[]

mehmet şimşek

kariyer için biyografisini okuyordum da üşenmezseniz eğer.

"Şimşek, Türkiye'ye geri döndüğünde üç ay süreliğine EtiBank'ta çalışmıştır. 1993 yılında mecburi hizmet için geldiği Türkiye'de verilen görevde çalışırken Hürriyet gazetesi'ndeki iş ilanlarına bakarken Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin ekonomist aradığına ilişkin ilanı görünce açılan sınava girerek işe alınmıştır. ABD'nin büyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine birtakım analizler yapılan bir bölümde ''Kıdemli ekonomist'' sıfatıyla 4 yıl çalışmıştır. Aldığı maaşın neredeyse tümünü mecburi hizmet olarak EtiBank borç taksitlerini beş yıl süreyle ödemeye ayırmıştır. Burada 4 yakın süren dönemin ardından 1997 yılında ABD'de oturma izni almıştır ve New York' a taşınmıştır. UBS Bank'ın Hisse Senedi Analiz Birimi'nde işe başladı ancak kısa bir süre sonra 1998'in başında İstanbul'a dönmüştür ve burada Deutsche - Bender Menkul Değerler'inde çalışmaya başlamıştır ve yaklaşık 2 yıl kadar bu işte kalmıştır. İki ayrı yabancı yatırım ve danışmanlık şirketlerinden - Merril Lynch ve CSFB- teklif almıştır. Merril Lynch'i tercih ederek Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi sorumluluğunu üslenmiştir ve bu ülkelerin makro analizlerini yapan birimde çalışmaya başlamıştır. Kısa bir süre sonra Orta Avrupa ve Rusya da analizlerinin kapsamına dahil oldu ve bu görevi esnasında ilgili bölge ülkelerinin başbakan ve başkan düzeyinde çok sayıda yetkilisiyle görüşmeler yapmıştır. Çok geçmeden 2005 yılı sonunda Merril Lynch Gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirilmiştir. Merkez Bankası Başkanlığı'na aday gösterilmiştir fakat ataması Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmamıştır."

merril lynch'te nasıl çalışmaya başlamıştır? şu an da girmek zor değil mi? etibank ve abd elçiliğindek işlerinden direk öyle bir bankaya nasıl geçmiş olabilir? bir de nasıl bir yol izlemek gerek?

 
peki bu bankalarda çalışanların kazançları neden çok yüksek? 100k dolarla başlanıyormuş. mehmet şimşek'in de maaşı 700k dolarmış yıllık. yatırım bankalarının mevduat bankalarından ne farkı var da yüksek maaş veriyorlar diğerlerine göre?

arkadaşın hangi okuldan mezundu? yeni gitti? normal bildiğimiz bankalarda mı çalışıyordu? bu yolda ilerlemek için nereden başlamak gerek? gidip bri bankada müfettiş yardımcısı olsak olmaz sanırım.
  • hknty  (03.07.18 14:05:47) 
diğer bankalarda o kadar yüksek değil o yüzden ilginç geliyor. mevduat bankalarında çalışanlar gmy falan değilse o kadar almıyor sanırım ama yatırım bankacılığı baya yüksek.

50k usd yurtdışı okullar için mi? yurtiçindeki okullarla olmaz mı?
  • hknty  (03.07.18 14:16:28) 
aklımda bunlardan birinde iktisat okumak vardı. peki başlangıç işi olarak nereden başlıyor bu insanlar? banka müfettişliği değildir sanırım. akbank'ta müfettişliği hedeflememeliğim sanırım. pörtföy yöneticisi mi deniyor bu insanlara? yeni mezun olarak ilerde bu işi yapmak için nereye başvurmalıyım?


  • hknty  (03.07.18 14:49:25) 
Hazine bölümlerine veya aracı kurumlara başvuracaksin. Misal iş yatirim.


  • lata  (03.07.18 14:51:14) 
ana soru şu anladıgım kadarıyla: yatırım bankacıları neden bu kadar çok para kazanıyor?

cevabı çok açık: yatırım bankaları çok, çok fazla para kazandıgı için...

mesela TR'de bankalar eleştiriliyor ya yok 50 lirama el koydu, yok 100 TL işletim komisyonu kesti diye... yatırım bankalarında rakamlar bunun bin katından başlıyor. herhangi bir piyasa müdahalesinde günde onmilyonlarca dolar para kazanıyorlar. ve sistemin temelinde avantajlı konumları nedeniyle "oturdukları yerden" para kazanmaları çok kolay. dünya finansı bunun üzerine kurulu.

ingilizce varsa daha detaylı rapor:

www.rollingstone.com
  • 507  (03.07.18 15:10:10) 
Artık oyle eskisi gibi değil buarada maaşlar:) 10-15yıllık çalısanlar üst seviyedekiler kazanıyorlar bonusla vs ama 0dan baslayanlar yada trden transfer olanlar abartı kazanmıyor anca geciniyorlar Londrada


  • solenkol  (03.07.18 16:15:15) 
@solenkol yatırım bankacılığında mısın? londora ve new york merkezi sanırım bu işin. başlangıç ve ilerisi için ne kadar kazanıyorlar? nasıl gelebilirim oraya bu işle?


