[]

Bedelli askerlik sacmaliğı nedir?

Sozlukte bu meseleyle ilgili tonla şey yazildigini biliyorum ama oraya yazamadigim icin buraya yazacagim..
Sorudam once şunu belirteyim,
1-)zorunlu askerlige tamamen karsiyim ve profosyonel askerlikten yanayim,
2-)askerligimi 6 ay kisa donem yaptim ve bedeli ciksaydi ve durumum musait olsa kesinlikle faydalanirdim,
ammmmaaaaaaaa....
yahu burada çok ama çok ciddi bir ayrimcilik, haksizlik yok mu yahu?
parasi olmayan, imkani olmayan , durumu olmayan gitsin, yatsin, kalksin, surunsun, ölsün..
parasi olan da digerlerinin kolu bacagi kopup gozu cikarken bar pavyon gezsin ya da evde pes oynasin...
ornekler milyon kere cogaltilabilir..
bu cok buyuk bir haksizlik degil mi yaaa..
askerligin nasil birsey oldugunu bilmeyenler zaten cok anlamiyacaktir ama bilenlerin anlayacagini umuyorum..
uzun sure bu iktidari desteklemis ve ilk fikri ayriligimi da ilk bedellinin ciktigi 2011 yilinda yasamis biri olarak da soyluyorum bunu,
boyle bir adaletsizligi yapmaya kimsenin hakki yok,
devler olarak zorunlu tuttugun bir uygulamayi, ustelik ucunds olum olabilecek bir uygulamayi herkese zorunlu tutup "parasi olan ayrilsin" diyemezsin, diyememelisin..
simdi sorum şu olsun bari format geregi,
sizin dusunceniz
1-) yanlis ama destekliyorum, kim ne kurtarsa kardir
2-) dogrudur, destekliyorum
3-) bemim de gorusum ayni zamanda, zorunlu askerligin oldugu yerde bedelli olamaz...
4-) hicbiri, ama benim cozumum şu diyenler (profesyonel askerlik cevaplara dahil degil, o zaten en dogrusu bence de ama bugunku konjonktur icin konusuyoruz)

 
benim çözümüm askerlik modelini değiştirmekle alakalı

kısa dönem 6 ay, uzun dönem 12 ay, asteğmen 12 ay(ben askerlik yapalı çok oldu değişmiştir)

bunun sistemin yerine paralıyı sadece yurtdışında çalışan, oturan gerçekten türkiyede bulunamayacak olan insanlar için çıkartıp, geri kalan askerlik modelini herkes için örnek veriyorum 3 ay/ 4ay şeklinde yaparsan eğer, ne kimse paralı yapmak ister ne de bilmem kaç yıl sırf askere gitmesin diye okul okumakla, yüksek yapmakla, bedelli beklemekle geçer.

hatta bu modelin bin türlü alternatifini de çıkartırsın.

benim askere gitmemdeki kırılma noktası, 18 aydan 15 aya düşmesiydi mesela.

lan dedim 3 ay 3 aydır. gideyim bari.
  • killerbee  (14.07.18 19:04:48 ~ 19:05:34) 
zorunluluğu yanlış, bedelliyi desteklemiyorum, dediğiniz gibi parası olmayanın ölmesi gerekmiyor.

bedelli hakkı verildiğinde ikinciye düşünmeden yaparım.

bu ülkede ölen öldüğü ile kalır. kimse için bir şey yapasım yok. motive değilim.
  • bir ileti paylastim  (14.07.18 19:08:45) 
Yerden göğe kadar haklısın. Açıktan açığa korkunç bir haksızlık. Fakirsen ölmende bir sakınca yok, paran varsa bu kadar temel bir konuda bile ayrıcalık kazanıyorsun. Belki de hayatını kurtarıyorsun. Siyasetin paranın köpeği olmasını yadırgamıyorum da en azından şehit ailelerinden ciddi bir tepki beklerdim. Benim bir yakınım askerde ölmüş olsa en büyük devlet düşmanı ben olurum. Böyle adaleti de kalkınmayı da Allah kahretsin.


