[]

döviz kuru hakkında

arkadaşlar bu döviz kuru rakamı nasıl ortaya çıkıyor? yani neden artar azalır gibi değil, örneğin dolar 4.85 ise bu rakam neyin neye oranı da biz bu rakama ulaşıyoruz? anlık ne oluyor da bu rakam örneğin 4.80 e değil de 4.82 ye düşüyor mesela?




 
arz/talep

piyasada hangisi daha fazla olursa onun değeri düşüyor. 85ten 82 ye düşerken atıyorum bir yatırımcı 300 milyon dolar sattı, 500 satsaydı 80e düşecekti. rakamlar sallamasyon
  • senolll  (28.07.18 15:19:04) 
insanlarin para satip karsiliginda baska ulkenin parasini aldigi "yerler" var.

mesela ben elimdeki TL yi satmak istiyorum karsiliginda dolar almak istiyorum. Sen de dolar satmak karsiliginda TL almak istiyorsun. ikimiz bir yerde bulusuyoruz. Ben diyorum ki 1 dolara 4.85 lira veririm. sen diyorsun ki 1 dolari 4.851 liradan asagi satmam sana.

Simdi ya ben senin elindeki dolar icin istedigimden daha fazla para vermeye razi olacagim (sen 0.001 lira fazla istiyorsun) ya da sen razi olup bana dolarini daha ucuza satacaksin.

bu alisverisi yaptigimiz anda kac paraya yaptiysak dolarin fiyati o olur.

yani gordugun fiyat o iki para birimi arasindaki yapilmis son alisverisin fiyatidir.

piyasada millet "hangisi daha fazla satilirsa" falan derler ama yani basitlestirilmis halidir o cunku her satis karsi taraf icin alistir zaten, para birimleri esit sekilde alinir satilir. mesele fiyat baskisi, yukaridaki senaryoda kimin digerinin teklifine razi gelecegi.

mesela ben dolarin fiyatinin cok artacagini dusunuyorsam, sen 4.851'e satsan (benim teklifimden yuksek) de ver lan alayim diyebilirim, cunku ben dusunurum ki 0.001 farktan bisey olmaz, ben bunu yarin 4.9'a satacagim. simdi almazsam fiyatlar daha da yukselecek. o zaman ne oldu dolarin fiyati yukseldi cunku ben daha fazla fazla odemeye razi oldum. tabii bu su anlama da geliyor, karsimda bana dolari 4.851'e satan kisi dolarin degerinin dusecegini dusunuyor. o yuzden o da bana o fiyattan satti. herkes farkli sey dusunuyor yani. ama bu sadece fiyati artacak dusecek fikri yuzunden de olmayabilir. mesela benim dolar borcum vardir, su an dolar almak zorundayiomdir, en iyi tekliften almak zorundayim kacarim yoktur. bunu bilen dolar sahipleri de giderek fiyati yukseltirler mecburen alinacagini bildikleri icin.

iste bu alisverislerin yapildigi yerler global piyasalardir hafta icin 24 saat acik. buyuk bankalar bu "yerleri" koordine ederler ve son alisveris fiyatlarini gerekli yerlere iletirler. sonunda da senin ekraninda gozukur son su fiyattan alisveris oldu diye. ve yani iki kisi arasindaki alisverisi basitlestirmek icin verdim, butun para birimleri arasinda dunya forex piyasasinin GUNLUK hacmi 5 TRILYON DOLAR uzerindedir. Yani 1 gunde bu kadar para el degistirir diyebiliriz. yukarida bahsettigim bu alis veris islemi de saniyede yuzbinlerce kez yapiliyor.

yani ozetle bu fiyatlar insanlar o para icin kac para vermeye raziysa o fiyat oluyor. son yapilan alisveris fiyati senin elinde gordugun fiyat oluyor. bunun disinda bu fiyatlarin "belirlendigi" bir yer yok, tamamen insanlarin hangi para birimine hangi para birimini ne kadar vererek satin almak istedikleri ile alakali.
  • robokot  (28.07.18 15:35:35 ~ 15:42:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.