[]

Annemle babamin bosanmasi icin hangi yolu secelim?

Merhabalar, uzun oldu biraz ama zaman ayirip okuyan herkese simdiden tesekkur ederim.

Babamla annem 93 yılında görücü usulu ile evlenmişler. İki çocukları var. 19 23 yaşlarında. Annem çalışmıyor. Babam serbest meslek. Evliliğin 10-15 senesi babam evle hiç ilgilenmedi. Sadece maddi katkı sağladı. Maddi durumu da iyiydi. Kendisi arkadaşları ile vs sürekli dışarda olurdu. Hayatında başka kadınlar da olurdu. Hatta 12 sene bir sevgilisiyle beraber olduğunu kendi söyledi. İkisinin bir fotoğrafı da annemde var. Babam 2003 yılından beri de düzenli olarak alkol kullanıyor. Bu yıllarda anneme cokca siddet de uyguladi. Annem de biz kucuk oldugumuz icin ve ekonomik ozgurlugu olmadigi icin malesef katlanmis.

Sonra sehir degistirdik. Biz artik biraz buyudugumuz icin babam da biraz akillanmis olacak ki artik pek eskisi gibi degildi. Alkol almasi duzenli olarak devam ediyordu ama aksamlari evde oluyordu. Anneme de siddet uygulamiyordu. Fakat ikisi zaten anlasamadiklari icin kavgalari hep devam etti. Babam zaten genel olarak sinirli otoriter bir tip. O yuzden anlasmasi zor.

Babam kardesleriyle birlikte aile sirketinde calisiyordu. 2014 senesinde abisiyle kavga etti bir sure gorusmedi fakat sonra ise geri dondu. O seneden beri artik aralarinda surekli kavga oldu ve artik babam sirkete bir gidip bir gitmemeye basladi. Baska sehirde yazlik evimiz var biraz orada kaldi. Fakat sinirlenince evdeki esyalara falan zarar verdi. Buyuk maddi harcamalar yapti. Bu hareketler devam ettigi icin babamin rahatsizlandigini anladik. Bipolar bozukluk oldugu ortaya cikti.

Kardeslerine karsi da ithamlari, kuruntulari, supheleri vardi. Istanbulda ozel bir hastanede istemeyerek bir ay tedavi gordu. Tedaviyi hep beraber istemistik fakat o abisinin ve kardeslerinin onu hastaneye yatirdigini dusundu. Ciktiginda annemle beraber kalmaya devam ettiler. Istemeyerek alkol almadi ilaclarini kullandi. Fakat annemle tartismalari devam etti. Annem de daha fazla dayanamarak iki sene once evden ayrildi, ananemin yaninda yasamaya basladi. Babam ilaclarini kullanmayi birakti alkol almaya devam etti.

Kardesimle yazin geldigimizde bir annemde bir babamda kaliyorduk. Ama babam bunu istemedi ve bizimle de tartisti. 6-7 ay konusmadik sonra konusmaya basladik tekrar. Bu iki sene icinde babam annemle konusmak icin bir kez geldi fakat annem istemedi. Bu sure icinde hic konusmadilar. Babam annemin geri donebilecegini dusundu. Annem de babam bi rahatsizlik vermedigi icin bosanmayi dusunmedi.

Bu ramazan bayramindan onceki gun sabah 5te alkollu bir sekilde ananeme geldi tatsizlik cikardi. Annem de karakola gidip sikayette bulundu. Babam da kizdi tabii. Bir avukata sacma bir bosanma davasi dilekcesi yazdirmis onu bana atti. Ben de cevap verdim ve daha da kizdi. Hakaret, tehdit, küfür vs etti. Biz de mahkemeden koruma karari aldik.

Tabi simdi annem bosanma karari aldi. Once tanidik bir avukata gittik. Bize anlasmali bosanmamizi onerdi. Amcamlardan biri eski bir belediye baskani. Soyadlari da sehirde biraz taninmis oldugu icin amcami arayip annemin isteklerini soyleyip babami ikna etmesi icin konusmasi gerektigini soyleyebilecegini soyledi. Zaten siddetin ve aldatmanin cok uzun zaman once oldugu icin annemin onu affetmis sayilacagi ve babamin hastaligi daha 3-4 sene once cikmasina ragmen yine de hastaligini one surerek annemin bisey elde edemeyecegini soyledi. Ya da annem bir seyler talep ettiginde amcamlarin beraber olup babamdan mal alinmasina karsi durcaklarini soyledi.

Ardindan baska bir tanidik olmayan avukatla gorusmeye gittik. O da aldatmanin ve siddetin affedildigini fakat babamin annemin hayatini bunca sene cekilmez kildigi icin annemin tazminat isteyebilecegini soyledi. Iki avukat iki farkli sey soyledigi icin biraz kafamiz karisti. Tanidik olan avukat amcamlari ve babami tanidigi icin mi oyle konusuyor diger avukat tazminattan pay almak icin mi oyle diyor anlamadik. Annem anlasmali istese bile babam tamam demeyebilir ya da tamam diyip sonra kararindan vazgecebilir onu da kestiremiyoruz. Ne yapmamizi nasil bir yol izlememizi onerirsiniz?

