[]

Biceps ve Triceps

Bu iki kas grubu için konuşursak;
1) Haftada 1 gün 4'er setten 3 farklı hareket
2) Haftada 3 gün 4 setten 1 hareket

1. ve 2. senaryoda da iki kas grubu haftada toplam 4'er setten 3 farklı hareket yapmış oluyorsunuz. Tek fark 1. durumda aynı günde hepsini bitiriyorsunuz, 2. durumda bu hareketleri günlere bölerek teker teker yapıyorsunuz.

Teorik olarak bu iki seçenek arasında kas gelişimi ile ilgili bir fark var mıdır?
Yani mesela bu kasların gelişebilmesi için çalıştığımız gün mutlaka 3 farklı hareket yapmamız lazım, kasları iyice yormamız lazım gibi bir kural var mı? Varsa neden? Yoksa neden?

1. seçenekteki en büyük avantaj, çalıştıktan sonraki 2 gün koldaki pump etkisi ile herkül gibi gezmeniz.(Tabi buna avantaj denirse) Fakat 2. günden sonra kas eski haline dönmeye başlıyor.

2. seçeneği yaptığım zaman; her ne kadar hafta boyunca toplam yapılan setler eşit olsa bile; kası o gün tek bir hareketle çalıştırdığım için sanki hiç çalıştırmamışım, kendimi kandırıyormuşum gibi geliyor. Bu konuda haksız mıyım? Aynı günde aynı kasa 3-4 farklı hareket yazan spor hocalar yüzünden mi psikolojik böyle bir tribe girdim?
Full-Body çalış ; Biceps-Triceps çalışmana gerek yok derseniz o başka konu.

 
Bir kas grubunu belli prensipler içinde ne kadar sık uyarırsan o kadar verim alırsın, buna antrenman frekansı denir. Aynı gün yaptığında sadece o gün için kas grubunu uyarmış olursun, efektif protein sentezi de ertesi gün biter, çalışma hacmin yüksek olur ama 1 gün çalıştığın kas grubunun gelişimi 2 sürer, 3 gün çalışırsan 6 gün sürer. Ha 1 hareket yaptığın için belki biraz daha az olur ama her şekilde 1 gün çalışmaktan daha etkili olur.


  • angelus  (21.07.18 18:02:50) 
Benim tavsiyem ilk seçenekten yana olacak. Çünkü biceps ve triceps kasları her ne kadar uzun kas olmasa da ayrıntılı kaslardan oluşuyor özellikle triceps için. Yaptığın tek hareket triceps'in tamamını çalıştırmayacaktır. O yüzden hareketleri çeşitlendirmen önemli.

Olaya bir de iktisatçı kimliğimle bakarsak verimliliğin ilk seçenekte yine daha fazla olduğunu belirtebilirim. Kas yapmak biraz kaslara yüklediğin tansiyonla ilgili. Yani aynı gün içersinde ilk hareketten sonra kaslar muhtemelen ısınma derecesine gelip daha fazla isteyecektir. Bu şekilde ağırlık arttırman daha kolay olur. İkinci seçenekteyse zaten yapacağın tek hareket ısınma noktasına taşımakla kalacaktır seni sadece.(İşbu Adam Smith'in labor divison ve çivi örneğinden esinlenilmiştir)

Son olarak eğer diğer günlerde göğüs omuz vs. çalışıyorsan zaten bu hareketleri yaparken biceps ve triceps devreye giriyor. Yani aslında sen her gün bacak çalıştığın gün dahi bu kasları çalıştırıyorsun. Gidip triceps ve biceps yapmak üstüne bu hareketlerin kaslarını gereksiz yere yoracak efektif olmayacaktır diye düşünüyorum.
  • unsuz bir turk dusunuru  (21.07.18 18:27:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.