[]

Tıp Bilimi Kansere Niçin Çare Bulamıyor? (Tıbbi bilimsel cevaplar tik alır)

ÇOK ÖNEMLİ: "İlaç şirketleri yüzünden." cevabı cevap kabul edilmeyecektir.

Bilimsel makale ve okunması gereken yazılar da cevap kabul edilir. Neden hala çare yok?


 
Kanserin çaresi yok değil. Hemen tüm kanserler (lösemi vb hariç) erken evrede tespit edildiğinde cerrahi olarak çıkartılarak hasta kür edilebilir. Zaten "kanserin çaresi ne?" sorusu da doğru bir soru değil. Kanser adı altındaki hastalıkların tek ortak özelliği bir veya birkaç çeşit hücrenin kontrolsüz çoğalıyor (ve başka doku ve organlara sıçrıyor) olması. Bunun haricinde kanserin bulunduğu organdan - hücre tipine göre, hücrelerinin çoğalma sayısından - salgıladıkları muhtemel enzim/hormonlara göre vs vs çok farklı çeşit ve tipleri mevcuttur. Yani bırakın bir akciğer kanseri ile karaciğer kanserinin arasındaki farkları saymayı; büyük hücreli ve küçük hücreli akciğer kanseri bile ancak bu kadar alakasız olabilirdi.


  • gonion  (05.07.18 20:02:12) 
kanserin caresi ya da kandere yakalanma ihtimalini minimanize edilmesi diyelim, suanki sehir hayatinan vazgecmektir.

onlarca kanser turu var. hepsini cozmek icin cok fazla yatirima ihtiyac var.
  • ubi dubium ibi libertas  (05.07.18 22:26:27) 
kanserler, normal vucut hücrelerinden çok çok daha hızlı bölünrler. bu bölünmelere sırasında normaldeki kontrol noktasına sahip olmazlar. tabi bizim vücut aptal mı, gitmiş hücrelerin DNAsında telomer diye bişi koymuş. Telomer dediğimiz şey Dna'nın sonunda ve başında bulunan, her bölünmeyle gitgide azalır, en azından normal hücrelerde. ama kanser hücreleri durur mu, adamlar gitmiş telomeraz diye bir enzim yapmış, bununla gidiyor telomeri istediği kadar uzatıyor, istediği kadar bölünüyor.
şimdi işin ilginç kısmı, bir kaç yıl önce bir yerlerde araştırmacılar ''AHA KANSERE ÇARE BULDUK'' diyerek telomeraz enziminin çalışmasını engelleyen bir modifikasyon yaptılar. yani teoride kanser hücreleri eskisi gibi bölünemeyecek, bundan dolayı kendi kendine eradike olacaktı hastalık döngüsünden sonra. sonra ne mi oldu, teoride işe yarayan, pratikde de çalışan işlemle kanseri engelleyemedik.
toplamak gerekirse kanser hücreleri bir nevi mükemmel hücreler. ölümsüzler, çevreye mükemmele yakın adapte olabiliyorlar. mesela 1952 yılında ölen henrietta lacks'ın overinden alınan kanser hücreleri dünyada bir çok labda yaşamlarına devam ediyorlar.
  • neverlose  (05.07.18 23:23:29) 
hocam bunun temel nedeni kanserin aslında tek bir hastalık olmayı, bir hastalık grubu olmasıdır. hücrede bölünmeyi kontrol eden iki tip gen bulunur, tumour suppressor ve proto-oncogene olarak adlandırılırlar. tumour suppressor bir gen gereğinden az çalışırsa ve/ve proto-oncegene'ler gereğinden fazla çalışırsa kanserleşme görülebilir (basite indirgeyerek anlatmaya çalışıyorum). bu iki duruma neden olabilecek çok fazla faktör ve mutajen vardır ve her kanser türünün mekanizması ufak tefek farklarla birbirinden ayrıldığından hepsine karşı işe yarayacak çözümler bulmak zor. bir de şu unutulmamalı ki kanser hücreleri hyaluronik asit ve benzeri başka molekülleri degrade ettiklerinden normal hücrelere kıyasla çok daha hızlı/fazla hareket eder ve bölünürler. kabaca böyle cevaplayabilirim sanırım.


  • camdan bakinca gordugun adam  (05.07.18 23:26:19) 
Çünkü kanser tek bir hastalık değil. Kanser dediğimiz şey hücrelerin kontrolsüzce çoğalması. Vücutta her farklı hücre farklı şekillerde kanserleşebiliyor. Hepsinin yayılma, büyüme, tedavi methodları farklı, sebep olduğu ölüm sebepleri farklı. O yüzden kanserin ilacının bulunması mümkün değil çünkü her türlü alttip kanseri farklı bir hastalık olarak değerlendirip farklı tedavi etmek gerek. Ayrıca dışardan öyle gözükmese bile kanserle mücadele konusunda tıp çok mesafe kaydetti. Her geçen sene kanser hastalarının ortalama yaşam süresi artıyor.


  • Haldamir  (05.07.18 23:28:43) 
Basit bir kemik kırığında bile birçok farklı tedavi yöntemi ve bu yöntemlerin farkli uygulanma biçimleri var.

Hal böyle iken belki yüzlerce tipi olan bir hastalık grubunun tedavisinden bahsetmek olaya çok yüzeysel yaklaşmak oluyor.

Yani kanserin tedavisi bulundu olayı tamamen medyanın uydurması. Birçok kanser türü için her gün yeni tedavi yöntemleri deneniyor, var olanlar daha iyi hale getiriliyor.

Ama?
İnsan DNA sinin yazılım gibi tamamen programlanabilir olduğunu zamanlar gelince tam olarak kanserin tedavisi bulundu diyebiliriz.
  • the kene  (07.07.18 02:36:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.