[]

25 dakika kalp durması ve yoğun bakım

Selamlar,
50 yaşındaki amcam bugün kalp krizi geçirdi. 25 dk kalbi durmuş. Kriz anında hastanede olması anında müdahale sağlamış olsa da yoğun bakımda. Kalp damarları tıkalı değil. Durum kritik.

Merak ettiğim aramızda doktor, doktor adayı ya da bu gibi olayı deneyimlemiş kimseler var mı?

Korkum yaşa da hasar bırakması ve hasarın boyutu.

Doktorlar haliyle henüz net konuşmuyorlar.

Teşekkürler.

 
bu "x dakika kalbi durdu" veya "2 dakika gec kalsaydiniz kaybedebilirdik" gibi seyler doktorlarin "halkin anlayacagi dilden" konusma girisimidir. biri cok agir bir problem gecirdigini digeri ise yakinlarin bir seyi atlattiktan sonra moralini biraz yukseltmeyi amaclar. bazen de beklentileri kontrol etme, umutlandirma / umut vermeme amacli ki sonra beklenen olursa şok olmasin kimse. normalde 25 dakika kalbi hakikaten durmus biri yasayamaz 3-5 dakika icinde beyin geri donulmez hasar esigini coktan gecmistir. 25 dakika stabilize edilememistir belki ama 25 dakika boyunca vucudunda kan pompalanmamis demek degildir o yani, yoksa yogun bakimda degil baska bir yerde olurdu su an.

o yuzden verdiginiz verilerden ne olup bitecegini soylemenin mumkunu yok. mevcut yasi, kriz oncesi hastanede neden bulundugu, diger hastaliklari vs bilinirse uzerine kalp krizi sonrasi olasi durumlar icin bir istatatistik uzerinden konusulabilir belki o kadar - veya tam olarak ne oldugu ogrenilirse belki...

doktor degilim, yukaridaki doktor yakinlarimdan olan sohbetlerden derlemedir. cok gecmis olsun.
  • robokot  (06.07.18 01:33:00 ~ 01:36:04) 
geçmiş olsun, hastanede anında müdahele sağlanmışsa sürekli kalp masajı yapılmıştır diye tahmin ediyorum, dolayısıyla kalıcı zarar olasılığını minimuma indirmişlerdir sağlık çalışanları.

ben de doktor değilim, tekrardan çok geçmiş olsun umarım en kısa zamanda ayaklanır.
  • yuto  (06.07.18 02:07:41) 
geçmiş olsun, şifalar dilerim. doktor değilim ama en azından bi kaç konuda içini rahatlarabileceğimi umuyorum.

sanırım sorduğun şey aslında beyin hasarı.

hastanede olduğunu söylemişsin. 25 dakka kalbi durup öylece kalmamıştır. yani evet kalbi durmuştur, en kısa sürede suni tenefüse, kalp masajına(ya da tıbbi makinalara bişeylere bağlamışlardır tam bilmiyorum.) başlamışlardır, tekrar kalbini çalıştırana kadar 25 dakika geçmiştir.

bu arada oksijen ve kalp masajı yapıldığı içinde beyin oksijensiz kalmamıştır.

en azından hastanede başına geldi başka bir yerde olsaydı durum çok daha kötüydü. en azından yoğun bakımda bakılabileceği en güvenli yerde ve gözetim altında.
  • killerbee  (06.07.18 02:17:58 ~ 02:24:56) 
Katılıyorum 25 dakika değildir o. Hasar bırakması riski tabiki var. Babam 62 yaşında ve 1 ay kadar önce kalbi 2 defa hastanede durdu. 5'er dakika dediler ama ben de o kadar durduğunu sanmıyorum. Çok fazla sağlık sorunu var. 2'sinde de çalıştırıp sonra operasyona aldılar. Yaşatabildiler. Bize de hasar olabilir demişlerdi ama olmadı.

Bu arada uyandıktan sonra göğsünde ağrı olabilir. Genelde doğru düzgün kalp masajı yapılıp hayata getirilen hastaların kaburgalarını kırmış oluyorlar süreç sırasında. geçmiş olsun. bırak doktorlar yapsın yapacağını. şu an bir şey bilemezsin.
  • twelfth  (06.07.18 10:18:18) 
25 dk kalbi durdu şu demek aslında:
25 dk boyunca kalbinde spontan elektriksel aktivite yoktu. Yani kalbi çalışmadı.
Burada hastanin sonraki sürecini belirleyecek olan ise şu:bu süreçte kan dolaşımı var mıydı? Yani etkili bir şekilde kalp masajı yapılarak, organlara yeterli oksijen sağlandı mı?

Bunların cevabını da verecek olan zamanın ta kendisi.

Geçmiş olsun.
  • the kene  (07.07.18 02:25:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.