  • harvey  (14.07.18 19:17:32) 
dunyanin isleyis hali, maddenin dogasi sana "haksizlik" olarak geliyorsa evet haksizlik. bence degil. insanlar esit sartlarda dogmuyor ve esit sartlarda yasamiyor. yasamda adalet diye bir sey zaten yok. hani bunu sitem olarak yazmiyorum, adalet canliligin dogasinda olmayan bir sey.

biri doguyor 1 yasinda losemi olup ölüyor, baskasi yasiyor. burada adaletten haktan hukuktan bahsedebilir misin?

zenginle fakir ayni okullara mi gidiyor? ayni sartlarda mi egitim goruyor?

zenginle fakir hasta olduklarinda ayni hastanelere mi gidiyor? devletin ozel hastanelere izin vermesi haksizlik mi? parasi olan da devlet hastanesine gitsin o zaman di mi? profesore gidemesin. yoo gayet, parasi olana devlet sen parani harcayip daha iyi tedavi olmayi secebilirsin diyor.

parasi olana sen daha iyi okullarda okuyabilirsin diyor.

ozel ders vermek serbest, parasi olan derslerde zorlaniyorsa ozel ders alsin diyor.

mulk edinmek serbest, parasi olan evini alsin otursun diyor.

miras serbest, sen calismasan bile baban deden calistiysa onlar ölünce ellerindeki mali al yersin, belki calismana bile gerek kalmaz, babasi fakir olan sifirdan baslasin avcunu yalasin diyor.

bunlar sadece bizim devletimiz icin degil, dunyanin isleyisi boyle. bazi kisilerin daha fazla parasi var, bazi kisilerin daha az parasi var.

parasi cok olanin hayati parasi az olanin hayatindan daha kolay.

bu benim icin maddenin dogasi geregi boyle, aksini hayal edemiyorum. senin icin adaletsizlik olabilir.

kanser olan kisinin parasiyla cok uzman profesore gitmesinin yasal olmasi ile parasi olan kisinin belli bir yukumlulukten muaf olabilmesi arasinda benim icin kategorik bir fark yok. dunyanin duzeni boyle. birine olur digerine olmaz diyemezsiniz. keske herkes zengin olsa dersiniz o bile sacma, fakir olmadan zengin diye bir sey olamaz.

oyle bir sey iste.
  • robokot  (14.07.18 19:50:51) 
robokot
meseleyi mi anlamadin, demogoji mi yapiyorsun anlamadim,
senin bahsettigin sey kazanma ve harcama ozgurlugu,
devlet sana kazanamazsin ve harcayamazsin demiyor, serbest birakiyor,
ote yanda ise bir mecburiyet koşuyor, herkes mecbur ama bazilari haric diyor, yanlis olan bu..
hatta sistem geregi paran varsa da muaf olamiyorsun yaşin geregi..
nerden baksan tutarsizlik, nerden baksan ahmakça..
  • alttaraf  (14.07.18 20:15:28) 
@alttaraf

Robokot görüşlerini belirtmiş. Tanımam etmem de farklı düşünüyor diye adama hakaret etmek zorunda mısın? Herkes senin gibi düşünmek zorunda değil. Bence o hakaret sözcüklerini geri al. Ahmak falan demen çok yanlış.
  • Traveller  (14.07.18 20:30:36) 
Yaklaşım yanlış.

Aynı fakirler asgari ücrete yapılan düşük zamları, yüksek zam vaatlerine tercih ettiler mi? Ettiler.
Sadakaya muhtaç olmayı, onurlarıyla çalışıp maaşları hak etmeye tercih ettiler mi? Ettiler.

Akp'nin oylarını genelde fakirlerden aldığı bir gerçekken böyle bir tartışma yersiz ve gereksiz oluyor.

Özetle fakirler kararını verdi. Bunun üzerine ne denebilir?
  • idexo  (14.07.18 20:31:53) 
Askerlik bi manada ülkeye hizmet. Ama ülkeye hizmet etmenin tek yolu yok. Bedelli parasını verebilecek adam muhtemelen üreten, para kazanabilen ve ekonomiyi döndürebilen biriyken bedelli parasını veremeyecek adam asgari ücretli ya da işsiz, niteliksiz işgücü olan, ekonomiye düz işçi olmak dışında bir katkisi olmayan birisi. Bu durumda ekonomiye katki veren kişinin belli bir ücret karşılığında askerlikten muaf tutulup buna devam etmesi, ekonomiye katkisi olmayan kişinin de 12 ay boyunca niteliksiz iş güçü olarak askerlik yapması bence yanlış bir uygulama değil.

