[]

Yaya geçidinde üstünlük yayada mı arabada mı? (capsli)

(yaya geçidi= pedestrian crossing, zebra crossing)

Üstünlük tabi ki yayada diyebilirsiniz de Türkiye'de bunun kuralı ne?

Ben ehliyet almadım henüz yakında alcam ama kursta "yaya geçidi"ni nasıl öğretiyorlar?

"Koşul aranmadan durup yayaya yol vermelisiniz" mi diyorlar yoksa "siz yavaşlayın, yaya geçecek gibi olmazsa basıp geçebilirsiniz" mi diyorlar?

Yaya geçidinde araba çarparsa kim ceza alır? (Çarpanın Sinan Çetin'in oğlu değil de normal vatandaş olduğunu farzedin)

Benim bildiğim koşulsuz şartsız geçiş üstünlüğü yayada. Yaya geçidinde de olsa yol verenin arabasının önünde Japonlar gibi eğilerek selam verip teşekkür ediyorum. Benim hakkımsa oradan geçmek niye teşekkür selamı veriyorum o zaman?

Bir kere kırmızıda geçen arabanın arkasına yumruk atmıştım. Neyseki şoför kadın çıktı dayak yiyebilirdim. Bir kere de capsteki gibi arabaya Ronaldo'nun "sakin" hareketini yaptım. Bir gün gazetenin 3.sayfa haberlerinde beni görebilirsiniz. Canıma susadım...

 
Elbette yaya gecidinde kosulsuz sartsiz yol yayanindir. Bir keresinde yaya gecidinde durup yayaya yol verdigimde arkamdaki sigir kornaya abanmisti, kim lan bu diye bakip trafik polisi oldugunu gormustum.


  • kartonpiyer  (14.07.18 11:27:39) 
@karton

Ambulansa yol vermiyorlar da yayalara mı yol vermeleriniz beklicez :/
www.youtube.com
  • Belchior  (14.07.18 11:35:10) 
Yayanın hakkı o yol. Ama bizim gibi barzo toplumlarda bu kural çok geçerli değil.


  • bos gezenin bos ustasi  (14.07.18 11:37:02) 
@bos gezenin bos ustasi

Peki trafik kurallarına uyma bilinci neden bu toplumda oturmadı? Ben Kıbrıs'a gitmedim ama orada askerlik yapan kuzenim söyledi orada yayalara falan yol veriyorlarmış Avrupa'daki gibi.

Yani ırk, kültür, eğitim falan değil de problem başka bir şeyde sanki.

Peki Türkiye'den daha aşağılık görülen diğer OrtaDoğu ülkelerinde durum nasıl?
  • Belchior  (14.07.18 11:42:32) 
Daha dün bu yüzden adamın biriyle kavga ediyordum yolda. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçerken ilk araba bana yol verdi, yan tarafındaki araba hızını bozmadan geliyordu son anda durup bir de içinde kendi kendine hareketler yapmaya başladı. Yaya geçidini gösterip 'bu çizgileri sus olsun diye çızmiyorlar beyefendi; size nasıl ehliyet veriyorlar, nasıl araba kullanıyorsunuz ben bilmiyorum.' deyince delirdi. O bilmiyor muymuş yaya geçidinde durulduğunu, burası turkiye'ymis, kimse durmuyormuş vs. Uzatmadım daha fazla yürümeye devam ettim.

Benim turkiye'deki kursta hatırladığım kadarıyla teorik olarak üstünlük tabii ki yayada ama pratikte buna pek deginmediler. Avrupa'da gittiğim ehliyet kursunda her geçidı görür görmez yavaslatiyorlardi. Her seferinde uyariyorlardi.
  • fraise  (14.07.18 11:44:42) 
Trafik kurallarina gore yayada kesin bilgi. Bir de yayalarin hakkini savunmasi gerekli. Bir araba gecsin diye bazen bakiyorum 50 kisi bekliyor. Ben bazen yuruyorum, 50 kisi beni takip ediyor aractaki okuz de durmak zorunda kaliyor.

Kuzey Kibris'ta insanlar yol veriyor evet. Kultur isi bu. Herkesin arabasi var, bu arada siz de yol verin. Yaya olarak da hakkinizi arayin. Siz hakkinizi aramazsaniz kimse o hakki size vermez.
  • Traveller  (14.07.18 11:46:53) 
Ben yaya geçitlerinde artık durmuyorum. Çünkü insanların ölümüne sebep olacağım. Ben duruyorum yanımdaki şeritten gelen hıyar ölümüne geçiyor. Beni geçen yaya yandaki yüzünden ölüp gidecek.


