[]

arkeolojik kazılara gönüllü katılma

merhabalar,

uzun süredir oturum izniyle türkiye'de yaşayan ve tc vatandaşlığı almak üzere olan bir arkadaşımızın yaz dönemi için böyle bir isteği var.

şehirdeki üniversitenin arkeoloji bölümünden, kazı alanında da çalışan bir prof. hocamıza sorduğumuzda kazılara katılım için 6 ay önceden kültür bakanlığı'na başvuruların yapılması gerektiğini, güvenlik soruşturması vb biraz zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

şimdi bu arkadaşımızın (40+ kadın) herhangi bir kötü niyet ihtimali yok. anadolu tarihini ilgiyle okuyor, diksiyon kursları alıyor, aktif şekilde sosyal faaliyetlerin içinde olmaya çalışıyor, kendi ülkesinde de defalarca katılmış bu kazılara. kötü haberi vermeden biraz daha bilgi alabileyim diye size sormak istedim. aramızda bu tür faaliyetlere katılmış olan var mı acaba? işin aslı astarı ve tek yöntemi bu mudur?

teşekkürler

 
hoca sizi yemiş.


  • paudi  (04.07.18 01:40:22) 
@paudi

paleoberkay.blogspot.com

evet work&travella bizden gidenler sağda solda kazılara katılıyormuş bizde niye böyle şeyler var, yada tanıdık mı olmalı ben de anlamadım.

@acemi

:)) sanki çalmayacakmış gibi bi baksak, kadın isterse izni de alacaktır ama süre çok uzun. eşi iş arkadaşımdı, yakın zamanda kaybettik böyle bi meşgaleye ihtiyacı var.

katılanlar nasıl katılıyor bi yaşayan bilen örnek olursa en azından.
  • kaichi  (04.07.18 02:21:33) 
Ajan ya da tarihi eser kaçakçısı olmadığından nasıl bu kadar eminsiniz? Yani sizin için diyorum, öyle bir şey ortaya çıkar da siz de aracı olmuş bulunursanız canınız sıkılmasın sonra.


  • dafaisss  (04.07.18 02:23:37) 
Kimse sizi yememis. Ben gorevli olarak bile katilirken Aralik ayinda bir form dolduruyorduk. Ancak o form doldurulduktan sonra kaziya katilmak mumkun oluyor. Her kazinin Kultur Bakanligina bagli bir "kazi komiseri" denilen arkeologu var. O kisi katilanlarin belgelerini kontrol ediyor ve eger usulsuz bir durum varsa Bakanligi bilgilendiriyor. Dogal olarak kazi ekibi bu durumu goze alamiyor.

Turkiye'de yasanan kacak kazilarin boyutunu bilseniz, nedenini pek sorgulamazdiniz. Cok merak ediyorsa, belki bir-iki gunluk kabul eden yerler olur. Onun haricinde cok zor.
  • evrim halkasi  (04.07.18 02:47:58) 
@dafaiss

yani türkiye'ye geldiği andan itibaren tanıyorum bu ablayı, bitki çayları yapıp içen her bildiğini paylaşan arkadaş canlısı bi insan, eşimle aynı ülkeden. parayla pulla işi olmayan fatura ödemeyi bile bilmeyen bir kişiydi, eşini kaybedince sudan çıkmış balığa döndü yeniden bi hayat kurmaya çalışıyor işte buralarda.

@evrim halkası

çok teşekkürler açıklama için. işte o bir iki günü sormak istemiştim; yukarıdaki blog linkinde de okumuştum o misafir katılım konusunu. tanıdık ile kastettiğim oydu; inisiyatif kullanıldığından herkese güvenilemediği anlaşılıyor. bi de yabancı olunca sanırım iyice imkansıza yakınsıyor onun durum. neyse artık.
  • kaichi  (04.07.18 03:45:26 ~ 03:45:58) 
Yabancı uyrukluların kazılara katılması çok uzın ve bürokratk bir süreç gerektiriyor. O yüzden hiç bir hoca kolay kolay almaz.

Ki TC bu konuda haklı, zamanında çok eser kazı bahanesiyle alındı götürüldü ülkeden.
  • KaraSakall  (04.07.18 11:41:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.