 
Hukukçu değilim. Anladığım kadarıyla babanın sözünü dinlediği bir "büyük" de yok ortada. Açıkçası yazdıklarından (alınmazsan) babanın 'eski kafalı' biri olduğu anlaşılıyor. Arıza çıkarabilir, erkekliğine yediremediğinden. Annen, sen ve kardeşin boşanırlarsa rahatlayacaksınız. Ama babanın boşanmadan sonraki senaryosuna dair tahminlerin var mı? Evlenebilir mi? Ya da yakınlarında akrabası var mı? Yalnız kalan birey iyice kendine sarar. Etrafta dedikoducu akraba yığını varsa adamı dolduruşa getirmemeliler. Başka bir meşgale bulursa o da bunu dert etmez içinde. Boşanna sonrası senaryoda mutlu olursa o da "oh" der.

Tabii ki gönül ister ki, biri ya da siz kavga dövüş olmadan kendisi ile konuşup "bu iyi bir şey, böyle olmalı" deyip onu ikna etmeli. Bu olabiliyorsa, problem çözülür.

Bilemiyorum. Bu kadar uzun yazınca ve hakikaten ortada reel bir dert olunca tutamadım kendimi yazdım. Umarım çözülür.
  • calucifer  (29.06.18 21:10:05) 
Hukukçu değilim. Bu tip davalarda hakim taktiri önemli olduğu için iki avukatın dediği de doğru. İkinci avukat tazminat isteyebilirsiniz demiş, alırsınız dememiş.
Aldatma ve şiddet gerçekten affedilmiş durumda. Bu ramazandaki koruma kararı işe yarayabilir.
Anlaşmalı boşanma en güzeli. Diğerinin nasıl sonuçlanacağını önceden kestirmek güç.
Şurada mal paylaşımıyla ilgili biraz bilgi var.

www.hurriyet.com.tr
  • oguz altun  (29.06.18 22:05:54) 
2. Avukat haklı, anlaşmalı boşanma en güzeli ama, mal kaçırma problemiyle de karşılaşmazsınız muhtemelen. Anlaşmalı boşanarak tazminat ve nafaka konusunda anlaşmaya çalışın


  • mabesa  (29.06.18 22:22:08) 
1- kuş kadar tazminat alırsınız
2- boşanma olmadan tazminat alamazsınız

  • kuşekağıt34  (29.06.18 22:41:55) 
tazminat elbette isteyebilirsiniz, anlaşmalı boşanma olması tazminat konusunda anlaşmanıza engel değil, babanız anlaşmayı kabul ederse bu şekilde konu çözülür, inanın anlaşmalı boşanma insan psikolojisi açısından en güzeli, diğer türlü psikolojik olarak çok yıpratıcı oluyor çekişmeli boşanma olursa.

anneniz şikayetinden vazgeçme kozunu da kullanabilir, anlaşmalı boşanmaya ikna etmek için.

anlaşmalı boşanma olmayacaksa da evlilik hayatı boyunca annenizin yaşadığı tüm bu problemler için hakim yine bir manevi tazminata hükmedecektir. miktar kısmı biraz da ekonomik gelire, iddiaların ispatına falan bağlı. bu şekilde boşanılırsa nafaka da talep edin mutlaka.

zor bir süreç, umarım kolaylıkla atlatırsınız.
  • arma aski  (29.06.18 23:46:57) 
bana tik koymaman gerçekleri değil duymak istediklerini yazmamı istemenden.
tik için değil bil diye yazıyorum,
süreci seve seve öğreneceksin nasıl olsa.
  • kuşekağıt34  (30.06.18 00:19:18) 
@kusekagit34 tik koymamamin sebebi istemedigim cevabi vermeniz degil. Ben de zaten hukuk sistemine cok guvenip annemin cok yuksek tazminatlar almasini beklemiyorum. Benim sorum ne kadar tazmminat aliriz degildi. Siz soruma cevap vermediginiz icin ve cevap olmasa bile kendi yanitinizi destekleyecek seyler soylemediginiz icin tiklemedim. 2.yi neden yazdigini anlamadim zaten bosanmadan tazminat taep eden olmadi ki


  • Olric  (30.06.18 01:09:48) 
diger avukat tazminattan pay almak icin mi oyle diyor anlamadik demişsin,
avukatın bu amaçla hareket etmediğini anlatmak için. kuş kadar tazminat alırsınız dedim.

neyse zor bi süreç başarılar dilerim.

kişisel tahminim boşanmanın gerçekleşmeyeceği yönünde.
sadece not düşmüş olmak için söyledim.
  • kuşekağıt34  (30.06.18 01:24:26 ~ 01:25:16) 
@kuşekağıt nasıl bir tahmin o ? boşanma bir şekilde gerçekleşir , süreç uzayabilir , geç olabilir , taleplerin tamamı kabul edilmeyebilir ama gerçekleşmeyeceğine olan inancınızı tetikleyen şeyi merak ettim ?


  • dyg*dyg  (30.06.18 01:32:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.