[]

yurtdışında yaşamak ve zenginlerin ne yaptığı

bir süredir kafamda yurtdışına çıkma düşüncesi var. hemen olacak şey değil tabii. uzun vadede planlarımı buna göre yapıcam. 2 sorum var.

1- zenginlerin yurtdışında nasıl bir hayatı var? şunu farkettim. türkiye'de zengin ya da üst orta sınıf diyebileceğimiz insanların hayatını yurtdışında sıradan insanlar yaşıyor. mesela türkiye'de zenginlik ne derseniz güzel bir araba ve ev derler. iphone derler. türkiye'de bunları almak zor ama yurtdışında kolay. mesela bmw 520. türkiye'de müteahhit arabası ama yurtdışında 50k dolar.

mesela şu etin fiyatını görünce kahroluyorum :(

youtu.be

aşağı yukarı şöyle bir denge var. türkiye'de 7-8-10 bin lira kazanan insan abd'de asgari üretlinin yaşadığı hayatı yaşıyor. okuyorsun ediyorsun doktor oluyorsun aslında 25 bin dolarlık arabaya bindiğin için refaha erdiğini sanıyorsun. bizim zengin sandığımız insanların yaşam standartı yurtdışında olağansa orta sınıf ne yapıyor? yılda 100k-200k kazanan insanları nasıl yaşıyor? resmen o kadar param olsa ne yapacağımı bilmiyorum. çünkü bu ülkede kurulan tüm hayalleri ayda 3k dolarak gerçekleştirebiliyoruz. :(

2-wat videolar izliyorum bu aralar. millet genelde saatlik 8-10 dolara garsonluk yapıyor. amerika'da daha vasıflı işlerde çalışan insanlar ne kadar kazanıyor? mesela bir yazılımcı 100k kazanır mı?

türkiye'de 350 bine şöyle bir evi hiçbir şehirde alamazsınız. :(

www.zillow.com

 
"mesela türkiye'de zenginlik ne derseniz güzel bir araba ve ev derler. iphone derler."
"Türkiye'de 7-8-10 bin lira kazanan insan abd'de asgari üretlinin yaşadığı hayatı yaşıyor."

kardeş sen nerede yaşıyosun? bu söylediklerinin ikisi de yanlış. TR'de 10 bin kazanmak zenginlik değildir ama rahat bir hayat yaşayabilirsin bugünkü enflasyon ile sabit olacağı düşünülürse.

diğer taraftan zenginlik böyle bir şey değil. 1 milyon tl değerinde evi olan adam zengin mi yani? sanmıyorum.
  • ayin yazari  (29.06.18 08:26:54) 
tabii zenginlik değil biliyorum. düzeltcektim uzun diye soru üşendim :D ama demek istediğim şu. türkiye'de birçok insanın en büyük hedefi bir ev ve araba. gördüğüm kadarıyla bunların birçoğu yurtdışında daha kolay ulaşılır şeyler. birçok insana şu kadar paran olsa ne yaparsın desen bmw alırım der. merak ediyorum abd'de mesela ayda 3k kazanan insanla 10-20k kazanan insan arasındaki fark ne? yoksa 1 milyon dolar kazanan insan zaten heryerde zengindir ve kafasına göre yaşar. arada ciddi fark vardır.


  • nick bulamadim  (29.06.18 08:36:27) 
vallahi ben yurtdisinda zengin gibi yasiyorum. her gun steak yesem butceme zarar gelmez. siradan da bir is yapiyorum.
oyle maalesef. satin alma gucleri arasinda cok var. vergiler de cok yuksek turkiye'de. turkiye'de luks olan bir cok urun, gelismis ulkelerde normal.
yani converse'i amerikada fakir zenciler giyiyor geyigi yalan degil.
  • baldur2  (29.06.18 09:01:18) 
Ev sahipligi ile zenginligi oranlayacaksak Avrupa icin en zengin ulke romanya, en fakiri de Isvicre

www.statista.com
  • skulldragon  (29.06.18 09:04:04) 
amerikada çok büyük şehirler dışında 1000-2000 dolar vererek, bahçeli otoparklı müstakil evde oturabilirsiniz. türkiyede 1000-2000 tl ile en iyi ihtimalle 3+1 apartman dairesinde oturursunuz.

amerikada 3000-6000 dolar arasına orta halli araba alırsınız, amerikada aldığınız o orta halli araba türkiyede minimum 50 bin tl dir.

daha da söyleyeceğim bir şey yok hakim bey.
  • kraldan cok kralci  (29.06.18 09:08:43) 
İşe yarar bir mesleğin yoksa aynı hayatı yaşarsın. Kalp cerrahı, beyin cerrahı falansan git bence. Diğer türlü garsonluk yaparak erkenden ölür gidersin.