  • hknty  (03.07.18 16:23:06) 
@lata, dalgamı geçiyorsunuz bilmiyorum, ama bahsettiğiniz tüm bankalarda giriş seviyesinde çalışan 10larca yakın arkadaşlarım var(analyst veya associate), başvurmadan kimse yüzünüze bile bakmaz oralarda.

Maaşları da yaşadıkları yere ve çalıştıkları saatlere göre orta seviyede. Tek başına eve bile çıkamıyor adamlar.
  • noluyo yaa  (03.07.18 16:46:44) 
Ben de İngiltere’de bu işin en göbeğindeki konuda master yapıyorum. M. Şimşek’in oradan oraya tık tık tık diye geçmesinin normal yollarla olacağını sanmıyorum. Yani başvuru yaptım, kabul ettiler çünkü çok zeki ve iyi eğitimliyim. Yok böyle birşey.

Ben de Londra’da iş arıyorum fakat malesef çok çok zor.
  • dougsampson  (03.07.18 16:47:21) 
@noluya yaa londra'da yatırım bankacılığında çalışan arkadaşların mı tek başına eve çıkamıyorlar? o kadar değildir ya. pahalı bir yer sanırım ama çok yüksek olmasa da fena kazanmıyorlardır sanki.

@douga peki nasıl geçmiştir sadece başvuruyla olmuyorsa sence?
  • hknty  (03.07.18 17:09:52) 
@hktny, evet analyst'lerse eve tek başına çıkmıyorlar. İsteseler çıkarlar ama aldıkları para brüt 50 bin pound. Ellerine kalan bonus sonrası 45 bin civarı bir şey oluyor yıllık.

İsteseler çıkarlar tabi ama o kadar rahat bir şekilde tek başına eve çıkabilecek bi maaş değil aldıkları. Çoğu 15 m^2 civarı odada yaşıyor.

@lata, senin bahsettiğin gibi geçen kısım çok, çok az. Özellikle asıl para yapan grup IBD ve yüksek yerlerde çalışan adamların çoğu analyst veya en kötü MBA sonrası associate'den başlıyor. Genelde hepsinin bi bulge bracket geçmişi oluyor öyle veya böyle.

Gerçi Mehmet Şimşek zamanında nasıldı bilmiyorum, belki trader'lar çok para yapıyordu o günlerde, emin değilim. Zira şu an hepsini makineler yapıyor nerdeyse.
  • noluyo yaa  (03.07.18 19:23:29) 
@noluya ya amerika'da mba sonrası birinin bu alanda teklif aldığını okumuştum. yine birinin röportajındaydı galiba. 110k dolar falan diyordu. eskide mi kaldı bunlar?

bu alanda çalışmak için önemli olan mba mi? hangi okulların mba'leri ciddiye alınır?
  • hknty  (03.07.18 19:43:36) 
iktisat, isletme mezunlarini boyle orneklerle gazliyorlar iste :D bu adam, birinin adami olmayi kabul ettigi icin basamaklari ciktigindan adim gibi eminim. bu arada, bu herif ingiliz vatandasi olmasi lazim. turkiye'ye gonderilmis, devleti takip etmesi icin gonderilmis biri olma ihtimali cok yuksek. bu arada bunlarin ekolunden merve kavakci da amerikan vatandasiydi, ecevit doneminde ortaligi karistirdi. turban sorununu kasidi ve bu yil nasil olduysa turkiye cumhuriyeti buyuk elcisi olarak atandi (:


  • ubi dubium ibi libertas  (03.07.18 19:51:37) 
@ubi katılmıyorum sana.


  • hknty  (03.07.18 20:56:28) 
yatırım bankacılığından mı yoksa herhangi bir pozisyondan mı bahsediyorsun? memur çocuğu olup gerçekten önemli noktalarda olan çok insan var. mutlaka kişisel ilişkiler de etkilidir ama insanın ne kadar torpili olmasa da bu onu o kadar geriye götürmez bence.


  • hknty  (03.07.18 21:06:46) 
@hknty, 110k civarı MBA sonrası alıyorlar, ama onlar zaten 3 sene benzer bi iş yapmış oluyorlar o noktaya geldiklerinde.

Ama finans öyle eskisi kadar para vermiyor. Yani 2008 öncesi 6-7 yıl çalışsan bonuslarla falan yıllık milyon dolar yaptığın bir sektörmüş. Şimdi ortam çok daha değişik, verdikleri bonuslar çok çok daha az. Herkesin amacı 3 sene M&A yapıp oradan PE'ye falan geçmek veya kendi şirketini kurmak.
  • noluyo yaa  (03.07.18 21:18:41) 
2008 öncesine kadar ücretler daraldı evet ama hala ekmek var yatırım bankacılığında. Ayrıca yıllık 45 bin net iyi para Londra’da bile kurtarır. Zaten Canary Wharf’ta oturmayacaksın, 2-3. bölgelerde oturacaksın, ufak bir daire de 1200 pound civarı rahat bulunuyor. Kalanı da yeter hatta tasarruf bile yaparsın.


  • dougsampson  (04.07.18 01:16:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.