[]

En yakın arkadaşın hayatına müdahale

Liseden beri süren, 10 yılı aşkın sürelik bir arkadaşlığımız var. Baba tarafı, işaat ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, şehirde bilindik bir aile. Bir 6 yıl öncesine kadar durumları iyiydi. Babası çapkın bir adam, eşini aldattı, boşandılar. Mal varlıklarının yarısı annesine gitti. Arkadaşım, babasıyla yaşamaya devam etti ama babası için işler kötüye gitmeye başladı, sonra da kontrolü kaybetti. Battı balık yan gider mantığıyla sahip olduğu şeyleri satıp yemeye başladı. Arkadaşım da özel bir üniversitede matematik bölümü okudu, başlarda bu devran hep böyle sürecek sanıyordu, o yüzden sallapati bitirdi. İşler kötüleşince de "kadınlara yedirecek parası varsa bana da var." diyerek babasıyla inatlaştı ve çalışmadı. Şimdi 28 yaşında, lisans eğitimiyle ilgili hiçbir tecrubesi de yok. Mecbur kaldığında, alakasız geçici işlerde çalıştı. Son 3-4 yıldır böyle bir süreç var. Babasının elinde kala kala 10 kişinin çalıştığı bir mobilya atölyesi kaldı, oradan geçiniyorlar. Eskiden standartları yüksek olduğu için bu duruma alışamadılar, harcamaları düzenleyemiyorlar. Amcaları, arkadaşıma yardım ediyor ancak babası duruma razı olup çalışmak yerine kardeşlerinden bir şeyler koparmaya çalışıyor sürekli. O yüzden onlardan gelecek yardım imkanları da gittikçe kayboluyor. Hal böyle olunca psikolojisi artık bizi kaygılandıracak derecede bozuldu. Yardımcı olmaya çalışıyorum elimden geldiğince ama olmuyor. Ben yazılım sektöründeyim, matematikçi olduğu için yönlendirmeye çalışıyorum ama kendine de hiç güveni yok. İşin kötüsü, babasının benim babama da bir miktar borcu var. Kendisi için bir şeyler yapmasını söylerken ister istemez babasına da geliyor konu ve yanlış anlıyor çoğu zaman. Arkadaş grubumuzdaki diğer insanlarla bir araya gelip bir kahve içsek, hesabını ödesek ağlayabiliyor sonra bazen bize katılmıyor. Müdahale etsek olmuyor, salsak yine olmuyor. Siz olsanız ne yapardınız?




 
batma durumları yüksek bir yerden düşmeye benziyor. 2. kattaki adamın düşmesiyle 20. kattaki adamın düşmesi de birbirinden farklı oluyor haliyle.

arkadaşınız ve ailesi belli bir standarda alıştığı için halihazırdaki durum içlerine sinmiyor. sinmeyince de herkes birbirine takıyor örnek olayda olduğu gibi. iki erkek arasındaki ilişkiye hele hele baba oğul ilişkisine bırakın dışardan birisini bazen anneler bile müdahil olamıyor. her ne kadar arkadaşınızın hayata olan ilgisizliği kendi meselesiymiş gibi gözükse de ben arkadaşınızın şu an yaptığı bir çok şeyin babasıyla olan anlaşmazlığından kaynaklandığını düşünüyorum. dolayısıyla direk baba oğul ilişkisine müdahele etmediğiniz takdirde arkadaşınızın hayata dair tercihlerinizi değiştirmeniz çok zor.

ancak belki bir bilinç altına sokma durumu olarak arkadaşınızla konuşurken sürekli yazılımcılıktan buradaki iş imkanlarından vs. bahsedebilirsiniz laf arasında. arkadaşınız bir gün kendi yoluna bakmaya karar verdiğinde ilk aklına gelecek seçenek yazılımcılık olacaktır.
  • tanrinin kudret eli  (07.07.18 01:18:32) 
Bu kadar duygusal olmaya gerek yok. Ben de matematik bölümünde okudum, sonra başka bir bölüm kazandım ve bıraktım. Daha 1. sınıfta bir dersanede çalışmaya başlamıştım. Ki o zaman 21 yaşındaydım. Ondan çok daha genç yaştaki insanlar Anadolu'da tek başlarına yaşayıp öğretmenlik yapıyorlar. Mesleği olmasa tamam diyeceğim de, şu anda çalışıp kendi hayatını kurmak dışında bir seçeneği yok. Sizin yapmanız gereken onu çalışması için desteklemek.


  • dissendium  (07.07.18 01:18:33) 
arkadasima fakirligi ogretirdim. eski cevreyi terketsinler, butce ve gurur o ortami kaldiramaz artik... seklinde telkinlerde bulunmak istesem de yapamam tabii ki. ama cozum bu. 10 kisnin calistigi atolyenin geliri de az bir sey degildir.

ozetle bir sey yapmam. hayat bu. acimasiz. yaptigim sey, belgesel acip aslanin yavruyu yemesini izlemek olur. doganin kanunlarina karsi gelinmez.
  • tomcruise  (07.07.18 01:22:01) 
Durumunu ajite edip trajediye donusturmesine destek oluyorsun musamahakar davranarak. Yapabilirim dersen sert ve acımasız davran, vah kıyamam tarzında değil. Başka türlü kendine gelmesi zor gibi bu durumlardan sonra.


  • dafaisss  (07.07.18 01:29:50) 
@tanrinin kudret eli özellikle ilk paragrafta çok haklısınız. Yalnız, erkek değil kendisi. Son paragrafla ilgili olarak da şunu söyleyeyim; bahsettiğim gibi hiç özgüveni yok ve alanından o kadar uzak kalmış ki. Hatta geçenlerde Yks'ye yeniden girecek olan bir arkadaşımız vardı, bir şeyler içerken masada matematik muhabbeti döndü, sayı sistemleri ile ilgili basit bir konu hakkında yanlış bilgi verdi kendisi, masadaki diğer arkadaş kendisini düzeltince ona bile bozuldu.

@dissendium Siz de haklısınız. Olması gereken odur, aslında her koyun kendi bacağından asılıyor, hayatın gerçeği. Sanırım kadın olduğu için bu duygusal dengeyi sağlayamıyor.
  • yazarcik  (07.07.18 01:33:12) 
@dafaisss Benzer durumdaki başka bir arkadaşıma yapabilmiştim bahsettiğiniz şeyi, sert olmak gerekir normalde. Konuyu daha dramatik bir hale getirip dertleşme alanına çevirmek istemiyorum ancak ben kardeşimi çok elim bir şekilde kaybedip dibe vurduğum zaman beni bu arkadaşım kaldırmıştı. Zaman farklıydı, kişilikler farklıydı. Müsamaha göstermemin en önemli sebebi, bu minnet duygusudur.


  • yazarcik  (07.07.18 01:45:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.