Burada askerlerini korumak devletin görevi. Tehlikeli bölgeye 12 ay askerlik yapan, silah tutmayi 3 4 ay once öğrenmiş adam yerine uzman ve profesyonel askeri gönderirsen askerlik yapan kişileri de nispeten güvenli bölgelerde eğitip askerlik yaptirirsan bence hem asker ölmez hem de sorun çözülür.

Ayrıca bu bahsettiğim askere gidecek kesim genelde temel eğitim, görgü kurallari gibi konukarada eksik kisiler oluyor. Askeriye bunlari öğrenmeleri için de iyi bir firsat. Anadoluda kadınların bu kadar eğitimsiz kalmasinin bi nedeni de askere gitmemeleri, erkekler bi sekilde askere gidip köylerinden ayrilip şehir görüyorlar. O kesim için önemli bi olay askerlik
  • nundu  (14.07.18 20:50:29) 
yoo meseleyi gayet duzgun anladim. sen askerlik mevzusunu kategorik olarak para ile avantaj saglayabilecegin seylerin dışına itmeye calisiyorsun, ama oturup dusunursen kategorik olarak farkli degiller.

Bu alerjin bedellinin kalici degil gecici olmasindan dolayi. Yoksa bu her zaman olan bir imkan olsa boyle dusunmek akliuna bile gelmeyecekti. Ispat istersen: dovizli askerlik diye bir sey var. her zaman var. yurtdisinda belli bir sure calisiyorsan veriyorsun parasini askerlikten muafsin.

Yurtdisinda calisacak kisinin ekonomik profili genelde farkli oluyor takdir edersin ki.

Bu hak onlara her zaman var. Ona haksizlik demiyorsun, belki aklina gelse dersin yine ama aklina gelmiyor, neden? cunku kalici bir sey. Her zaman olan bir sey, senin icin arka planda kaliyor.

Devletin "sen buna mecbursun, ya da parasini verirsin" demesiyle kanser hastasi birinin kendine parasinin yetecegi en iyi doktoru bulma mecburiyeti arasinda ciddi bir fark yok. Bu ornekleri ozellikle verdim cunku bir "mecburiyet" iceriyor ikisi de.

Parasi olan kisi sagligina bakmaya mecbur oldugunda onundeki bu zorlugu daha kolay aşabilir.

Parasi olan kisi askere gitmeye mecbur oldugunda onundeki bu zorlugu daha kolay aşabilir.

"herkes mecbur ama bazilari haric diyor, yanlis olan bu.."

iste diger ornekler de bununla ortusuyor, hasta olan kisi hastaligina care bulmaya mecbur. "bazilari" careyi bulabiliyor, "bazilari" bulamiyor. Aradaki farki yaratan yine maddi durumun.

Ille askerlik diyeceksen, kapi gibi dovizli askerlik var iste, uzun senelerdir de var, aa bu haksizlik diye dolastin mi ortada acaba? Sanmiyorum. Adam yurtdisinda calisiyorsa odeyecek parasi da varsa duzeni vardir dersin karisi cocugu vardir dersin, mantikli gelir. Buradakilerde de ayni durum var.

Hadi bedelli olmadi, askerlik cagim geldiginde parami bastirip okula da yazilabilirim, hop askerligim ertelenir.

Hadi bedelli olmadi, askerlik cagim geldiginde hop yurtdisindan gayrimenkul alir, belli bir fiyatin ustune verilen sinirsiz oturma hakkindan faydalanirim, yine gitmem.

Paarasiyle yuksek lisans yaparim, doktora yaparim.

Para ile bunlarin hepsini yapabilirim, bunlara bas vurabilen kisi "haksiz" mi gozunde? Para kendi devletine direk gidince mi haksiz oluyor?

Para dunyada her kapiyi acar, bunda da acar. Bunlarin hepsine haksizlik dersin ok, ama bazilari normal bazilari haksizlik diyemezsin.

