[]

Yatırım mı yoksa yurt dışı gezisi mi?

Düzgün olarak tanımlayacağımız bir ülkede yalnızca birkaç gün geçirmek; vize, yol, yeme, içme, gezme ve alışveriş masraflarıyla toplamda yaklaşık olarak en az 3-4 bine mâl oluyor. Üç gün için 3 bin lira vermenizdeki motivasyon nedir? Bu parayla neden yatırım yapmıyorsunuz?

Farklı kültürler, farklı insanlar görmeyi ve farklı yemekler tatmayı çok seviyorum ama bu miktar üç gün için çok yüksek geliyor bana. Sizin gezmeyi tercih etmenizin nedeni nedir? Değer mi sizce bu parayı vermeye?


 
tamamen hayata yaklasimla alakali bir sey.

biri diyor ki bugun 3 bin lirayi dogru degerlendirip emekliligimde / gelecekte 30 bin olarak yerim.

oburu de diyor ki kicimin killari kadayif olduktan sonra 30 bin olsa ne yapayim gec yaslar geri gelmez bu yasta gezip tozmadiktan sonra anlami yok diyor.

sen hangisiysen onu yapacaksin yani.
  • robokot  (18.07.18 12:52:44) 
Benim açımdan değmez. Çok zengin biri değilim, bu sebeple yaşadığımız ülkenin şartları da göz önüne alındığı zaman 3 gün için 3 bin liralık tatil benim için lüks sayılır bugünlerde. Daha önce çok gezdim, 3 gün için 3 bin liradan daha fazla harcadığım zaman da olmuştu ama şu ekonomik durumda böyle bir hareket yapmamak lazım bana kalırsa.


  • fırt  (18.07.18 12:57:58) 
herkes bütçesine göre seyahat etmeli. ama seyahat etmeli. gelecek gelmeyebilir ya da geldiğinde bitki olmuş olabiliriz. o yüzden her anın tadını çıkartabildiğimiz derece çıkartmalıyız.


  • naksidil  (18.07.18 13:01:36) 
3 bin lirayla ne yatırımı yapabilirsin ki? hangi derdine derman olacak? giyecek ayakkabın yoksa, akılsız telefon kullanıyorsan, çamaşır makinen dandikse o zaman onları alırsın da; eksiğin yokken sırf yatırım için saklamaya değmez. dönünce her ay 100-200 koyarsan onunla yatırım yaparsın, içinden gidip gezmek geliyorsa gez.

yalnız, 4 binden aşağı tutara 7 gecelik italya gezisi planlanabiliyor, 3-4 gün kalışta temel standartlar tutturularak(çadırda kalmak otostop çekmek gibi şeyler yok) daha az harcayabilirsin. ya da tam tersi, o paraya 1 hafta gezebilirsin. 1 kişi için söylüyorum tabii.
  • Bruce  (18.07.18 13:05:12 ~ 13:15:49) 
"sonra yaparim" dediginiz pek cok seyi "sonra" yapamama olasiliginin tedirginliği yerine "yaptim oldu" demek bana daha mantikli geliyor.

ama bahsettiginiz tutara gercekten gereksinim duyabilecek bir durumdaysaniz, kenara atmak daha mantikli olabilir.
  • for the record  (18.07.18 13:10:35) 
asdkjdfl şu an tam da bu ikilemdeyim. ama benim kriterim en az bir haftayı her şey dahil ve aşırı lükse kaçmadan 5k ile çıkarabilmek.

ek: 2 kişi için tabii.
  • piremses  (18.07.18 13:13:14 ~ 13:14:50) 
Dolar 4,10 iken 20gün 8000tl harcadım. Dolar olarak saklasaydım çok kardaydım :D
Ama bu kadar mutlu olur muydum? Asla.

  • Nature Works  (18.07.18 13:15:23) 
Üç güne 3000 vermek kerizlik. O parayla gençseniz üç hafta gezilir.


  • taktikmaktikyokbambambam  (18.07.18 13:20:53) 
3 gün için 3000 harcamam diyenler galiba leylek sırtında yurtdışına çıkar sokakta yatarım diyor.


  • catch the arrow  (18.07.18 13:36:21) 
Aslına bakarsan "vize, yol, yeme, içme, gezme ve alışveriş" kapsamlı 3 günlük bir yurt dışı gezisi için 3 bin makul.
Bunları kalem kalem yazdığında her biri için düşen para hiç de öyle fazla olmayacak çünkü.

Yine de gün sayısı az 3 gün için 3 bin verirken içim acır (olsa biriktirmek yerine veririm o ayrı çünkü gezmek görmek yemek benim için yatırımdan daha kıymetli) ama atıyorum 7 günlük bir gezi için 6-7 bin versem içim acımaz.
Saçma oldu ama anlatabildim umarım.

Motivasyon sorman, "değer mi" demen sanki öyle bir şey okuyayım ki içim rahat vereyim parayı der gibi olmuş.
Sanki içinden gitmek geliyor ama bir yandan da kararsızsın ve ikna edilmek istiyorsun.
Böyle hissettim.

Şöyle düşün;
-3 binle ne yatırım yapacaksın? Bu parayla alacağın şey ileride senin için kurtarıcı mı olacak?
-Yoksa kenara atıp üzerine para eklemeye mi başlayacaksın?

1. ise düşünmekte haklı olabilirsin ama 2. ise gezip görmek çok daha iyidir. Parayı nasılsa sonra yine ayarlar atarsın kenara.
  • mutekebbir  (18.07.18 13:40:40) 
yurtdışı gezisi tek tutkusu olan biri olarak durumum olmasa da bu tarz paraları harcıyorum. tabi bu demek değil ki hiç birikim yatırım yapmayalım. yatırım da azcık da olsa yapmaya çalışıyoruz. orta yolu bulmak lazım. ama yurtdışı merakı olmayan yatırım yapsın tabi.


  • iwillsee  (18.07.18 13:43:22) 
Yurt dışı gezileri şu dönemin modası. Amaç gezmek falan değil, instagramda fotoğraf paylaşmak. Çok iyi ingilizce bilmiyorsan seni gittiğin yerde gezdirecek biri de yoksa zaten 3 günde hiç bir şey yapamazsın. Başka ülkelerde yaşayan gençler deli gibi geziyor ama gelir seviyeleri bizden iyi ve para birimleri bizden 5 kat değerli.


  • empedokles  (18.07.18 14:32:24) 
hangi ülkeleri "düzgün" olarak tanımlıyorsun bilmiyorum ama mesele vizesiz olarak Belgrad'a 1 haftalığına gidip yalnızca 1000 lira falan da harcayabilirsin.

soruya genel cevap da, binlerce lira para biriktirip eve falan yatırım yapacağıma gençken gezmeye harcarım çok daha iyi.
  • senolll  (18.07.18 14:54:23) 
eğer daha önce gidilmediyse bir yerleri görmek önemli ancak türk lirası kazanan biri için şuan biraz lüks oluyor. yani avrupayı düşünürsek belli başlı yerleri görmek gerçekten biraz da olsa bakış açısı değiştiriyor. ama her solucan deliğine girmek biraz saçma yani özellikle avrupada bir süre sonra nehir tepedeki kale ve büyük bir kiliseden öteye gidemiyor.


  • keshdurden  (18.07.18 17:26:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.