[]

iş karşılaştırması. Neresi?

Kocaeli’de 3000 lira mı, Kazakistan’ın çölünde 3000$ mı?
Hangisini tercih ederdiniz? İkisi de büyük firma bu arada.



 
ben sırf merakımdan dolayı kazakistan çölüne giderdim.

orası hakkında en ufak bir bilgim yok, deli gibi fotoğraf çekebileceğm bir yermiş gibi geldi. sırf bu yüzden.

bir de 30-35 ülke gördüm oradan alışkınım.
  • killerbee  (14.07.18 20:19:42) 
mühhendisliği bırakmayı.


  • her gece aç  (14.07.18 20:21:36) 
Kocaeli' nde kurulu bir düzenim, eğlence olayım yoksa ve yurtdışında çalışmak o tecrübeyi kazanmak istiyorsam Kazakistan derdim. Bu tamamen size bağlı bence.


  • Amaranta ursula  (14.07.18 20:21:51) 
Kazakistan

Yasin da gencse what is stopping you
  • Traveller  (14.07.18 20:23:45) 
Şöyle en azından bir 6 ay 1 seneliğine Kazakistan. Homesick gibi olaylar bir 3 4 ay gibi vuruyor öncesindeki yeni ülke yeni kültür olayından çok hissedilmez. O arada iyi para kazanmış olursun, az değil fark 5 katı neredeyse 15bin tl. Baktın olmuyor dönersin. Zaten kıyaslanan da Kocaeli, İstanbul gibi sosyal hayati çok zengin bir yer değil.


  • senolll  (14.07.18 20:26:06) 
meslek,yaş ve iki işin sektörüne bakmadan cevap vermek hatalı.


  • turkuaz  (14.07.18 21:25:36) 
bu soru çok ciddi bir soru. çeşitli etkenler düşünülmeli. ailenizden ya da sosyal hayatınızdan uzakta yaşayabilir misiniz? mesela askere giden bir çok kişi daha önce ailesinden ayrılmadığı için psikolojsi bozuluyor. ülke içinde hem de.

siz çöle gittiğinizde bir çok şeyden uzak kalacaksınız. aile, sosyal çevre, sevdikleriniz. mesela kendinizi çok iyi işe verebiliyorsanız rahat edersiniz. çalışmak unutturur.

onun için önünüze kartlarınızı alın. mesela ben bu sorudan maddiyatın sizin için önemli olduğunu anladım. eğer öyle ise kazakistan'a gidip mutlu olmaya bakacaksınız. o şekilde yaşayacaksınız. kartlarınızı iyi tartın ve hamlenizi yapın.

not: genel cevap şudur: yaşınız gençse bir iki yıl - bıkana kadar- para biriktirin ve ülkenize dönün. ama gençliğin kaldıramayacağı şeyler de olabilir.

bahsedecek çok şey var da neyse. kolay gelsin.
  • iddaaci  (14.07.18 21:32:51) 
Tabiki Kazakistan
Sorman hata dostum

  • bana her yer cehennem  (14.07.18 21:45:24) 
Düşünmeden Kazakistan +1.

Karşılaştırdığın yer de Kocaeli, hadi Amsterdam falan olsa insan ancak biraz düşünür.
  • gezegen olan pluton  (14.07.18 21:55:12) 
Öncelikle yaş 32. Teknik ressamım. 7 sene boyunca kurumsal büyük bi firmada teknik ressamlık yaptım. Geçen sene ise Azerbaycan da iş yapan bi firmadan güzel bi teklif gelince orayı değerlendirdim. Orda imalat sorumluluğu verildi. İş bitti. 5.5 aydır filan işsizim. Bu sefer Kazakistan’dan güzel teklif geldi. Hem sıkıldığımdan hem de yurt dışı şantiyesi istediğimden olumlu olarak konuştum. Daha imzayı atmadım ama işin olma durumu %98. Geçen gün yine bi duyuru açmıştım. Tengiz ile alakalıydı bu. Tengizi araştırdıkça acabalarım oldu. Değer mi gibisinden. Bu arada 15 ay gabarda hiç sıkıntısız bi askerlik yaptığım için de, açıkçası yerin durumu çok koymaz diyerek kendimi kandırmayı da deniyorum. Aslında %100 gideceğim gibi ama insan biraz güzel şeyler duymak istiyor filan. Böyle durumlar işte :)


