[]

makineciler bunu açıklayın

evlerdeki kaloriferlere neden soğutucu akışkan basılmıyor yazın?

gerçek makinecileri görelim.


 
Akışkanı nerde soğutcan? Hadi soğuttun diyelim, bütün oda soğumaz öyle. Isıtırken ısı yayıyorsun ortama, soğuturken soğuk yaymıyorsun, ortamdan ısı çekmen gerekiyor. Bu da çok verimsiz bir yöntem olur. Aşağıda yazmışlar zaten.

Edit: İmla
  • dog day afternoon  (23.07.18 12:17:55 ~ 14:09:21) 
büyük işyerlerinde bu var zaten. aynı petek sistemi ile kışın ısıtılır yazın ise soğutulur. tabi petek yapısı çok daha farklı. ama dediğin oluyor. onların soğutma sistemi de çok farklı evdekiler gibi gazlı değil.


  • orpheus  (23.07.18 12:21:45 ~ 12:22:16) 
Cevabını biliyorsun da soruyormuşsun gibi geldi.

Ben bu sektörde çalışmıyorum ama cevap vericem:

Petekler ısıyı temas(conduction) ve doğal konveksiyon(convection) yoluyla yayar.
Isı petekten temas ettiği havaya geçer -> ısınan hava da yükselir dolayısı ile doğal konveksiyon oluşur.

Petekleri soğuk tutsan, havadan enerjiyi alıp petekteki soğutucuya aktarmaya çalışırsın. Bu etkili bir yöntem değil çünkü doğal konveksiyon oluşmaz. Maksimum ısı transferi için aradaki sıcaklık farkının yüksek olması gerekir. Yani soğuyan havanın yerine sıcak hava kendiliğinden gelmeyecğinden bir de pervane lazım, soğuk havanın daha etkili sirküle edilebilmesi için.

Pervaneyi koyduğun zaman zaten heat exchanger'ı çok etkili olmayan bi klima yapmış oluyosun.

Bir de içerideki soğutmaya çalıştığın havanın bağıl nemi önemli. Sıcak havanın su buharı taşıma kabiliyeti daha yüksek. Bu havayı soğuttuğun zaman bağıl nem %100'ü bulur ve içindeki su buharı yoğunlaşmaya başlar. Peteğin üzerinden şıp şıp su damlar her yere. Bu suyu da uzaklaştıracak bir sistem lazım.
  • soulforge d  (23.07.18 13:10:43) 
petekleri soğutmak için dev gibi eşanjöre ihtiyacın var. evde onu koyacak yer varsa olur, neden olmasın?

binaya hvac yaptır, mis gibi soğutsun.

yalnız petekler aluminyum değilse biraz hızlı paslanır, haberin olsun.
  • babilbaligi  (23.07.18 13:20:08) 
Hortumla bir yeri 10 saniyede ıslatabilirsin fakat aynı hortumla aynı suyu geri toplayamazsın. İkisi farklı işlemlerdir, mühendislikte "sıcaklığın varlığı" ve "soğukluğun varlığı" diye iki kavram yerine "ısının varlığı ve yokluğu" vardır.
Su akmaya, dağılmaya meyillidir, ısı da aynı şekilde.

  • tebaloeyy  (23.07.18 13:32:58) 
bi de muhendislikte biz surekli 'deger mi hiç?' sarkisini soyleriz. yani mumkun mu dersen, mumkun. deger mi dersen, degmez. su an ucan araba yapmak da mumkun, yaptilar da nitekim, fakat kullanisli degil ve degmez. yeterli para ve zaman verirsen ben sana uçan ev de yaparim, fakat degmez.


  • icim urperiyor  (23.07.18 13:40:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.