[]

bilimkurgu edebiyatına giriş

daha önce hiç bilimkurgu kitabı okumadım. idefix'in indirim günlerinden faydalanıp kült olanlardan şu aşağıdakileri sipariş ettim, yarın geliyor. hepsini okuyacağım ancak hangisinden başlayayım, hangi sırayla devam edeyim, okuyanların tavsiyelerini beklerim. teşekkürler.

cesur yeni dünya - aldous huxley
efendi uyanıyor - h g wells
zaman makinesi - h g wells
ben robot - isaac asimov
işte insan - michael moorcock

edit: elbette bunlardan daha okunası eserler de vardır onları da sıraya alırım tabii ki. ancak dediğim gibi bunları aldım, şimdilik bunlar arasında bir sıralama öneriniz olursa daha mutlu olurum.

 
Bi sıra söylemeyeyim de, Cesur Yeni Dünya'yı okuyacaksan eğer 1984'ü ve Fahrenheit 451'i de okumalısın, yoksa eksik kalır.


  • angelus  (04.07.18 16:05:13) 
yıkıma giden adam, biz (cesur yeni dünya ve 1984'e ilham olduğu söylenir), mülksüzler de eklenebilir bu listeye. hg wells'den görünmez adam da başarılı.


  • givemesomesubstance  (04.07.18 16:08:34 ~ 16:09:43) 
Asimovu kafana göre okuma. Okuma sırasına gore git.

Dune ve ender oyunlari harikadır. Okuyunuz okutunuz.
  • kablelvuku  (04.07.18 16:09:41) 
elbette bunlardan daha okunası eserler de vardır onları da sıraya alırım tabii ki. ancak dediğim gibi bunları aldım, şimdilik bunlar arasında bir sıralama öneriniz olursa daha mutlu olurum.

@angelus; 1984'u okudum, fahrenheit 451'i de ilk fırsatta okuyayım.
  • robin crusoe  (04.07.18 16:13:11 ~ 16:14:54) 
şundan başla bundan başlama demek zor ama arthur clarke ve philip dick okumadan olmaz, sonrası için aklında olsun. tabii hepsi müthiş bir külliyat yapıyor, kitapların konularına göre tek tek bakıp ilgini çekenle başlarsın.

ya da yazarları daha detaylı araştırıp felsefik yaklaşımlarını araştırır, hangisi daha ilgini çeker ona göre başlarsın. kimileri için sci-fi bir araç ve kitabı asıl güzel hale getiren altındaki fikir ve sana sorgulattıkları oluyor, kimileri de aksiyonu ve sürükleyiciliği ön safhaya alıp güzel bir okuma seyri sunuyor. okudukça tarzını bulursun, bazıları sıkıcı gelir bazıları ufuk açar; bu açıdan da araştır derim. senin ne tarz sevdiğini, ne tarz şeyleri okuduğunu bilemeden bir şey önermem çok işine yaramaz; o yüzden araştır dedim.
  • Bruce  (04.07.18 16:17:19 ~ 16:20:24) 
Dune ve asimov’un vakıf serisini yazım sırasına göre okumanı öneririm.


  • yeteramadenedimherseyi  (04.07.18 16:57:09) 
Kİtaplar birbirinden farklı aslında herhangi bir sıra ile okunabilir. Ortak noktaları gelecekte geçmeleri. İşte insan, zaman makinesi direk zaman yolculuğu, efendi uyanıyor da böyle denebilir.
Cesur yeni dünya ve ben robot'ta zaman yolculuğu yok ama gelecekte geçiyor.

Cesur yeni dünya, önemli bir distopya bence bunu biz-1984-fahrenheit ile birlikte kara dörtlü ile okumak iyi olur. O nedenle diğerlerini okuyacağın zamana bırakabilirsin. Ama muhtemelen dört kitap içerisinde en rahat okuyacağın kitap bu olacaktır.

Zaman makinesi ve işte insan bir çırpıda okunur kitaplar zaten kısa. Ben Robot ise Asimov külliyatında Robot Serisi sonrasında Vakıf Serisi'ne giriş olarak okunabilir. Ama bundan önce Sonsuzluğun Sonu monokl yayınlarından bulup oku, doğrudan bağlantılı değil ama evrenin başlangıcı için doğru bir seçim.
  • FAtE  (04.07.18 18:18:30) 
Karşim sen bunları geçi Asimov golden age'ten bi amcadır, sıkıcıdır. (mühendislerin yazdığı edebiyat janr edebiyatından -pulp fiction'dan- öteye pek geçemez) HG Wells iyidir ama fikir adamıdır, karakterlerde derinlik yoktur, roman değil fikirsel metin okursun.

Bruner oku, Dick oku, Strugatsky oku, Lem oku, Le Guin oku, Gibson oku. Sora bunlara da geçersin bi ara.
  • idonthaveatvset  (04.07.18 21:52:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.