[]

Spor yapma ile alakali olarak...

Dayaniklilik ve kuvvet antrenmanlari arasındaki fark nedir? Hangisi yag yakar ve incelmeyi saglar? Hangisi kas yapar, kutle gelistirir?




 
Dayanıklılık antrenmanları esasında kondisyon antrenmanıdır, yani vücudun laktik asid eşiğini yükseltip daha uzun süre yorulmadan antrenman yapmayı amaçlar, bunu yapmak için de daha uzun tekrarlı-set sayılı ya da uzun mesafeli antrenmanlar yapmak gerekir. Misal nispeten düşük ağırlıklarla 15-20 tekrarlı. Burada kaslara daha uzun sürede lakdik asit salınımı yapılması ve kasların daha geç asidik ortama ulaşması amaçlanır, böylelikle daha uzun sürede yorgunluk belirtileri gösterir kondisyon artar ve daha uzun süreli antrenman yapılır ya da spor performansı gösterilir.

Kuvvet antrenmanı biraz daha farklı, esasında kuvvet antrenmanından ziyade güç antrenmanı diyebiliriz buna, zira güç ve kuvvet farklı kavramlar. Güç=kuvvet*sürat Yani güçlenmek için hem kuvvete hem de sürate ihtiyaç vardır. Bunun için de yüksek yoğunluklu ve patlamalı ağırlık antrenmanları gerekir. Yüksek yoğunluklu antrenmanlar, kaldırılabilecek maksimum ağırlığı 5 tekrar şeklinde yapabilme yeteneğidir, bunun için de sürekli sinir sitemini uyarmak gerekir. Yani 100 kiloyla maksimum 5 tekrar yapabilen biri, bu ağırlıkları sürekli artırarak bu 5 tekrarı yapabilmeli, bu kişiyi güçlendiren bir antrenmandır. Yani bir ağırlık miktarını sürekli artırabilecek şekilde çalışıyorsan, misal squat deadlift bench press gibi hareketleri maksimum ağırlıkta kaldırabileceğin şekilde çalışıyorsan ve belirli periyotlarla bu ağırlıkları artırabiliyorsan, güçleniyorsun demektir. Esasında güçleniyorsun diyorum ama güçlenmekten ziyade kuvvetleniyorsun, güç, bu hareketleri en kısa zamanda yapabilme yeteneğini kazandığında gerçekleşiyor. Yani A kişi bir ağırlığı 3 saniyede kaldırıyorsa ve B kişisi aynı ağırlığı 2 saniyede kaldırıyorsa, B kişisi A kişisinden daha güçlüdür diyebiliriz, bu farkı da patlayıcı güç antrenmanları yaparak gerçekleştirebiliriz. Yani kuvvetlenmek için maksimum ağırlığı belli bir tekrar aralığında kaldırmak gerekirken, güçlenmek için aynı ağırlığı daha kısa sürede kaldırmak gerekir. Bu ikisi için de maksimum yoğunlukta ağırlık kaldırıp patlayıcı güç antrenmanları yapmak gerekir.

Hangisi yağ yakıp inceltir dersen, ikisi de değil, yağ yakmak için diyet yapmak gerekir, zira yağ yakımı demek doğru miktarda kalori alıp kalori açığı oluşturmak demektir, antrenmanlar sadece destek olur. Hangisi daha çok destek olur dersen, güç-kuvvet antrenmanları daha çok destek olur, zira dayanıklılık antrenmanları kas kütlesine çok etki eden antrenman değildir amacı itibari ile, fakat güç-kuvvet antrenmanları kas kütlesini artırır, daha çok kas kütlesi daha çok enerji harcaması demektir, daha çok enerji harcaması da daha çok kalori yakımı demektir. Bu da yağ yakımını nispeten destekler.

Biraz karışık oldu ama durum böyleyken böyle.
  • angelus  (22.07.18 21:14:08) 
Uzun uzun aciklamissin zamanini ayirip. Cok tesekkur ederim.


  • 6 underground  (23.07.18 01:49:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.