Bu arada 350 bin dolara türkiyede de öyle bir ev alınır.
  • gölgede aynı  (29.06.18 11:16:39) 
Yurt dışından kasıt Batı Avrupa veya ABD/Kanada mı? Öyle olsa bile, bu ülkelerdeki orta sınıflar arasında da dağlar kadar fark var.

Türkiye'de herkesin iyi kötü evi, arabası ve hava attığı bir telefonu var. Ama bankaya da ömür boyu kredi borcu var.

Bence karşılaştırmalarınız çok sağlıklı değil. Gideceğiniz yeri belirleyip, oranın şartlarını araştırın.

Sorunuza cevap: Tanıdıklarımdan çok zengin diyebileceğim bir kişi var, bir mimar. Onun da şarap mahzeni var, sürekli kutlamalar düzenliyor, lüksü bayağı seviyor, ayakkabı yaptırmaya başka ülkeye gidiyor. Ortalama insan yaşamından farklı bayağı yaşam standartı.

Alım gücü yüksek olduğu için tabii ki, Türkiye'dekinden birkaç tık önde orta sınıfın yaşam şartları. Ama parayı bulan genelde gidip ev almıyor ya da direkt arabasını değiştirmiyor.
  • buf-e kür  (29.06.18 12:34:55) 
abi bu ne sen hayatini maddiyata gore kurmusun..

bence insanlarin zenginlik yorumuna degil kendi zenginlik yorumuna bak

mesela bence kira+tabanvay, tek derdi sokaktaki ampulunun patlamasi olan ulkede yasamak bu 10.dunya ulkesinde yasayip ev+araba sahibi olmaktan cok daha iyi

insan gibi yasamak zenginlik artik
  • hordes of chaos  (29.06.18 13:04:51) 
seyahat ediyorlar, koleksiyoncu oluyorlar, torun veya çocuk yetiştiriyorlar, derneklere bağış yapıyorlar yine seyahat ediyorlar.


  • taktikmaktikyokbambambam  (29.06.18 15:05:29) 
yani zenginlik demeyim ama orta sınıflık. türkiye'de orta sınıf olabilmek için bile çok çalışmanız gerekiyor. mesela türkiye'de 15k kazanan bir doktorun alım gücü amerika'da 2k kazanın insanın alım gücüne eşit birçok alanda. bu ülke hayallerimizi bile kısıtladığı için bu ülkede kurduğum tüm hayallere amerika'da 2-3k lık kazançla ulaşabiliyorum. :D o yüzden devrelerim yandı 20k kazansam ne yapardım diye. çünkü bu ülkede bmw 520 zenginlik göstergesi. ama esasında 40-50 bin dolarlık araba.


  • nick bulamadim  (29.06.18 17:09:14) 
amerikada iyi bir yaşam için yıllık en az 80-90 bin kazanmak lazım.
Karmasik vergi sistemi, fakire bakmayan saglik sistemi, hapise girmenin cok kolay olmasi, ayrica evler hic de oyle ucuz degil. zillow’daki ucuz evler ya sehrin cok disinda, ya da maintenance’i zor evler.

yani amerikada araba elektronik ucuz ama kalifiye biri degilsen hayat hic de kolay degil.
  • cedex  (29.06.18 18:42:22) 
kuzey amerika icin:

1 - zenginlik gostergesi sik ve pahali yerlere tatile gitmek, pahali hobiler (gun asiri golf oynamak, birkac tane klasik araba sahibi olabilmek) gibi seyler. adamlar ev/araba olayini asali cok olmus. 5 serisine sifirini almasa bile orta direk rahatlikla binebiliyor zira arabalarin degerin ilk 3 sene icinde %40-50 duser.

2 - maaslar sektore gore degisir tabii, yazilimcilar genel olarak iyi kazaniyor gordugum kadariyla, 100k kolay ulasilabilcek bir rakam, benim tanidigim amerika/kanada arasi mekik dokuyan bir yazilimci arkadas 250k civari yapiyor gibi senede, belki daha fazla. 100k diplomali bir adam icin asilmasi zor bir rakam degil. doktor/avukat kismi cok daha fazla kazanir, senede 500k ustu yapan bircok doktor taniyorum.
  • cooperr  (29.06.18 19:22:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.