[]

terasa şişme havuz aldık

ama ben her ne kadar bir videoda teras üzerinde şişme havuz görüp karar vermede cesaretlensem de şimdi havuzu doldurma hususunda emin olamıyorum. terasın altı boş değil, aldığımız havuz 244cm çapında 74cm derinliğinde, %80 dolumla 2300 litre su alıyor. kurulum kitapçığında balkonlara kurulmaması salık veriliyor ama çatılarda, teraslardaki su depolarını düşünüyorum, onlar da en azından bir 2000 litre alıyorlardır sanırım. bizim teras da sağlam gibi geliyor ama fena halde yanılıyor da olabilirim. ne diyorsunuz?




 
Benzer havuzu arkadaşlarım oldukça eski bir evin teras balkon kırmasına kurup tüm yaz dolu tutuyorlar. Ha tabi evler arasında mutlaka değişiklik olacaktır ama fikir olması açısından yazayım dedim.


  • hedep  (10.07.18 20:41:02) 
Kesin bir şey söyleyebilmek için evinizin statik hesaplarını görmek ve yapım kalitesini bilmek lazım, ama 350kg/m2 bir yük konutlardaki döşemeler için problem olmayacaktır.

Balkonlar genellikle konsol oldukları için balkona kurmayın demişlerdir, ama ne kadar taşıyacağını bilsen balkona da kurabilirsin.
  • malheiros  (10.07.18 22:12:17) 
turkiye'deki kodu bilmiyorum ama kuzey amerika'da balkon dosemesi 100psf icin taraslanir, o da 480kg/m2 demek. Senin havuz %80 doluluk orani ile 492kg/m2. Kisacasi $ansini zorluyorsun.


  • cooperr  (10.07.18 22:25:24) 
abi o havuz bence bahçe için üretilmiştir. ben çok riskli görüyorum o ağırlığı.

ama ciddi ciddi apartman yönetiminden falan apartmanın planlarını vs. edin derim.
  • tchuck  (10.07.18 23:01:41) 
dertlenerek ve irkilerek okudum.
abi bence yapma. surekli o tedirginlikle dunyanin en guzel seyi olsa haz alamazsin.
ayrica o suya bir kere gireceksin sonra degistirecek misin? suya yazik. klor falan da atamayacagina gore mikrop yuvasi. iade yollarini mi denesen. :(
  • sparkle kiddle  (11.07.18 00:26:22) 
Bina yeni ise, yani 2000 li yıllardan sonra deprem yönetmeliği ile yapıldıysa sorun olacağını sanmam.

Balkonda yapmayın denmesinin sebebi bolkonlar taşıyıcı kolonlardan sonra dışarıda kalan çıkmalarra kurulduğu içindir.

Ama teras öyle değil, komple tablanın bir parçası ve aşağıda o tablayı taşıyan kolonlar var. Tam da terasın ortasına denk gelen kiriş de vardır, dedim ya önemli olan binanın yapım yılı.

Şöyle düşünün, çok daha eski yapıların kot farkından dolayı yol seviyesine denk gelen damlarına otopark yapıp araba park ediyor insanlar, ortalama 1,5 ton olan araba sadece 4 noktadan basınç uyguluyor tabana.

Sizin havuz her cam karesinden basıç uyguluyor, bina yeniyse korkmayın.

NOT: Filtre, klor, yosun vb konular için ayrı bir başlık lazım.
  • John Bloor  (11.07.18 11:17:44 ~ 11:20:16) 
@John Bloor - "bina yeniyse korkmayin" genelde felaketten onceki son cumle oluyor. bir araba tamircisinde de sunu duymustum "abs modulu bozulmus, abs'niz calismiyor ama gerek yok zaten abi, pedali pompalayacaksin iste" ayni hesap :)


  • cooperr  (11.07.18 20:37:15) 
@cooperr, @neotunc yeniyse korkmayın dememin sebebi;

binanın statik hesaplarını, kullanılacak beton demir yeterliliğini, ve de bunlar kullanılırken kontrolünün insiyatifi eskisi gibi kalfaya ya da müteahhite bırakılmıyor.

Müteahhit sadece parasını ödüyor, binanın betonarme kısmının sağlamlığından asla korkmayın. Ha kapısı penceresi mutfağı dandik olur 2 senede dökülür, bişey diyemem. Ama kaba inşaatta malzemeden kaçamazlar.

Beton santralinde silolarda oluşan hatalardan dolayı düzgün karışım olmadığı için betonun kalitesiz döküldüğü, bundan dolayı da o katın komple yeniden yapıldığı bir çok örnek var bildiğim.

Çünkü sorumluluğu müteahhitte değil, müteahhit parasını verir ve betonun o kalitede gelmesini ister. Beton firması o kalitede betonu sağlayamazsa bu onun sorumluluğu, onu kontrol eden de yapı denetim mühendisleri.

Adamın götünü keserler yani, eskisi gibi değil işler.
  • John Bloor  (12.07.18 13:17:53) 
@John Bloor

bina kalitesi depremden sonra artmis olabilir, ki ben pek oyle gormuyorum malesef, beton kalitesi falan artti tabiiki ama detaylar bence hala sikintili, gereksiz bir suru cikmalar falan, "gorunmeyen" yerlerin ne kadar duzgun detaylandirildigi muamma. yani kisacasi bina yeniyse korkmayin diyemeyiz, bunu unutun.

cok fazla detaya girmeyecegim ama her binanin tasiyici sistemi ulkenin bina yonetmeligindeki yuklere gore dizayn ediliyor. daha once de yazdigim gibi, teras/merdiven/balkon tarzi alanlar genelde 480kg/m2 yuke gore tasarlanir. arkadasin havuzu %80 doluluk ile bu yuku geciyor ki birde ayni zamanda bu terasta 3-4 kisinin de takildigini dusunelim, yukler daha da artiyor.

yonetmeliklerde cesitli guvenli katsayilari var, mesela betonun gucu dusurulur, yukler yukseltilir ki bir "buffer" elde edilsin balkona dusunmeden etmeden birsey olmaz diye havuz koymaya calisanlar icin :). Ama arkadas hakli olarak sormus, biz de aktif olarak bu isleri yapan biri olarak dedik ki riske girme cunku sinirdasin.

arkadas isterse tabiiki bir statikciye gidip dosemeyi kontrol ettirebilir, adam gibi hesap kitap yapildiktan sonra bir ihtimal kurtariyor olabilir. bu ise para harcamaya deger mi, orasina arkadas karar versin diyor ve kapatiyorum konuyu. sorunuz varsa mesaj atin seve seve cevaplarim.
  • cooperr  (13.07.18 20:44:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.