[]

yks

sınava girdim ve şöyle bir durum oldu. edebiyatta 2 şık arasında kalmıştım. şıklardan biri memduh şevket esendal'dı ve onu işaretledim. sonra sınavın sonlarına doğru onu da sildim ve boş bıraktım. çünkü %100 emin olmadıklarımı işaretlemek istemiyordum yanlış sayısı artmasın diye. sonlara doğru 5 kişi falan kalmıştı sınıfta. bir hoca başıma dikildi. o soruya tekrar bakarken o da baya uzun uzun baktı. o soru için "ilk işaretlediğin genelde doğru olandır" gibi bir şey dedi. kitapçıkta o şıkkı işaretleyip sildiğim belli oluyordu. ben de "emin olamadım" dedim. sonra hoca gitti. ve ben memduh şekvet'i işaretledim tekrar.

şimdi cevaba baktım doğruymuş. bu kopya mıdır? vicdan azabı çekiyorum biraz. çünkü hoca öyle demese boş bırakacaktım.

yolda gelirken şu geldi aklıma. şimdi hoca cevabın doğru olduğunu biliyorsa bundan emin olduğu için beni yönlendirdi ve aslında üstü kapalı cevabın doğru dedi bana. ama soru paragraf sorusuydu ve o paragrafı okumamıştır herhalde. gerçi az bir şey baksa bile ayyaş kelimesi geçiyordu. hemen aklıma ayyaş ve kiracıları geldi ve memduh şevket'i yapıştırdım. hoca da paragraftan cevabı bilmiş olabilir. ayrıca cevaptan emin olmasa yanlış bir cevap için beni yönlendirmezdi sanırım.

çıkarken de memduh şevket'i işaretledin mi dedi. evet dedim. genelde ilk yaptığın doğrudur dedi ve gülümsedim. bir şey demeden kaçtım salondan. diğer öğrenciler işkillenir diye muhabbete girmedim.

kopya olduysa diye vicdan azabı çekiyorum. belki milyonda bir etki edecek ama önem veriyorum böyle şeylere. mesela emin olamadığım başka bir soruyu boş bıraktım. cevabına baktım cevaplasam doğru olacakmış. ancak o riski almak istemedim. belki o riski alan başka bir öğrenci bunun müfakatını alacak. kriz ve risk yönetimi bir noktada. paragrafı okumamış olabileceğini düşünüyorum. öyleyse içim rahat. ama uzun uzun bekledi başımda. okumuş olabilir. zaten paragrafın 2. cümlesindeki ayyaş kelimesini görünce memduh şevket'in ayyaş ve kiracıları geliyor akla.

diğer taraftan hoca o sözü deyince artık aklım bulanıyor. yani belki 2 dk sonra kendi irademle gidicem şıkkı işaretlicem ama o noktadan sonra acaba hocanın etkisi mi yoksa kendi iradem mi emin olamıyorum. büyük ihtimalle hoca demese boş bırakacaktım ama rahat değilim. :(

 
O değilde öss'de konuşmak bile yasaktı. Ne olmuş bu sınav böyle anlamadım.


  • empedokles  (01.07.18 15:35:27) 
normalde konuşmak yasaktı da son 15 dk ben de anlamadım neden konuştu.


  • nick bulamadim  (01.07.18 15:39:39) 
Sınav kamera ile kayıt altına alınıyorsa sınavın geçersiz sayılabilir. Mesela aleste falan kafasını kaldırdı diye sınavı iptal olanlar var


  • empedokles  (01.07.18 15:42:13) 
kamera nerede oluyor? baktım da göremedim. olsa yapmazdı herhalde.


  • nick bulamadim  (01.07.18 15:45:10) 
Bence de biraz nasibin varmis da isaretlemissin. İnsallah hoca konustu diye bi sorun olmaz.


  • lata  (01.07.18 15:54:08) 
Bi soruda iki şık arasında kalıyosan sallanır bi kere, matematiksel olarak doğrusu bu bence. O yüzden hem memduh şevketli soru hem de işaretlemediğin soruda mantık hatan var.

Ayrıca böyle bi şey için vicdan yapman bence yersiz. Mis gibi bedava net gelmiş ki sen de defalarca tekrar ettin parçada ayyaş görünce akla memduh şevket geliyor diye. E demek ki senin de aklın ondaymış. Boş ver hocam, her şeyi kafaya takarak dünya geçmez.
  • nundu  (01.07.18 16:10:25) 
genelde sallıyordum ama çok yanlış çıkınca bu sınavda atmamaya karar verdim. şık diye bir roman vardı. onu da işaretlicektim ama işaretlemedim. baktım doğruymuş. sonra tarihten 2-3 soruya baktım. 2 şık arasında kaldıklarımı işaretlemedim. iyi ki işaretlememişim. baya %70 emin olduğum yanlış çıktı. o yüzden biraz hocanın da etkisi var. tek avuntum hocanın paragrafı okumamış olabileceği. eğer öyleyse cevaptan bağımsız bir şey demiş olur.


  • nick bulamadim  (01.07.18 16:18:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.