[]

Beş yıllık laptop ve SSD

Merhabayın, beni teknoloji özürlüsü bir kimse olarak kabul ediniz lütfen. Bilgisayarım yalnızca google chrome (5-6 sekme açık olur genelde) açıkken dahi hayvan gibi ısınmakta, hele hele bir oyun açmaya kalktığımda direkt olarak kapanmaktadır. Teknik özellikleri ektedir. SSD alsam birazcık da olsa g*tü toparlar mı? FM18'i kapanmadan oynar mı mesela? :/

eksiup.com


 
Ben 6 yıllık pc'ye taktım bir de ram yükselttim şimdi gayet iyi


  • empedokles  (21.07.18 00:46:13) 
ısınıyorsa fanı toz kaplanmış olabilir. aradaki termal macun ölmüş olabilir. ssd ile ısınma probleminin önüne geçemezsin.


  • sutlu nescafe  (21.07.18 00:46:41) 
@empedokles, kaçlık taktın? ram'i kaça yükselttin? maliyeti ne oldu?


  • rahip janick  (21.07.18 00:47:12) 
günlük kullanımda değişimden çok memnun kalırsınız ama oyun performansına etki etmez. ekran kartı ne bu arada?


  • signore  (21.07.18 00:52:47) 
250 gb lık ssd taktım. 4 gb ram ekledim 8 gb oldu. Şu an gayet iyi.


  • empedokles  (21.07.18 00:54:46) 
asıl sorun ram gibi, ssd'den kısıp ona yüklenseydiniz 12-16 gb arasında, fanı çalıştığı halde ısınması ilk aldığınızda da varsa yapacak bir şey yok karakteri böyledir bilgisayarın, böyle değildi ise içini açıp toz temizliği yapın ya da en basiti süpürge makinesi ile ızgaralardan çektirin tozları. Bir diğer sebep işletim sistemi ağırlaştırmıştır sistemi, sistem geri yükleme ya da temiz format atın, tavsiyem ubuntu gibi bir linux kurun, o zaman uçar bilgisayar.


  • gezegen olan pluton  (21.07.18 00:58:48 ~ 01:01:12) 
bilgisayarin islemcisi fena degil daha gideri olur. soylendigi gibi ssd+RAM takviyesi ile 2-3 yil daha gideri olur. RAM icin min 8 olmasi lazim ama 12 yada 16 yaparsan cok daha iyi olur. SSD icin 128lik hatta duruma gore 64luk bile yeterli olabilir. eger muzik/video/fotograf arsivin varsa onlar icin tasinabilir harddisk alirsan daha ekonomik olur.

bu takviyeler isinmana care olmaz yalniz. muhtemelen fanin cok kirlenmis. fani temizlemek gerekir, hatta mumkunse termal macunu da yenilersen isinma sorunu cozulur.

FM18'in kapanmasina gelirsek kapanma sebebini bulmak lazim. RAM yetersizliginden de kapaniyor olabilir, asiri isindigindan dolayi da kapaniyor olabilir.

RAM ve ssd takmak kolay, youtube'dan video izleyerek yapabilirsin ama termal macun surmek cok kolay degil, bu islerden anlayan bir arkadasin varsa ondan yardim iste. servise goturulcek bir durum da degil acikcasi sacma sacma 5dklik is icin 150-200tl para isterler
  • crucio  (21.07.18 01:12:44) 
Bütün tavsiyeler için teşekkür ederim, fan temizliği yapılacak, ram 12-16 gb'a yükseltilecek, termal macun sürülecek.

ekran kartı özellikleri de şöyle: ekran kartı için yapılması gereken bir şey var mı?

eksiup.com
  • rahip janick  (21.07.18 01:25:25) 
bu dahili ekran kartı. dxdiag i çalıştırıp bir atın büyük ihtimal harici ekran kartı vardır. ha eğer harici ekran kartı yoksa kusura bakmayın ama çöp bu. özellikle eski modeller için ekran kartı bulmak sorun, çok ümitli olmayın bence.

onun dışında anakartınızın max kaç gb ram desteklediği de önemli. atıyorum max 8 gb destekleyen bir anakarta 12 - 16 gb takmanın bir anlamı olmaz. anlamı olmayı geçtim bilgisayar yeni takılan rami algılamazsa boşa para vermiş olursunuz. tabi takılan 16 nın sadece 8 ini de okuyabilir bilemiyorum daha bilgili olanlar aydınlatabilir.

onun dışında anakartın max kaç mhz hızında ram desteklediği de önemli buna da dikkat etmelisiniz.

bu bilgileri nereden öğrenebilirsiniz peki? üreticinin sitesinde arama yapınç bulamazsanız google da etraflıca bir arayın. aradığınız şey teknik özellikleri olacak. üretici sayfasında bulabilirsiniz diye düşünüyorum. olmadı mail atın.

onun haricinde ssd takın, performansı farkettirir ama ısınmaya çözüm olmaz. ısınma için daha önce yaptıysanız daha önce dendiği gibi açıp fanı temizleyin bir termal macun alıp işlemciye sürün. bir süre rahatlatır. ama yapmadıysanız bulaşmayın, teknik servise telim edip parasıyla yaptırın.
  • issiz karga  (21.07.18 01:39:13 ~ 01:40:03) 
hdd yi cikarip ssd takmanin isinmaya minimal bir etkisi olur fakat kapanacak kadar isiniyorsa sogutma sisteminin gozden gecirilmesi gerek. dahili ekran karti dandik, fakat termal macun, 4 gb ram ve ssd ile gunluk kullanim biraz daha rahatlar. zaten ssd ve ram sonradan sokulup baska bilgisayara da takilabilir o yuzden olu bir yatirim olmaz, denemeye deger.


  • icim urperiyor  (21.07.18 01:58:12) 
SSD takınca çok daha fazla ısınır. Bende öyle oldu.


  • empedokles  (21.07.18 02:09:48) 
@empedokles SSD'nin isinmaya negatif yonde etkisi olmaz, bi fark olsa olsa daha az isinir, cunku hareketli bir parcayi hareketsiz bir parca ile degistirmis oluyorsun. senin sorunun baska.

@rahip ekran kartina birsey yapamazsin. ama RAM yukseltince ekran karti da daha fazla ram kullanabilecek, belki biraz performansi artar ama o ekran kartindan oyun oynama performansi bekleme. "hd, 4k filmleri oynatsin yeter" bir kart o.
  • crucio  (21.07.18 03:07:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.