  • goodman  (14.07.18 12:13:29) 
@Traveller

Şunu konu için ne düşünüyorsun?

Işıklar yayalar bir düğmeye basınca yanıyor ya yayaya yeşil, durakta 50 kişi de olsa bazen bakıyorum kimse düğmeye basmamış öylece bekliyorlar.

Bende artık tik oldu, o düğmeye basılmış olsa bile ben basıyorum.

Yani dediğin gibi yayalar da hakkını pek bilmiyor.
  • Belchior  (14.07.18 12:28:36) 
Antalya'da yaya öncelikli yol diye yaya geçitlerini isiklandirdilar. İki gün sonra yaya geçidinde küçük kıza araba çarptı.


  • goodz  (14.07.18 12:36:43) 
Yaya geçidi teknik olarak da yanlış bizde. Avrupa'da mümkün mertebe yaya geçidine gelirken yol tek şeride düşer. Gidiş gelişse ortaya refüj eklenir. Yaya geçidini 2-3 şeritli yola koyarsan en soldan gelen "barzo" görmedim diyip basıp gidebilir.

Bunun bir çok sebebi var bir tanesi de bu. Yol seni yavaşlamaya zorlamıyor bizde.
  • bos gezenin bos ustasi  (14.07.18 13:54:30) 
Yazaklarımı zaten Boş gezenin boş ustası ve Pheno özetlemiş. Ben de şöyle toplayayım kendimce.

İlki şu ki biz ahlaki gelişimin ilk basamağındayız;

www.kpsskonu.com

ceza yoksa itaat yok vs. ve bunun için de bir ceza mekanizması yok. Polis gözetimi de yok (Türkiye'de oran olarak en az görülen şey trafik polisinin ceza yazması belki de), mahkeme sonucunda da "öldürücü" cezalar yok.

Diğeri de evet yaya geçitlerinin konumu da aşırı sallapati. Bazen şehrin en işlek, en geniş, en trafiği bol caddesinin ortasına yaya geçidi koyuyorlar. Zaten görüyorum saniyede belki 5-10 araç geçiyor ben nasıl bu yaya geçidini kullanayım? Mantığa aykırı yerlere yaya geçidi koyuyorlar. Böyle yerlerde şu ankinin tam aksine bi şekilde tüm araçlar kurallara uysa trafik sıkışıklığı/tıkanıklığı muazzam seviyeye gelir.

Yani her şey birbirine bağlı. Daha önce de değinilen "haklarınızı savunun" kısmı da daha önce yine belirtilen "yürürlükteki pratik" yüzünden imkansıza yakın; hatta kaş yapayım derken göz çıkıyor yine daha önce belirtildiği gibi. Mesela şu yaya geçidinden her nerede nasıl olursa olsun araçları beklemeden geçerim düşüncesi Adana'da direkt can alır ya da sakat bırakır. Türkiye'nin belki de en saçma sapan trafiğine sahip Adana'da yürürlükte olan, herkesin benimseyip uyguladığı pratiklere karşı çıkarsan direkt ölürsün. Kavgayla vs değil, direkt kazayla.

Yani hem hemen değişebilecek bir şey değil hem de tek taraflı bir "balyoz" gücüyle/kanunu vs'siyle değişebilecek bir şey değil.
  • podrostok  (14.07.18 18:16:28) 
Turkiye'de yaya gecidinde yayaya yol vermedigi icin ceza yiyen hic kimseyi duymadim. Rusya'da yasiyorum, burada da yaya gecidinden once serit daralmasi, yavaslatici kasis filan yok ama trafik hangi hizda akarsa aksin, gelen arac motosiklet de olsa TIR da olsa durur. Ha olur da bir sekilde surucu dikkatsizlik sonucu yol vermez ve gecerse, polis ya da kamera gorurse aninda cezayi yer. Ya da yaya gecidinde yayaya carparsa onu mahkemede oyarlar. Velhasil belki cezalar boyle saglam uygulanmasa Rusya'da da insanlar uymazdi ama cezalar uygulandigi icin bu kultur artik oturmus, kamera, polis vs olmasa da herkes her zaman yol verir hale gelmis.


  • kartonpiyer  (19.07.18 12:32:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.