Senin duz mantigina gore o zaman hic bir istisna olmamali, 19 yasina geleni devlet kolundan alip goturmeli, para ile satin alinabilen hic bir sey (ogrencilik, yurtdisinda oturma / calisma hakki) kisinin zamaninda askerligini yapmasina mani olamamali. Boyledir dersen en azindan tutarlisin derim. Ama boyle degil dersen argumanin tutarli degil.
  • robokot  (14.07.18 21:06:00 ~ 21:09:26) 
traveller,
o bir sarki sozu ahmet kayaya ait ve ben onu yazan kisiye degil devlet politokasina dedim, oyle anlasildiysa ozur, ama sanirim sadece sen yanlis anladin,
nundu,
tabi butun parasini verebilenler ulkeye katkis olan yuksek muhendisler degil mi?
iclerinde hic Akmutahitlerin cocuklari yok,
nargile cafelerde tesbih cekenler yok,
taksim barlarinda baba parasi ezen ya sa kimlikle gittigi ukrayna sa masaj salonlarinda keyf catan yok...
ornekleri milyara cikaririm..
ama iste bu kafa..
  • alttaraf  (14.07.18 21:09:04) 
robokot,
azar azar dogru soylemeye calisarak yine ortaya lafi dolandirarak isteyerek ya sa istemeyerek yanlis yola cikmissin bence..
tel den yazdigim icin her argumanina karsilik istedigim uzunlukta yazamiyorum ama,
dovizli askerlik meselesi,
ben zaten yurt disindakilerin oy kullanmasina da karsiyim, norvecte yasayanin attigi oyu bagcilardan kullanan comarin oyuna ekleyip beni burada kimin yonetecegine karar verilmesi zaten yeterince trajikomik, eh buna oy hakki verirsen askerligini de bir sekilde ayarlaman gerekiyor devlet olarak, ona da boyle care bulmuslar, bunun adil cozumu nedir bilmiyorum, uzerine kafa yormak lazim, oy da yok askerlikte yok gibi bir cozum olabilir belki, elbette bunun kac yil falan olacagi ve diger sartlari uzerine konusulur,
ben zaten basta belirttigim gibi zorunlu askerlige karsiyim,
sorun burada bazilarina mecbur kilinip bazilarina ayricalik taninmasi..
soyledigin diger hastane postane islerine gelince..
durum benzerlik bile tasimiyor..
bu ulkede askerlik ehliyet almak gibi birsey degil, yillardir binlerce insan kursunlara geliyor, boyle bir ortamda sen ver parayi olumden kurtul, ustune bir de sampanya patlatirken selfie yap , olende gebersin bana ne diyemezsin..
bir hakki ya herkese verirsin ya hic kimseye vermezsin..
piyango misali adil bir cekilisle yarisi alinip yarisi muaf olsa bile daha hakkaniyetli bir cozum olur bence..
  • alttaraf  (14.07.18 22:02:47) 
blue serenity
bedelli askerlik bir kanunsa sabitlense kimse askere gitmez ki? bunun yerine orduyu lagvet ayni sey zaten :)

  • baldur2  (15.07.18 11:46:11) 
Yaş sınırı olmadan çıkmalı


  • her gece aç  (15.07.18 12:00:55) 
acemi kusura bakma ama atmissin.

dovizli askerlik icin vatandasliga falan gerek yok, yurtdisinda belli bir sure oturmak / calismak yeterli. alamancilar icin de degil, almanyaya ozel bir durum degil. parasini bastirip oturma izni alabildigin yiginla ulke var AB ulkeleri dahil. paran varsa gidersin takilirsin, sure sonunda parani yatirirsin askerligini yapmis sayilirsin.

zenginler istedikleri gibi kacarlar ogrenci olursun kacarsin, yurtdisina gidersin kacarsin, problem degil. o yakalananlar kitabina uygun yapmayanlar, mecburiyetten degil.

yani "adam orda calisiyor ve cifte vatandas" mevzusu degil vatandasliga falan gerek yok. almancilikla da ilgisi yok. parasi olan icin her zaman olan bir imkan.

