kazakistan'da bulunmadım ama rus dili ve edebiyatı öğrencisiyim, hocalarımdan biri kazak, kişisel olarak da orta asya'ya ilgi duyuyorum, oralarda yaşamış-yaşayan tanıdıklarım oldu vs. o nedenle beylik laflar edemeyecek olsam da biraz çemkirebilirim diye düşünüyorum.
şimdi benim anladığım kadarıyla kazakistan'da nereye gidileceği çok önemli. bazı yerlerine 10 bin dolar maaş verseler gitmeyi tercih etmem şahsen fakat astana'da iki sene çalışacak olsam sanırım giderdim, hatta koşa koşa. kazakistan'ın neresine gideceksin, bu önemli.
onun dışında ben kendi adıma kazakistan'ı tercih ederdim şehir çok sakat olmadığı sürece. yurtdışı tecrübesini şahsen her zaman güzel ve olumlu buluyorum. kocaeli'yi çok gömmüşler ama gölcük-değirmendere tarafı bence türkiye'nin en sevimli, en yaşanabilir yerlerinden. öyle bir yerde 3000 lira fena da değil. öte yandan kazak çölünde 3-4 yıl yaşasan deli gibi para biriktirme şansın olabilir veya burada ailen, sevdiklerin vs. için çok sağlam destek çıkarabilirsin. istiyorsan yatırım yaparsın, ev alırsın falan.
ben kazakistan diyorum ama dediğim gibi nereye gideceğin, kişisel tercihlerin, isteklerin vs. çok çok önemli. beni kazakistan'a yollasalar ilk işim bulunduğum yerin astana'ya uzaklığını kontrol etmek, sonra da barys astana'nın fikstürüne ve iş takvimime bakıp "ne kadar fazla hokey maçına gidebilirim" diye düşünerek buna uygun plan yapmak olurdu mesela. 3 bin dolar maaş verecek olsalar gtüm ata ata mutlulukla giderdim. orada seni çeken, sana samimi gelen bir şey olacak mı? kazakistan hakkında ne düşünüyorsun, kendi hayallerin/fikirlerin nasıl vs. hepsi önemli.
bitirmeden tekrar kocaeli'ye çamur atanlara da kızmış olayım. yahu adam kocaeli mi kazakistan mı demiş, almanya veya norveç dememiş. kocaeli cennet değil tamam da sanki kazakistan çok matah ülke.
0