[]

Yüksek Lisans-Ukrayna Mantıklı Mı?

Merhaba arkadaşlar. Bu sene yüksek lisansa başlayacağım. İş güç yok 1 senedir. Hiç olmazsa bir yandan yüksek lisans yaparken diğer yandan iş arayayım diye düşündüm. Fakat Ukrayna'da yüksek lisans olayı dikkatimi çekti. Sizce yüksek lisansı Ukrayna'da yapmak mantıklı olur mu? Yoksa yurt içinde mi yapmak mı daha iyi? (Bu arada lisansım ekonomi bölümü) Bana göre Ukrayna'nın artısı Rusça öğrenmek ve farklı bir ülkede yaşam koşullarına ayak uydurmak, yurt içindeki y.lisansın faydası ise aynı zamanda iş aramaya devam etmek. Ama dönüşte iş bulmada kolaylık sağlar mı yurt dışındaki yüksek lisans bilemedim. Eğer bir şey değişmeyecekse gitmemim bir anlamı da yok. Konu hakkında görüşlerinizi belirtirseniz çok memnun olurum. Çok kararsız kaldım.




 
yuksek lisans genel anlamda pek bir sey degistirmeyecek hayatinda zaten bir iki istisna haricinde. Yazdigin tarz bir planlamada master bel baglanacak bir sey degil. Ukraynada masterin bir artisi olmayacak. Sonrasinda is bakacagim diyorsan emin ol dil ve is deneyimi cok daha onemli oluyor.. Ha amacin akademi ise o ayri lakin o zaman Ukraynadan daha iyileri var.

yabanci bir ulkede yasama deneyimi eger istekli ve hazirsan tavsiye edecegim bir sey. Bu baglamda Turkiyede ya da kapinin onundeki okula gitmekten cok daha sey katacaktir sana bu deneyim. Bu cepte.

Ankcak Ukrayna cok fazla buna degebilecek bir guzergah degil. Ekonomi bolumu icin hic degil.

Ekonomi ozelinde yazayim : Master yapayim bu konuda bana sonrasinda etiket baglaminda arti getirsin diyorsan (ki onda bile cok goz boyamaz deneyimlerime gore) reputation rank olarak daha iyi okullara dolayisiyla bu konuda daha ismi gecen ulkelere gitmeni kariyerini onun uzerinden cizmeni tavsiye ederim eger gitmek istiyorsan.
  • AlsterWasser  (29.06.18 21:00:38 ~ 21:04:18) 
Rusçayı iyi öğreneceksek mantıklı.


  • gezegen olan pluton  (29.06.18 21:10:20) 
bu tip konularda moral bozmak ve insanların şevkini kırmak en nefret ettiğim şeylerden biridir ama kendi tecrübemden yola çıkarak söyleyecek olursam kesinlikle gitme derim. bunu ukrayna'yı ikinci memleketi bellemiş, her fırsatta giden biri olarak söylüyorum.

benzer bir durumda lisans için ukrayna'ya gitme gafletinde bulunmuştum. dediğim gibi herkesin tecrübesi aynı olacak diye bir şey yok, nitekim ben cebimde çok az parayla gitmiştim ama ukrayna'da öğrenciliği çok çok kısa süreliğine de tecrübe etmiş biri olarak şu kadarını söyleyeyim: reisiyle, çomarıyla, millet kıraathanesiyle türkiye ukrayna'ya her açıdan hala bin basar. bozok üniversitesi'nden alacağın diplomayla ukrayna'dan alacağın diploma arasında çok fark olmayacak en başta.

ayrıca ukrayna'da rusça öğrenmek şeklinde bir avantaj söz konusu değil artık, adamlar rusya'yla savaş halinde. ülkenin batı yakasında rusça konuşmaya hoş gözle bakılmıyor. artık her yerde her şey ukraynaca. aile içinde rusça konuşan falan tabii ki var ama gazete, televizyon, sokak vs. hepsinde artık ukraynaca hakim. rusça geliştireyim derken ukraynaca-rusça kırması garip bi' şey öğrenip ikisini de tam anlamıyla geliştirememe ihtimalin var.