sonuc olarak dedigim kapiya cikiyor. dunya'da para her kapiyi acar, varlik her kapiyi acar. Turkiye'deki zorunlu askerlik kurumundan da kitabina uygun parayla her zaman muaf olmak mumkundur. Zamaninda yaka paca gidenler kitabina uygun yapmadiklarindan. Bedelli askerlik aslinda yukarida bahsettigim kadar zengin olmayan kisilere "de" bu imkani gecici olarak saglayan bir zirilti.
  • robokot  (15.07.18 13:03:37) 
acemi, dovizli askerligin "kim icin" cikarildigi umrumda degil, ne icin kullanilabildigi onemli. alamancilar falan tarih dersinde okutulan bir sey artik, dedigim gibi almanya'ya giden iscilere has bir mevzu degil.

bugun yurtdisinda turist vizesi haric bir vizeyle 3 sene yasarsan 1000 euroya askerlikten muafsin. BITMISTIR. Bunu sokaktaki vatandas yapamaz, zengin yapar. Ille gidip fabrikada calismana gerek yok yani. Calismiyorsan issizlik belgesi aliyorsun, o da oluyor. Veya parasini bastir okuluna git, bir yandan okulda calis, zaten mezun olana kadar doldu suren. Paran varsa opsiyonlar sinirsiz. Paran varsa oylesine bir sirket ac, iki kisi calistir (yatirimci vizesiyle git), basinda duruyormus gibi yap kagit uzerinde o arada gez toz, 3 yil sonra muafsin. Yurtdisinda yasamaya hevesliysen bazen bedelliden ucuza bile geliyor.

Bu opsiyon her zaman var.

Yurtdisinda 3 yil yasayan herkes orada zorlukla yasamiyor, duzen bozmamak icin askere gitmekten cekinme durumu evrensel degil. Zaten yurtdisinda takilma meyli olan zengin biri 3 senesini oralarda gecirip 1000 euro cep harcligini devlete fisekleyip (ki o bile yani 8-10 yil odeme hakkin var diye biliyorum) askerlikten omur boyu muaf olabilir. Alamanci malamanci diye bulandirmanin alemi yok, vatandasliga gerek yok, kapi gibi bir opsiyon, her zaman acik, ve parasi olan tonla insan faydalaniyor.

Yurdum milliyetcileri onlara ses cikarmaz ama daha ucuza bu haktan faydalanmak isteyen, maddi durumu kendisine daha yakin olan kisileri kotuler.
  • robokot  (15.07.18 13:45:33 ~ 13:50:36) 
yoo bence anlasiyoruz.

>diyorum ki adam zaten 3 yıl(pratikte 4) yurtdışında kalmaya karar verdiyse zaten ülkeyle bir bağı kalmıyor. yani o artık pratikte bir tc vatandaşı değil yeni tabirle expat eski tabirler almancı/gurbetçi. sen bu adama zaten gel askerlik yap desen de gelmez. gelmiyorlar da zaten. oraya master'a giden bile geri dönmüyor. işçi de dönmüyor mühendis de dönmüyor.

demissin, iste oyle bir seyden bahsediyorum. Bir kere 3 yil hayatin cok ufak bir bolumu, bu hakki elde ettikten sonra ulkeye donup normal bir TC vatandasi gibi hayatini turkiye'de devam ettirebilirsin kimse de sana "kardes sen hayirdir?" demez. Isteseler bu dovizli askerlik meselesini ogrencilerde oldugu gibi yurtdisinda yasadigin her sene isvereninden veya sahip oldugun is yerinden bir belge yollayarak erteleme seklinde yapabilirler mi? yapabilirler, ama yapmiyorlar. 3 sene idare et sonra muafsin diyorlar. Istense "yurtdisinda calis, o surede erteleyelim, donersen 1-2 sene duzen kurma tecili sonra yine askere gidersin - ama o surede calistigin ulkenin vatandaslik hakkini kazanirsan, TC vatandasligini da korumak istiyorsan ver parasini muaf ol" denebilir mi? denir, ama denmiyor, parayla kapilar aciliyor. 3 sene ne ki? Benim keyfi 3 senesini yurtdisinda gecirmis tanidiklarim var hic bir baglari da yok orayla yani.

zengin biri icin 3 sene yurtdisinda ikamet etmek neden dert olsun?

senin de anlattigin gibi, zenginin her asamada isi daha kolay oluyor zaten, benim de anlattigim o. bu dunyanin bir gercegi. en basta dedigim gibi maddenin dogasi.

zengin doganla fakir dogan bir degil, hayatin hic bir asamasinda.

askerlik ertelemeyi dusun mesela, muafiyeti birak... askerlik herkese mecburi diyor AMA ogrenciysen erteleyebilirsin.

