[]

Domates fidelerimin uzaması durdu

2-3 hafta önce ektiğim tohumlar ilk haftadan filiz verdi ve 8-12 civarı fide çıktı. Bunlar 3-4 gün içinde hızla uzadılar daha sonra toprakta hafif bir küflenme olunca ben de doğal elma sirkeli sudan fısfıs yaptım küflenme ertesi güne geçti. Şimdi uzamaları yavaşladı ve boyları yaklaşık 5 cm kadar. Bu normal mi yoksa artık fideleri ayırıp bağımsız dikmem mi gerekiyor? Küflenme olmasın diye elma sirkeli su veriyorum hala acaba ondan uzaması durdu? Çok teşekkürler şimdiden!




 
birincisi geç kalmışsın nisan ortası, mayıs gibi ekmen lazımdı fideleri. şu an da topluyor olman lazımdı.

5 cm biraz ufak, biraz daha büyüse iyi olur. tabi eğer çok sıkışık ekmediysen.

kimyasal kuru gübre? sıvı gübre? torflu toprak? var mı bunlar?
  • killerbee  (03.07.18 14:32:45 ~ 14:34:32) 
Evet geç kaldım farkındayım ama tohumlar boşa gitmesin diye ekmek zorundaydım. Amacım bunları seneye kadar yaşatmak her türlü tavsiyeye açığım bu yüzden. Torfu toprağa ektim ve hiç gübre vermedim ekstra ne vermeliyim?


  • neferkitty  (03.07.18 14:34:45 ~ 14:36:05) 
ben 30 çeşit domates ektim evde. misket gibi olanından tut, karpuzgibi desenlisine, limon gibi olanına, moruna, siyahına, kuş üzümü kadar olanına, cherrye, tiger a kadar.

kulldnığım sıvı bir gübre vardı. yanlız şöyle 1 litre satılıyordu tarım ilacı. atıyorum 90 litre suya , acayip cüzzi bir miktar eklenip haftada 1 bu gübreli ilaçla sulanıyordu. çok fark etti. yani zamanını doğru ayarlasaydın 3 litre 5 litre toprakta bildiğin sırık domates bile yetiştirebilirdin.

seneye yaşaması zor bence.

hollandadan almıştım ben tohumları, eşe dosta da çok dağıttım, hibrit değildi. 1 2 euro bişey zarfa koyup gönderiyolar, tohum işi kolayda, şimdi gider birisi uyuşturucu madde tohumu der başın ağrır diye çekiniyorum, o zamanlar böyle şeyler bu gün ki kadar sık rastlanır değildi.
  • killerbee  (03.07.18 14:36:54 ~ 14:38:29) 
Peki benim anlamadığım nokta şu ben bu sene hasat etseydim o domatesi fidesi seneye kadar kendiliğinden kalıyor olacak mıydı yoksa her sene tekrar mı ekiliyor?


  • neferkitty  (03.07.18 14:41:04 ~ 14:43:32) 
her türden 2 3 domatesi tohumluğa bırakırsın.

yani, artık olgunlaşır, daha da olgunlaşır, dalından düşer, içinden tohumlarını alıp kurutursun, seneye tekrar ekersin.

fideye bişey olur mu onu bilmiyorum, kuruma ihtimali var, çürüme ihtimali de var.

sonuçta sıcak seven bir bitki domates.

uygun şartları yakalarsan uzun süre sürekli de verim alabileceğini düşünüyorum, seracılar nasıl yapıyor bakmak lazım ama onlar hibrit kullandığı için bu düşüncelerimiz tutmayabilir.

ben mesela mayısta ektiğimde 1 2 3 sefere kadar meyva alabildiğimi hatırlıyorum. ama 7 sene geçti hatırlayamadım.

hatta konu komşu görmeye geliyordu, envayi çeşit domates ufacık balkonda, haftada neredeyse 10 kiloya yakın alıyordum, 25 saksı tabi dedim ya deneysel türler vardı, bir de cherry gibiydi, kalkıp sırık domates de ektim, o da meyva verdi 5 litrelik saksıda ama tadı ötekler gibi güzel değildi.

hatta mayıs da geç, ben kalorifer peteği üzerinde plastik bardaklara 2 şer 3 er tohum atarak şubat sonunda başlamıştım.

bardak olunca ayırması da kolay oluyor, zaten 3 tohumun 3 ü de çıkacak diye bişey yok. bir dahakine öyle yap bence.
  • killerbee  (03.07.18 14:42:24 ~ 14:47:40) 
domates tohumunnun turune gore degisir ama genelde domatesler +7 derece sicakligin uzerinde dayanabiliyorlar. o nedenle domates tohumu nisanda ekilir.

Ama eger daha cok domates almak istersen uygun sicakligi, ve isigi saglar isen subatta saksiya dikebilirsin. nisanda yaklasik 20 santim boya ulasir ve daha sonra disariya dikersen bu zamanlar yaklasik 1 metre boya ulasir.

mayis ayi bile domates tohumu ekmek icin gec olur.
  • emrahday  (03.07.18 15:15:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.