şu an türkiye yerine ukrayna'da yüksek lisans yapmanın benim için hiçbir "artı"sı yok. ha ukrayna'da yaşayabilen adam dünyanın her yerinde yaşar, hayat tecrübesi açısından öyle bir artısı olabilir ama durduk yere kendini yıpratmaya lüzum yok bence, hele ki yüksek lisans gibi bir işle meşgul olacaksan.

illa farklı bir şey denemek istiyorum dersen git, güzel yanları da oluyor tabii ama genel olarak şahsen hiç tavsiye etmem. ukrayna'da yapılan yüksek lisans türkiye'de hiçbir işe yaramaz bu arada, eğer öyle bir düşüncen varsa onu direkt unut :/
  • der meister  (29.06.18 21:10:24) 
@AlsterWasser Görüşleriniz için teşekkür ederim. Ukrayna'nın akademik anlamda pek katkısı olmayacağını biliyorum lakin fiyat olarak uygun ülkelerden biri. Ayrıca vize problemi de yok. Başka bir ülkede yüksek lisans yapacak olsam vizesi ayrı dert, yaşam giderleri ayrı dert, euro'ya zaten değinmiyorum bile. Beni buradaki yüksek lisanstan soğutan en önemli etkenler; 1)ingilizcem yerinde sayacak 2) yüksek olasılık ile 2 sene daha işsiz kalacağım yaş ilerleyecek ve yüksek lisans sonrasında da iş bulma garantim yok. Yurtdışındaki en önemli etken yabancı dil ekleme ve geliştirme üzerine.


  • bluedad  (29.06.18 21:14:32 ~ 21:15:58) 
vize problemi yok derken eğer vize almadan gidebileceğinizi düşünüyorsanız o belirli bir süreliğine yapılan turistik ziyaretler için geçerli. ukrayna'da okumak için uzun süreli vize almanız, oraya gittikten sonra da bunu oturma iznine çevirmeniz gerekiyor. ha avrupa ülkelerine kıyasla çok daha kolay bir işlem, türklerden maddi teminat bile istemiyorlar ama ukrayna'nın bürokrasisi korkunçtur. konsolosluktaki adam hangi belgelere ihtiyaç duyulduğunu bilmiyordu ve türkçeyi doğru düzgün konuşamadığı için anlaşamamıştık, o kadar diyeyim.

bir de ukrayna kağıt üstünde ucuz ama "yabancı öğrenci" olarak gidildiğinde kazın ayağı öyle değil maalesef. yurtta kalacaksanız çoğu yurt korkunç derecede kötü. daha iyisini isterseniz özele para bayılmanız lazım. eve çıkayım derseniz yabancılara ev verme konusunda çok katılar (yasal bi' sebebi vardı, şu an hatırlamıyorum). ukraynalıların 120 dolara kiralayabileceği evler için sizden aylık 250 dolar isteyebilirler. böyle çakallıkları var evet: yabancıysan hrivna değil dolar olarak istiyor adam kirayı. eğer ukraynaca/rusça bilmeden gidiyorsan orada her anında yanında olup her işinde destek çıkabilecek birine ihtiyacın var çok param gitmesin dersen. yoksa her türlü yoluyorlar, kaçarı yok. türkiye'den daha ucuza gelmez yani standartlarını çok düşürmeyeceksen. düşüreceksen de bence en azından düşürdüğüne değecek bir ülkede yap. ukrayna'da sefil gibi okumanın hiçbir anlamı yok. "param var" dersen de o zaman ukrayna'ya gitme derim, paran varsa ukrayna'da ne işin var jsfk
  • der meister  (29.06.18 21:19:31) 
Hayir, turkiye'den daha kotu bir ulkede okuyup ne yapacaksin. su an is bulamiyorsan ukrayna yuksek lisansiyla da bulamazsin, hangi isveren sallar ukraynayi? eger ciddiysen is bulabilecek bir alanda tekrar lisans oku.


  • hot potato  (29.06.18 23:41:25 ~ 23:42:51) 
@hot potato Maksat okumaktan çok dil öğrenebilmek hocam. Yoksa Türkiye'de de yüksek yapınca (çok üst düzey üniler hariç) işveren yine sallamıyor. 4 sene daha tekrar lisans okuyamam. O konuda kararım kesin. Ya yurtiçi yüksek lisans ama asıl amaç iş aramaya devam etmek bir yandan. Ya da yeni bir dil öğrenebilmek.


  • bluedad  (30.06.18 15:51:11 ~ 15:52:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.