklardir. Oktay Ihsan Anar, Murat Uyurkulak vs. katiyen kalamayacaktir.

Burada adi gecmemis Sait Faik Abasiyanik cok buyuk ve gelecege kalacak yazarimizdir.
Siz yazar deyince herhalde nesircileri sordunuz. Yoksa gelecege kalacak buyuk sairimiz coktur. Turk edebiyati dunya olceginde siiri ile kiymetlidir, nesir maalesef o kadar ileri gitmemistir.
  • ebabil curnatasi  (30.07.18 11:55:23) 
Zaten popüler olan eserleri yazmışsınız bunlar kült olmaz bana sorarsanız. Kült dediğin kendi zamanında az popüler olup ilerde kıymeti bilinen şeyler değil mi ?


  • olaylar olaylar  (30.07.18 12:06:56) 
@olaylar olaylar yazdığım örnekler bence olmuş olanlar. merak ettiklerim ise yeni yazarlardan şu an pek de farkında olmadıklarımız.
@ebabil curnatasi evet nesircileri kastettim.

  • adivar  (30.07.18 16:04:32) 
Yakup Kadri- Bir Sürgün


  • bahcemaruf  (23.08.18 19:20:00) 
uzun sürmüş bir günün akşamı

bilge karasu pek bilinen bir isim değil maalesef.
  • gebere jackson  (23.08.18 19:49:19) 
Akçasazın ağaları


  • rakicandir  (23.08.18 20:15:35) 
Iyi de, kült kitap eşittir iyi kitap, az bilinen kitap, populer kitap vs. demek değil ki! Kült kitap, yine kült filmler gibi kendine çok sağlam bir kitle edinebilmiş olmalı.

Star Wars eski serisi için ya da Pulp Fiction için çok çeşitli yorum yapan, sevmeyen de bulabilirsiz ama kült filmlerdir, o tartışılmaz.

Bir kitabın karakterleri az/çok standart okuyucular arasında biliniyorsa, alıntıları etrafta dolaşıyorsa, ne bileyim o kitaptan esinlenerek tiyatro metinleri yazılıyorsa, okuyucusunu ve yazar dünyasını etkilemişse; edebiyat eleştirmenleri beğenmese de olur, o kitap kült kitaptır.

Bilge Karasu'nun kitaplarından birinin kült olacağını sanmıyorum. Hitap ettiği okuyucu kitlesi çok sınırlı, Edebiyat Fakülteleri'nde bile zorlu kitaplardandır, üçüncü ya da dördüncü sınıfa kadar bekletilir eserleri.

Bana kalırsa, çoğu kült eserde olduğu gibi, karakterleriyle ön plana çıkmış ve modern romanın basit ama orjinal olay çizgisiyle ön plana çıkanlar arasından olur yine kült kitaplar. Belki bir 30-40 yıl daha...

Modern romanı küçümsediğimden değil, bu tür romanların okuyucusu daha fazla olduğundan. Postmodern roman belki 50 sene sonra ''ya okudun mu, Türkçesi çok kötü bence!!'' diye yerden yere vurulmaz belki, yine de kolay anlaşılmamaya devam eder diye düşünüyorum. Burada aklıma gelen istisna, güzel de bir istisna, Puslu Kıtalar Atlası. Çizildi ve evet, adım attı bence kült olmaya.
  • buf-e kür  (23.08.18 21:26:57 ~ 21:29:12) 
bilge karasu'nun üçüncü sınıftan itibaren okunmaya başlanmasının konuyla ilgisi yok. benim orada demeye çalıştığım şey, kült niteliğinde eserler ortaya çıkarabilmiş olmasına rağmen hala ülkemizde az tanındığıydı. sizin dediğiniz bambaşka.

bir eserin kült diye nitelendirilmesi için, çok mükemmel yazılmış olması da gerekmez. herkes tarafından bilinmesi hiç gerekmez. altkültür oluşturacak kadar bir hayran kitlesi yeterlidir. neyse, bir alıntıyla kült nedir açıklayalım:

"kült eserlerin çekici yanlarından biri, biçimsel ve tematik açıdan farklı olmalarına karşın, bir tür ihlal içermeleridir. bütün zamanların en kötü yönetmeni olarak kabul edileb edward d. wood jr'ın filmleri kült filmlerdir; çünkü bunlar en basit teknik kuralları ihlal etmektedir. kült filmlerin, kitlesel anlamda bir seyirci topluluğı tarafından izlenmiş olması gerekmez. "
  • gebere jackson  (23.08.18 21:46:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.