  • hede hodo  (14.07.18 22:22:55) 
kazakistan. ayrıca 2. türki cumhuriyette çalışacağınız bu işle daha sonraki teklifler için hem tecrübeli hem de aranan biri olacaksınız. bunu değerlendirirdim ben.


  • naksidil  (14.07.18 22:35:02) 
kazakistan'da bulunmadım ama rus dili ve edebiyatı öğrencisiyim, hocalarımdan biri kazak, kişisel olarak da orta asya'ya ilgi duyuyorum, oralarda yaşamış-yaşayan tanıdıklarım oldu vs. o nedenle beylik laflar edemeyecek olsam da biraz çemkirebilirim diye düşünüyorum.

şimdi benim anladığım kadarıyla kazakistan'da nereye gidileceği çok önemli. bazı yerlerine 10 bin dolar maaş verseler gitmeyi tercih etmem şahsen fakat astana'da iki sene çalışacak olsam sanırım giderdim, hatta koşa koşa. kazakistan'ın neresine gideceksin, bu önemli.

onun dışında ben kendi adıma kazakistan'ı tercih ederdim şehir çok sakat olmadığı sürece. yurtdışı tecrübesini şahsen her zaman güzel ve olumlu buluyorum. kocaeli'yi çok gömmüşler ama gölcük-değirmendere tarafı bence türkiye'nin en sevimli, en yaşanabilir yerlerinden. öyle bir yerde 3000 lira fena da değil. öte yandan kazak çölünde 3-4 yıl yaşasan deli gibi para biriktirme şansın olabilir veya burada ailen, sevdiklerin vs. için çok sağlam destek çıkarabilirsin. istiyorsan yatırım yaparsın, ev alırsın falan.

ben kazakistan diyorum ama dediğim gibi nereye gideceğin, kişisel tercihlerin, isteklerin vs. çok çok önemli. beni kazakistan'a yollasalar ilk işim bulunduğum yerin astana'ya uzaklığını kontrol etmek, sonra da barys astana'nın fikstürüne ve iş takvimime bakıp "ne kadar fazla hokey maçına gidebilirim" diye düşünerek buna uygun plan yapmak olurdu mesela. 3 bin dolar maaş verecek olsalar gtüm ata ata mutlulukla giderdim. orada seni çeken, sana samimi gelen bir şey olacak mı? kazakistan hakkında ne düşünüyorsun, kendi hayallerin/fikirlerin nasıl vs. hepsi önemli.

bitirmeden tekrar kocaeli'ye çamur atanlara da kızmış olayım. yahu adam kocaeli mi kazakistan mı demiş, almanya veya norveç dememiş. kocaeli cennet değil tamam da sanki kazakistan çok matah ülke.
  • der meister  (14.07.18 22:35:11) 
@der meister
Dediğiniz gibi :) kocaeliyi sevmeyenleri ben de pek anlamam ama bu yıllar yılı yaşayışımla alakalı muhtemelen:) pis havasına da grisine de alışmışız:) seviyorum çok:)
Tengiz tam sınırda ve o dediğiniz merkezlere filan çok uzak bi yer. O yüzden çöl olarak niteledim. Hayat Yok sadece iş var:) ama hayatın olmadığı yerlerde de bulunduğum için kaldırabilirim diye düşünüyorum. En kötüsü geri dönerim diye de kendi içimi ferahlatıyorum:) sağlam mühendis arkadaşlar var bildiğim kadarıyla orda. Herkes bi şekilde para için çıkıyor buralara. Büyük ihtimal karartıp gideceğim.
Herkese yorumlar için teşekkür ederim..
  • hede hodo  (14.07.18 22:51:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.