[]

sunum hazırlama/yapma incelikleri

farkettim ki benim sunumlarım çok yazı yazı oluyor ancak iş hayatında sunumlar için makbul olan aslında bol görsel ve az yazı. çok görsel az yazı işi ise bana boşa sayfa harcamak gibi geliyor:) hatta işin en zor tarafı hangi konsepte hangi görseli koyacağıma karar verme ve bu görseli bulma kısmı oluyor, yaratıcı olamıyorum:)
sunum yaparkense bir an önce bitmesi için doğrudan konuya girip araya konuyu dağıtacak hiçbir şey sokmuyorum, dinleyici konudan kopmuyor belki ama dinlerken sıkılıyor olabilir.
sözün özü; deneyimlerinizden/bilgilerinizden yola çıkarak sunum hazırlamanın ve yapmanın incelikleri konusunda önereceğiniz püf noktaları, faydalanabileceğimiz linkler vs. var mıdır?


 
tavsiyem hazırlama tekniklerinden ziyade bir sunum hazırla veya hazır olan bir sunumu konuyu anlatırken kendini video ya çek. sonra izle
neleri eksik yaptığını çok iyi göreceksin

  • kimbunlar  (04.03.10 19:30:36) 
Sunum yapmayı stand-up show olarak düşün. Sen böyle bir sunuma gitsen ne dinlemek isterdin, ne öğrenmek isterdin? Yani ben powerpointten ziyade daha genel bir şeyden bahsediyorum. Bazen sen, senin için önemli görünen herşeyi anlatmak istersin, ama izleyici zaten bunun çoğunu kaçıracaktır. O yüzden onların asıl akıllarında kalması gerekenleri anlat. Bunları anlatırken araya gerçek hayattan, gerekirse komik, örnekler sok.


  • sui  (04.03.10 19:44:18) 
Etkili sunum teknikleri dersi veren kurslar ve bu konuda kitaplar var bunlardan yararlanabilirsiniz.

Herkesin bir tarzı var ve zamanla oturuyor bu iş. Ben ilgili ilgisiz bulduğum her seminer, konuşmayı dinlemeye çalışıyorum, sunuş teknikleri açısından kendini geliştirmek için en iyi yollardan biri. sunumu yapanın hatalarını görmeye ve bu hataları yapmamaya, beğendiğim yanlarını ise sunumlarda kullanmaya çalışıyorum.
sunumdan kastınız powerpointler ise size bazı ipuçları verebilirim:
- her sayfada 5ten fazla satır olmasın.
- cümlelerinizi asla . ile bitirmeyin hatta fiil bile yazmayın. metnin tamamını yazasanız dinleyiciler hem metni okumaya çalışacak hem sizi dinlemeye çalışacaktır. bu hem yorucu oluyor hem de okuyan bir sunucu orda olsa da olmasa da bir bence...
- konuyu olabildiğince maddeler halinde anlatmaya çalışın bu takibi kolaylaştırıyor
- eğer sunumu yaptığınız kişiler sizin mevki olarak üstünüz değilse aralarda espri yapmak, sorular sormak ilgiyi arttırmaya yardımcı olabilir
- çok renkli fonlar kullanmak bence hata. sunum salonlarının çoğu yeterince karanlık olmadığından açık renk fon üzerine koyu renk harflerle yazmak iyi oluyor. Astigmat olduğum için iyi biliyorum bu şekilde okunması çok daha kolay oluyor.
- seçeceğiniz yazı karakteri times new roman olmasın asla ve asla :) Trebuchet MS, Verdana hatta Arial bile kullanılabilir. Puntonuz ise en az 18 olsun.
- resim eklemekten çekinmeyin google ve wikipedia saolsun çizim, fotoğraf, bilimselden karikatüre kadar herşey internette var.
- animasyon ve efekt eklemek olabilir ama fazlası göz yoruyor, sunumun ciddiyetini öldürüyor.
- sona komik veya renkli bir resim eklemek ve teşekkür etmek sizin izleyici üzerinde + bir etki bırakmanızı sağlar. son cümlenizle karşıdakilerin aklında kalabilirsiniz :)
- sunuma başlarken asla sıkıcı bir konuşma olacak ama kusura bakmayın, beni dinlemeye katlanacağınız için teşekkürler tarzında şeyler söylemeyin. bunu söylemek baştan karşı tarafı - şartlandırmaktır.
- ben çok geveze biriyim :) bu konuda sormak istedikleriniz olursa sözlükten mesaj atabilirsiniz.
kolay gelsin...
  • nympis  (04.03.10 21:18:28) 
benim bir tane öğretmenim dersin ortasında mesela bir anda durup çantasını karıştırmaya başlardı. bir süre böyle aranırdı. ilk başta anlamadık. ama sonra fark ettim ki özellikle yapıyor. birkaç dakikalık bu boşluklarda öğrenciler soluklanıyor, dikkatlerini tekrar yoğunlaştırabiliyor. kendisi de bir sonraki konu için dinleniyor. çok tuhaf bir teknik, tavsiye ederim.


  • kediebesi  (04.03.10 23:26:16 ~ 23:26:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.