[]

İstanbul'un Fethi Askeri Deha İşi Mi?

Bizim Fatih, (gerçekliği tartışılan) gemilerin karadan yürütülmesinden başka, bildiğin brutal force kullanmak dışında büyük bir taktik-yetenek göstermiş mi?. Zaten zayıflamış olan bizans'a son darbeyi vurup yıkan olmuş sadece. Bu şuna benziyor Lennox Levis, koca Mike Tyson'u nakavtla yendi.tamam yendi ama yaşlanmış ve formdan düşmüş Tyson'ı yanına yaklaştırmadan uzun kollarıyla yorarak nakavt etti. tamam yine büyük başarı ama çok büyük bir taktik ve yetenek gösterek yenemedi sonuçta.

* Şu duyuruyu görünce aklıma geldi:
www.eksiduyuru.com

 
Bizim İstanbul'un fethi dediğim yer, Osmanlı toprakları arasında sıkışmış Eminönü kadar bir yerin ele geçirilmesi sadece, çok abartılacak bir şey değil. Gücünün neredeyse doruklarındaki bir Osmanlı imparatorluğunun böyle bir yeri ele geçirmesi gayet normal, asıl şaşırtıcı olan şey o döneme kadar ele geçirilememesi ama bu tabii güçsüzlüğünden beceriksizliğinden olan bir şey değil, daha çok politik konular.


  • angelus  (04.07.18 21:38:55) 
Hayır. Havan topu olayını tartışmak da manasız. 2. dünya savaşında Amerika askeri dehanın zirvesi sayılmalı öyleyse.

Askeri deha tam olarak ne demek ayrıca? Daha fazla uzatmayacağım, oyum Sezar'a.
  • Piukh  (04.07.18 21:56:19 ~ 21:57:22) 
o dönemdeki şehirler bir los angeles, bir dallas genişliğinde olduğu için @angelus'un eminönü kadar tespitine katılıyorum... sanırım kendisi şaka yaptı, zira istanbul o dönem için en büyük şehirlerden birisi. ortada büyük şehirler yok o sıralarda. ikamet ağırlıklı köylerde tarım yapan kırsal kesimde. sanayi devriminin bile öncesi fantastik bir çağdan bahsediyoruz.

istanbul'un fethinde ise, büyük bir askeri deha görmüyorum ben. timur'un stratejileri gibi esneklik alanı geniş bir konu değil. bir muhasara. hatta gereğinden fazla uzayan ve ordu içinde isteksiz seslerin duyulmaya başladığı bir muhasara.

çandarlı'nın özellikle isteksiz olduğu, fatih'i fetihten vazgeçirmeye çalıştığı söylenir. burada fatih'in 21 yaşında bir genç olarak psikolojik baskıyı kaldırabilmesi daha büyük bir olay bence. zira baş vezirlerinizin size karşı olduğu ve işlerin sizin adınıza pek de iyi gitmediği bir noktada kararın arkasında durmak kolay değil.

diğer vurgulanması gereken nokta ise, istanbul'un fethinden önceki dönemde beyazit olmak üzere bir deneme olmuş, istanbul'un etrafı tamamen sarılmış ve şehir deniz yoluyla gelecek yardımlara bağlı hale gelmiştir. bu nedenle zaten şehrin düşmesinden önceki birkaç on yıl boyunca şehirde bulunan sanatçı, düşün adamı, bilim adamı gibi değerli insanlar burayı terk ederek miraslarını peşlerinden italya'ya taşımışlardır.

bence burada büyük bir dehadan ziyade, iyi hazırlanılmış bir kuşatma var. dönemin en büyük topları dökülüyor ve bu topların açtığı gedikleri kolay kapatamıyor bizans ordusu. günde 2 kere atış yapabilen toplar bunlar ama bizans üzerinde yarattığı baskı korkunç. o dönem şehirde bulunan venedik veya cenevizli bir doktorun notları var satılan. alıp okuyabilirsin.
  • antikadimag  (04.07.18 23:10:52 ~ 23:11:16) 
Şöyle de bir şey var. Tarih her zaman 'görmek istediğimiz gibi değildir' dedirtiyor insana.

eksisozluk.com
  • oguz altun  (04.07.18 23:12:52) 
çok basit mantıkla bir çağı açıp başka bir çağı kapatan olay olması, daha önce sayısını hatırlayamadığım kadar kuşatılıp alınamaması, 21 yaşında bir komutan tarafından fethedilmesi, gemilerin karadan yürütülmesi(ki bazı tarihçiler bunu küçümsüyor), havan toplarının ilk defa kullanılması gibi sebepler işin içinde dehanın olduğunu ispatlıyor.


  • kraldan cok kralci  (05.07.18 11:20:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.