Liseyi bitirdin, ogrenci olmanin sarti ne? Fakirsen ÖSS (ya da artik adi neyse, yasimizi da belli ettik) de yeterli puani almak.

Zenginsen, devlet özel okula izin veriyor, parasini bastirip o erteleme hakkini sen de alabilirsin. ÖSS'de fakirin aldigi puani almak zorunda degilsin. Devlet istese diyebilir, askerligini ertelemek istiyorsan ozel okula bile gidecek olsan fakirle karsilastirilir bir puan olmak zorundasin, ama demez. Fakir dirsek curutur, zengin okula kayit yaptirir arada gider.

Sizin taniminiza gore bu adaletli mi?

Bu gibi seyleri kategorik olarak bedelli'den ayirmanizin mantigini anlamiyorum acikcasi.

Askerligi bir yere "gitmek" degil de devletin sizden askeri ihtiyaclari icin ucret odemeden bedava is gucu elde etme şartı olarak ele alırsaniz yine ayni kapiya cikiyor zaten: sen bana (devlete) benim senden zorla elde edecegim ucretsiz ekonomik cikardan fazla parayi trink ver o da olur diyor, verebilen veriyor.

tekrar diyeyim, ben canlılığın dogasinda adalet diye bir sey oldugunu dusunmuyorum. o yuzden tum bunlar adaletin belli bir tanimina gore "adaletsiz" sayilabilir. ama adaletin saglanabilecegine inanan sizlerin neyi adaletli neyi adaletsiz gordugunuz konusunda bir tutarsizlik var onu gostermeye calisiyorum.
  • robokot  (15.07.18 14:57:50 ~ 15:05:57) 
@blue serenity
neden gitmesin diyorsan bedelli askerlik niye gelsin, herkes gitsin o zaman? cozumun parasi olan gitsin, olmayan gitmesinden ibaret olmamali.

  • baldur2  (16.07.18 15:11:51) 
kesinlikle katılıyorum

hayat zaten adil değil denebilecek ve parası olmayana her yer adaletsiz denilerek açıklanacak bir durum değil bu. işin içinde zormalama var; zorunlu askerlik.

örneğin abd'de zorunlu askerlik yok, parası olmayan insan para için askerlik yapıyor. bu da adil değil ama normal

ama türkiyede sorun askerliğin sadece parası olmayanlara zorunlu olması! yani abdde fakir adamın askere gitmemeyi tercih etme hakkı var. ama türkiyede böyle bir hakkı yok.

çözüm zorunlu askerliğin kalkması. nasıl ki diğer tüm devlet kurumlarında patates soymak, postacılık yapmak, şöförlük yapmak için parayla adam tutuluyorsa, askerlikte de bu gibi işler için bedava işgücünden yararlanmak yerine parayla adam tutulmalı.

zaten uzun süredir er-erbaş doğrudan çatışmaya sokulmuyor. o zaman yapılan şey askerlik değil, üniforma ile bedava memuriyet yapmak.
  • dafuq  (16.07.18 17:24:04 ~ 17:25:26) 
kim ne kurtarsa kardir. her sacmalik baska sacmaliklar doguruyor. firsat esitligine gelince, oyle birsey bu gezegende yok zaten, utopya.

su anda ekranlarda vatan millet sakarya kasan insanlarin alayinin oglu ya curuk almis ya da bedelli yapmis yahu ne diyorsunuz. :)
  • cooperr  (16.07.18 18:21:18) 
bedelliyi savunanlar da, adaletsizlik vsr diyenler de kendine göre haklı.

çözüm sistemin tamamen değişmesi.

ya süreler çok kısa olmalı, ya da tamamen askerlik kalkıp profesyonel orduya geçilmeli.

veya bedelli temelli olup, gidenler daha az süreler için gidip maaş almalı.

aslında hepsi aynı kapıya çıkıyor. profesyonel orduya.
  • Neill  (16.07.18 19:00:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.