[]

Konut faizleri

geçen ay ziraat 0.98 idi.
şimdi 1.38 olmuş.
ev fiyatları ne olacak?
ev almak isteyenler ne yapacak?

 
Krediyle ev/araç vb. alma dönemi bitti, faizler aşırı yüksek. Peşin para veya minimum kredi ile almak lazım.

Ev almak isteyenler inşaat şirketleri ile anlaşıp senetle ev alıyor.
  • Lethe  (13.07.18 17:36:53 ~ 17:37:15) 
Faizler yüksek, ama ev fiyatları düşük. Çünkü daire satılmıyor, uzun süredir eski fiyatlardan daire satılmaya çalışılıyor. Eldeki daireler tükenip de faizler düşüp talep arttığında ve yeniden imalatlar başladığında da fiyatlar çok yükselecek.

Çünkü maliyetler çok arttı, faizler düştüğünde de fiyatlar artacak alacak daire bulamazsınız.

Oturmak için almak istiyorsanız ve mantıklı fiyatlara daire bulursanız düşünün derim.
  • John Bloor  (13.07.18 17:59:43) 
"Eldeki daireler tükenip de faizler düşüp talep arttığında"

ne zaman düşecek faizler? 10 sene sonra mı?
  • dafuq  (14.07.18 13:44:09) 
@dafuq; 2 sene içinde dairelerin tükenip faizlerin de ortalama 1 olacağını tahmin ediyorum.

10 sene sürmez yani, çünkü 10 sene sonra tekrar böyle bir sıkıntı olacak, her 8-10 senede bir oluyor.
  • John Bloor  (14.07.18 15:12:59) 
2 sene çok iyimser bir süre bence. şu an talebin 4 - 5 katı arz var, görünüş itibariyle de bu biraz daha artacak. üstelik fiyatlar da düşmüş değil. en azından izmirde 300 - 400 arası fiyatlandırılması gereken orta karar muhitlerde 700 ü buluyor fiyatlar. emlak piyasasının patlaması olayını daha tam yaşayamadık. taşıma suyla da olsa değirmen bir şekilde dönüyor. bu sene içerisinde makul düşüşler yaşanır bir ihtimal, sonrasında kalantor yatırımcılar piyasadaki arz fazlasını ucuza toplar ama bu kadar arz fazlası ne zaman tükenir de piyasa satabile döner meçhul.

ev almak isteyenler bekleyecek, başka çaresi yok, eldeki parayı dolar, faiz neyse en verimli şekilde 1 sene kadar tutun. para yoksa da geçmiş olsun. fiyatlar düşmeye başlayıp da bir talep yaratıldığında faizler düşer mi bilemiyorum.
  • issiz karga  (14.07.18 16:14:48) 
@issiz karga;

Bu yılın başlarında satışa hazır toplam daire sayısı 750 bindi, son bir yıldır üretim oldukça azaldı. Stok birikmesi bundan çok daha fazla olacağını sanmam.

Yılda ortalama 600 bin çift evleniyor ülkemizde (2015 ve 2016 verileri) bunların yarısı ana-babasının yanında evliliğini sürdürse (ki zor bir ihtimal) en az 300 bin yeni ev lazım demek.

Ortalama 150 bin çift de boşanıyor yanlış hatırlamıyorsam, onları saymıyorum bile.

Buna göre stokların ne zaman eriyeceğini kabaca hesaplayabilirsiniz.

İnsanlar ne zaman evlenmekten ve üremekten vazgeçerse, o zaman inşaat sektörü biter. Ortalama 10 yılda bir bugün ki gibi kriz çıkar ama tekrar devam etmek zorunda.
  • John Bloor  (16.07.18 09:49:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.